Kielmayer Kristian

Vörös házasítás

Vörös házasítás

Vörösborok házasítása ma Magyarországon számos stílusban készülhet. Léteznek történelmileg ismert és elterjedt bortípusok, mint például az egri vagy a szekszárdi bikavér, illetve újszerű, fiatalos, vidám jellegű házasítások, úgy mint a villányi RedY. Ezek a házasítások azon kívül, hogy a termőterületet, a borász személyiségét tükrözik, szűkebb, szigorúbb keretszabályozások mentén készülnek. Például sokszor helyi fajtáknak kell dominálni a cuvée-kben. A termelők gyakran fantázianeveket is használnak, amikor egy-egy házasítást palackoznak, ezáltal nem az egyes fajták üzenetét kommunikálva, hanem magát az összképet, a stílust, amit át kívánnak adni a készített borral. Házasítások születhetnek több okból kifolyólag, például, hogy egyensúlyt vigyenek az összképbe, mondjuk a bordeaux-i stílusú házasítások esetében, ahol a merlot testet, magas alkoholt és érett piros bogyós gyümölcsösséget adhat, míg a cabernet sauvignon magasabb tanninnal, savakkal, testtel és fekete bogyós gyümölcsösséggel egészíti ki mindezt. Összességben elmondható, hogy a házasítás fogalma tág és több oka lehet borászati szempontból: állandó minőség, mennyiség, ár és/vagy stílus, valamint még számtalan egyéb tényező játszhat szerepet a lehetséges indokok között.

Lapozás vissza Lapozás előre
Merre tovább, BalatonBor? – interjú a Balatoni Kör elnökével a 10. évforduló alkalmából
A hordó „kézjegye”

A hordó „kézjegye”

Elolvasom
Csopaki Kódex 2025 – Termőhely, hagyomány, természetesség és stílus
Van okunk az optimizmusra

Van okunk az optimizmusra

Elolvasom
A borvidék, ahol megáll az idő
Hello, kékfrankos, na, mi a stájsz?

Hello, kékfrankos, na, mi a stájsz?

Elolvasom
Hallottatok már a kék arbstról?
Nem cserélnék senkivel

Nem cserélnék senkivel

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok