2023 augusztus 25.
Nézzük hát, miért is nem érdemes ettől az élménytől megfosztani magunkat.
A sokak érdeklődésére számot tartó, méltán nagy nevű hazai borászatok mellett a kevésbé ismert, de annál nagyobb figyelmet érdemlő feltörekvő borászatok megjelenése (a VinAgora Felfedezettek standnál) önmagában indok, hogy bevéssük naptárunkba a szeptember 7-10. közötti dátumot. Azt is jó tudni, hogy míg az All-Stars programon a nemzetközi versenyeken kimagaslóan szereplő tételekből kérhetünk a poharunkba, addig az idei szüretből származó legfrissebb borokkal is találkozhatunk a Premier tételek között.
Idén Latin-Amerikára szegeződik minden szempár, hiszen 12 tengerentúli borászat jóvoltából megismerkedhetünk az argentin, chilei, uruguayi és brazil borokkal. Ha mindig is szerettél volna megkóstolni egy malbec-et az Andok oldalából vagy egy tannatot az Atlanti-óceán partjáról, itt az alkalom poharat ragadni!
Az egzotikus borokhoz pedig egzotikus ételek közül választhatunk majd, a choritos (kék kagyló), a ceviche (lazacos, lime-os zöldségragu), vagy épp a chilei fehérkolbászos vagy argentin marhahúsos ínyenc szendvics biztosan új szintre emeli a bor-étel párosítást.
A borászatok által a rendezvényen bemutatott borokhoz a legkülönbözőbb ínyenc falatokat társíthatjuk a fent említett dél-amerikai kulináris élvezeteken túl is. A hazai ízek rajongóinak a kolbászos-tepertős hidegtáltól a császármorzsán át a szarvasgombás bon-bonig változatos kínálattal készülnek a kiállítók. Ha igazi gourmet falatokra vágyunk, osztrigát, lazacot, francia sajtkülönlegességeket is megtalálunk a kínálatban, de a húsimádók sem maradnak opciók nélkül: angus marhából, spanyol és olasz sonkából készült finomságokat is felfedezhetünk a gasztronómiai kiállítók standjainál, csak hogy néhány példát említsünk. Ha mindez nem lenne elég, a Chef Market Gourmet Udvarba Michelin-csillagos éttermek települnek ki, míg a vásár utolsó napján Sunday Brunch keretében fine dining falatokkal, kiváló pezsgővel a kézben és élőzenei háttér mellett lehet belefeledkezni a dunai panorámába.
A borkészítés és a borkultúra iránt komolyabban érdeklődő látogatók egyfelől a SPAR Borplacc pódiumbeszélgetéseit hallgatva mélyedhetnek el a szőlő-borágazat rejtelmeiben a résztvevő borászok jóvoltából, másfelől az interaktív sátorban tehetik próbára boros tudásukat. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, a négy nap folyamán minden délután 16 órától a Kóstolom Winebar Buda szervezésében tematizált mesterkurzusokon bővíthetik ismereteik az érdeklődők.
A környezettudatosságra gondolva idén nem kerülnek automatikusan kiosztásra a pohártartó szütyők, hanem az erre valóban igényt tartó látogatók egyszerűen elkérhetik a Máltai Manufaktúra Pont standjánál. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat büfékocsijában emellett további kézzel készült használati tárgyak és hátrányos településekről származó minőségi finomságok lesznek megvásárolhatók. Nem utolsósorban, idén is lesz Jótékonysági Borárverés, amelynek bevételét a Máltai Ifjúsági Mozgássérült Tábor megvalósítására fordítják.
A naptárakba érdemes hát a Budapest Borfesztivált mielőbb bevésni szeptember 7-10. dátummal, hogy már csak annyi feladatunk legyen a fesztiválra érkezve, hogy sorrendbe állítsuk a meglátogatni tervezett standokat.
Tovább a Budapest Borfesztivál oldalára
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Konstantin Baum MW a magyar borokban rejlő lehetőségekről
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Ők öten az idei Borászok Borásza díj várományosai
Borturisztikai találkozó Morvaországban
A furmint egyértelműen Magyarország első számú fehérszőlő-fajtája – Wojciech Bońkowskival beszélgettünk