2021 december 07. / Ercsey Dániel
Első lépésként néhány jótanács, hátha mégsem evidens mindenkinek. Figyeljünk a kedvesünkre, megéri! Így nem maradunk le egy mosolyról, egy fontos gondolatáról, egy kéréséről. Sokszorosan meghálálja az élet, ha a romantikus randinkat nem az okostelefon nyomkodásával töltjük, még ha nagy is a kísértés. Olyan helyet válasszunk, ahol a párunk is jól érzi magát, nem csak mi. Ne ragaszkodjunk a végletekig az elképzeléseinkhez, merjünk változtatni, hiszen az a jó, ha mindketten jól érezzük magunkat. Végezetül pedig kedveskedjünk a másiknak a magunk módján. Egy szál virág, egy apró figyelmesség, néhány bók csodákra képes!
(Térkép)
Eleve a helyszín hangulatos, hiszen a belvárosban található a Bazilika és a karácsonyi vásárok szomszédságában, közel a Szabadság térhez és Budapest egyik legendás kávézójához. Az utcáról a nagy üvegfelületen át egészen a pultig ellátunk, de ami nem derül ki innen, az a kacskaringós folytatás, olyan sarkokkal és rejtett galériával, ahol akár el is bújhatunk a világ elől. Ha pedig ez nem lenne elég, a parádés borválaszték a garancia, hogy jól fogjuk érezni magunkat mindketten. Akár egy belvárosi séta után is betérhetünk, ha átfagytunk a hidegben!
Eleve romantikus dolog, ha autóba ülünk, elmegyünk Sárospatakra, megnézzük a várat, amit egyszer heccből elfoglalt Balassi Bálint, megcsodáljuk a református kollégium könyvtárát és sétálunk egyet a Bodrog partján. De még jobb, ha utána betérünk ebbe a régi polgári házból (biztos borkereskedőké volt) kialakított borbárba, és Sárospatakon maradunk éjszakára! A Tokaji borvidék északi felének minden bora megtalálható itt, úgyhogy legyen szó száraz vagy édes borról, penge furmintról vagy selymes aszúról, itt biztosra mehetünk! Ráadásul még jól is főznek…
Szerelmes vagyok a régi pesti pincékbe. Ez nem amolyan coming out, szerelmes vagyok a bérházakba is, meg a feleségembe és a lányaimba, no meg a bormagazinokba és néhány könyvbe is. No meg ebbe a helybe, ahol olyan hihetetlen a borválaszték, hogy még az amerikai Wine Spectator bormagazin is díjazta! A hangulatról a téglából rakott boltívek gondoskodnak, no meg a zseniális sertésszűz rillette. Ha pedig unatkoznátok, akkor kipróbálhatjátok az ország első boros tematikájú szabadulószobáját is!
A fentiek után nem véletlen, hogy még egy pince bekerült a válogatásba. A Zengő viszont egészen más miatt érdekes. Nem a pince adja a hangulatot, még csak nem is a bor, hanem a totálisan hihetetlen zenei felhozatal. Legyen szó blues-ról, jazz-ről vagy éppen egy frenetikus örömzenélésről, ez az a hely, amit kerestek! A bátrabbak be is szállhatnak, tanulhatnak a zenészektől, vagy éppen taníthatják őket ¬– már ha éppen ti vagytok Nagy Edi vagy Borsodi Laci álruhában. Szóval zeneőrültek előnyben!
Mi lehetne romantikusabb, mint a kanyargós egri utcákon hóesésben végigsétálni, mondjuk a Dobó tértől, követve a várfal vonalát, egészen a Macokig? Hát az, ha be is ülünk a Macokba! Országosan ismert hely ez és nem is véletlenül! Szuper hangulat, kivételes egri borválaszték és jó konyha, ráadásul olvashatunk hozzá Egri csillagokat, vagy hallgathatjuk akár hangoskönyvként is, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat!
A régi pincéknél csak egy dolgot szeretek jobban. Olvasni! A Könyvbár pedig minden olvasni szerető ember álma. Egy hely, ahol a könyvekhez főznek, mindezt pedig borokkal kísérik! Egy megvalósult csoda, ahol belekóstolhatunk Hollóháti Hedvig diadémjába (Harry Potter) vagy éppen Regös Bendegúz cipőfűzőjébe (Indul a bakterház). Hallgassatok rám, megéri!
Borbár körkép
5 kihagyhatatlan vidéki borbár
Címfotónk a villányi Sauska éttermet ábrázolja, amely e listában ugyan nem szerepel, de szintén kiváló helyszín egy romantikus borvacsorához (a szerk.).
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
Milyen a franc, ha villányi?
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal