Kielmayer Kristian

Vörös házasítás

Vörös házasítás

Vörösborok házasítása ma Magyarországon számos stílusban készülhet. Léteznek történelmileg ismert és elterjedt bortípusok, mint például az egri vagy a szekszárdi bikavér, illetve újszerű, fiatalos, vidám jellegű házasítások, úgy mint a villányi RedY. Ezek a házasítások azon kívül, hogy a termőterületet, a borász személyiségét tükrözik, szűkebb, szigorúbb keretszabályozások mentén készülnek. Például sokszor helyi fajtáknak kell dominálni a cuvée-kben. A termelők gyakran fantázianeveket is használnak, amikor egy-egy házasítást palackoznak, ezáltal nem az egyes fajták üzenetét kommunikálva, hanem magát az összképet, a stílust, amit át kívánnak adni a készített borral. Házasítások születhetnek több okból kifolyólag, például, hogy egyensúlyt vigyenek az összképbe, mondjuk a bordeaux-i stílusú házasítások esetében, ahol a merlot testet, magas alkoholt és érett piros bogyós gyümölcsösséget adhat, míg a cabernet sauvignon magasabb tanninnal, savakkal, testtel és fekete bogyós gyümölcsösséggel egészíti ki mindezt. Összességben elmondható, hogy a házasítás fogalma tág és több oka lehet borászati szempontból: állandó minőség, mennyiség, ár és/vagy stílus, valamint még számtalan egyéb tényező játszhat szerepet a lehetséges indokok között.

Lapozás vissza Lapozás előre
10 szuper hely egy hétvégi boros piknikre Budapesten és vidéken
Új podcast adás - beszélgetés Kneip Antal szőlészeti kutatóval

Új podcast adás - beszélgetés Kneip Antal szőlészeti kutatóval

Elolvasom
Egy gombóc Irsait kérek szépen!
„Teret kaptam, hogy kibonthassam a szárnyaimat” – Beszélgetés Gere Andreával

„Teret kaptam, hogy kibonthassam a szárnyaimat” – Beszélgetés Gere Andreával

Elolvasom
Boros programajánló: június 15. – június 25.
Igen, ez Neszmély!

Igen, ez Neszmély!

Elolvasom
6 boros-kerékpáros túratipp Tatától Esztergomig!
„Milyen krémes textúrájú ez a chardonnay!” – A bornyelvről

„Milyen krémes textúrájú ez a chardonnay!” – A bornyelvről

Elolvasom