Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Villányi Franc

Villányi Franc

Története

Villány, mint borvidék és a cabernet franc, mint fajta együtt fogalommá vált és nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is. Szinte nincs olyan nemzetközi boros könyv, amely, ha a fajtát megemlíti, ne említené meg egyenesen Villányt is. A termőterület, a fajta és a borászok egyedi kapcsolatát talán először a nemzetközi borszaktekintélyek közül Michael Broadbent, MW írta le részletesen még 2000-ben, miszerint a természetes otthonát Villányban találta meg. A 2014-es, 2015-ös termékleírással bevezetett kategória, a super premium bortípus, szigorú szabályozásokat ír elő. Kizárólag cabernet franc szőlőfajtából készülhetnek ezek a borok. A Villányi Franc fogalommá vált. A fajta a világban a 17. (kb. 54.000 hektár), míg Villányban a harmadik legtöbbet telepített fajta. A Villányi Borvidék összterületének 14%-át foglalja el ezáltal, vagyis 330 hektáron terül el, míg összességében Magyarországon 1450 hektáron termelik.

Termőhelyei

Villány 2433 hektáros szőlőtermő területtel rendelkezik, először IV. Béla alapítólevele tesz itt említést szőlőültetvényekről, de bizonyosan már a római időkben is volt szőlőtermelés. A szőlőterületek legnagyobb része a kb. 25 km hosszan elterülő Villányi-hegység déli kitettségű lejtőin található. Az alapkőzetet a mészkő és a lösz adja. A kontinentális klíma mellett a mediterrán éghajlat is érvényesül, az egyik legmagasabb évi átlagos középhőmérsékletet produkálva az országban, mely mellé mindössze nagyjából 700mm éves csapadék esik.

A bor jellemzése

„A Villányi Franc az elegancia és a harmónia megtestesítője.” A Villányi Franc-ra az egyik legkomolyabb eredetvédelmi szabályozás érvényes. Két kategóriában készülhet: "premium" és "super premium". Mindkettőt minimum egy évet kell fahordóban érlelni, valamint a super premium esetében további egy év palackérlelést is előírnak, illetve még alacsonyabb terméshozamot szükséges teljesíteni. Mindkettőnél tilos az édesítés. Minden esetben egy helyi borbíráló bizottság kóstolja meg a borokat és ellenőrzi érzékszervileg, hogy megfelel-e a termékleírásnak az adott kategória. A Villányi Franc-ról általában a következő mondható el, színében a közepestől a mély rubinig terjedhet. Illatában piros és fekete bogyós, erdei gyümölcsök, egy kevés lekvárosság és aszalt tónusok is megjelenhetnek a kifejezett fűszeresség mellett, valamint a fahordós érlelés jegyei is megmutatkoznak. Telt, összetett, kifejezett bor komplexitással és hosszú lecsengéssel. Természetesen ahogy fejlődik, úgy érlelődik a bor a palackban és ezáltal a paraméterek változhatnak.

Bor-étel párosítás

A cabernet franc Villányban védett borként, Villányi Franc-ként is megjelenik. Ez a bor az elegancia és a harmónia megtestesítője, nagyon komoly, magas minőségű borok kaphatják meg ezt a besorolást. Kifejezetten mély színnel rendelkezik, a fűszeres és gyümölcsös jegyek finom, elegáns kombinációja jellemi, és fahordós érlelésen is keresztül kell mennie. Aromatikájában a határozottabb málnás-szedres jegyek, valamint a feketeribizli és egy kedves virágos fűszeresség jellemzi. Két kategóriában kóstolhatjuk, a prémium határozott, gazdag eleganciával rendelkező borokat foglal magában, míg a super prémium besorolást a tartalmasabb, teltebb, komplexebb stílusú, bársonyos textúrájú borok kaphatják meg, amelyek az előírásoknak megfelelnek. Elegáns, komplex jellege, és határozott tanninjai miatt jól áll neki pár év palackos érlelés és a legszebb, legmagasabb minőséget képviselő palackok akár tíz-tizenöt éven keresztül is képesek fejlődni. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a minőségét a lehető legjobban megőrizzük. Ez különösen igaz akkor, ha hosszú időn keresztül szeretnénk érlelni. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, körülbelül 16-18°C-on, tulipán formájú, viszonylag nagyobb kelyhű vörösboros pohárból. Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, cékla, paradicsom, az érleltebb sajtok, kacsa, sertéshúsból, borjúból és vadhúsokból készült ételek, valamit a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a cabernet franc szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom
Tűz, víz, levegő – ilyen a magyar pinot noir
Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom
Híres emberek fröccsei
„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom
Boros fesztiválok és különleges programok júliusban
„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok