Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Zweigelt

Zweigelt

Története

Fritz Zweigelt a nemesítő és egyben a fajta névadója is, 1922-ben nemesítette a kékfrankos és a Szent Lőrinc (Sankt Laurent) kereszteződésével Klosterneuburg-ban, Ausztriában. Kezdetben Rotburger-nek hívták, de később a nemesítő tiszteletére átkeresztelték. Magyarországon a ’80-as évek elején regisztrálták a nemzeti fajtajegyzékbe, de minden bizonnyal már előbb is ismert volt a fajta, főleg a nyugati országrészen.

Alaktani leírása

Korai rügyfakadású fajta közepes éréssel. Előszeretettel művelik magas kordonon, így terjedt el ez a fajta művelési mód az idők folyamán legjobban. A szőlő levele viszonylag kerek, kevésbe tagolt, fürtje közepes nagyságú, tömör és rendkívül bőtermő, mely az egyes fürtökön a sötét kékes színű bogyók mennyiségén is meglátszik.

Termőhelyei

Ausztria legtöbbet telepített kékszőlője, mintegy 6400 hektáron található, ezzel a világ össztermelésének 2/3-át le is fedik az osztrák telepítések. Alsó-Ausztriában fontos fajta, a Weinviertel-ben könnyű, gyümölcsös vörösborok készülnek belőle a löszös és meszes talajon. Míg a Fertő-tó környékén, és ezen belül is a keleti oldalán, a Neusiedlersee DAC eredetvédett boroknak az alapanyaga. Fűszeres, gyümölcsös, cseresznyés jegyek jellemzik az itteni vörösborokat, a fahordó dominanciáját mellőzve, friss savakkal és közepes tanninnal. Carnuntum területén fordul még elő az egyik legfontosabb fajtaként, ahol az alapborok mellett, falu- és dűlősborokra helyezték a hangsúlyt. Ausztrián kívül a szomszédos országokban, Csehországban és Szlovákiában találkozni a fajtával, valamint Magyarországon 1600 hektáron termelik. Legelterjedtebb a Kunsági és az Egri borvidéken, míg arányaiban majdnem minden tizedik tőke zweigelt a Soproni borvidéken. A kunsági területen könnyű vörösborokat és rosékat is készítenek belőle előszeretettel, míg Sopronban egyértelműen történelmi kapcsolat is található a fajtával a Fertő-tó környékén. Itt kezelik kiemelten a jó tulajdonságait, a fiatalon vibráló rubin színét és a fűszeres, piros bogyós gyümölcsös tónusait, így jóivású, könnyed csersavú borok születnek itt általában. Érleléssel pedig édes fűszeres jegyeket és mélységet is kaphat. Cuvée-k területén is jól alkalmazkodik, akár kékfrankossal vagy csersav-hangsúlyos fajták partnereként.

A bor jellemzése

Elsősorban a piros bogyós jegyek jutnak az ember eszébe a fajta kapcsán cseresznye, meggy és szilva formájában, ezeket követi egyfajta fűszeresség, akár fűszerpaprika. Általában friss savak, közepes tannin, test és alkohol kíséri útjára a bort. Fiatalon intenzív bíbor színvilággal rendelkezik. A kiemelkedő borokat kis fahordóban készítik.

Zweigelt szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A zweigelt osztrák nemesítésű szőlőfajta. Hazánkban a mindennapokban inkább a könnyedebb stílusú borai ismertek, de néhány borász készít belőle kifejezetten magas minőségű kisfahordós érlelésű borokat is. A zweigeltből készült borok nagyon jó gasztroborok és egész évben helyük van a borkedvelők poharában. A zweigelt rosék, valamint a könnyedebb zweigeltek paradicsomos ételek, tészták, pizzák, sült zöldségek, rakott húsos fogások és ragulevesek, magyaros levesek, halászlevek remek kísérői, míg a testes, érlelt zweigeltek nagyon finomak például rántott vagy resztelt májjal, sült húsokkal, fasírtokkal és őzpörkölttel, őzsültekkel is. A rosékat és a könnyedebb zweigelteket jellegük miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratból érdemes választani, míg a magas minőségű zweigelteket bátran érlelhetjük pár évig mielőtt elfogyasztjuk őket. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy az aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, 14-16 °C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból. Alapanyagok közül a gyökérzöldségek, burgonya, csicsóka, gomba, cékla, padlizsán, gomba, paradicsom, az érleltebb sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és bárányból készült ételek, őz, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a zweigelt szőlőfajtából készült borhoz.

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram