Kielmayer Kristian

Vörös házasítás

Vörös házasítás

Vörösborok házasítása ma Magyarországon számos stílusban készülhet. Léteznek történelmileg ismert és elterjedt bortípusok, mint például az egri vagy a szekszárdi bikavér, illetve újszerű, fiatalos, vidám jellegű házasítások, úgy mint a villányi RedY. Ezek a házasítások azon kívül, hogy a termőterületet, a borász személyiségét tükrözik, szűkebb, szigorúbb keretszabályozások mentén készülnek. Például sokszor helyi fajtáknak kell dominálni a cuvée-kben. A termelők gyakran fantázianeveket is használnak, amikor egy-egy házasítást palackoznak, ezáltal nem az egyes fajták üzenetét kommunikálva, hanem magát az összképet, a stílust, amit át kívánnak adni a készített borral. Házasítások születhetnek több okból kifolyólag, például, hogy egyensúlyt vigyenek az összképbe, mondjuk a bordeaux-i stílusú házasítások esetében, ahol a merlot testet, magas alkoholt és érett piros bogyós gyümölcsösséget adhat, míg a cabernet sauvignon magasabb tanninnal, savakkal, testtel és fekete bogyós gyümölcsösséggel egészíti ki mindezt. Összességben elmondható, hogy a házasítás fogalma tág és több oka lehet borászati szempontból: állandó minőség, mennyiség, ár és/vagy stílus, valamint még számtalan egyéb tényező játszhat szerepet a lehetséges indokok között.

Lapozás vissza Lapozás előre
A homok mint terroirjelleg
Természetes úton mégis hogy lehet ilyet?

Természetes úton mégis hogy lehet ilyet?

Elolvasom
A kékfrankos és a Szekszárdi borvidék
A derűből nem akarok kifogyni soha

A derűből nem akarok kifogyni soha

Elolvasom
Vulkánok nyoma a pohárban
Most a borokra figyelek

Most a borokra figyelek

Elolvasom
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok