2021 március 03. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

A mértékletesség a kulcs

Dr. Toldy-Schedel Emil bejárta a fél világot. Háborús és katasztrófa sújtotta övezetekben dolgozott, gyógyított, menekülttábort vezetett, ott segített, ahol épp a legnagyobb szükség volt a két kezére meg a tudására. Munkája elismeréseként 2020-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Jelenleg a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, azt viszont kevesen tudják róla, hogy nagy borbarát, és a Borbarát orvosok társaságának alapítójaként rendkívül sokat tesz a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért.

Ott volt a délvidéken a délszláv háború idején, Indonéziában a cunami után, de segített az ellátásban a polgárháború sújtotta Szudánban is. Miért vállalta a veszélyt? A kalandvágy, a kíváncsiság vagy a segíteni akarás hajtotta?

Lehet mítoszt teremteni, de fölösleges. Az igazság az, hogy meg akarjuk ismerni saját magunkat, és ha ez a folyamat valami jócselekedettel párosul, akkor végül tükörbe is bátrabban nézünk majd. Ezekben a missziókban nem csupán gyógyszert adsz, hanem hitet is, de soha nem tudod, hogy te teszel-e nagyobb jót az ottaniakkal, vagy a helyzet veled. Kénytelen vagy rendszerben gondolkodni, koncentráltan dolgozni, és a lehetőség, hogy segíthetsz, feltölt energiával. Amikor ott vagyok egy isten háta mögötti helyen, ahol azt se tudják, hogy hol van Magyarország, csak azt látják, hogy eljöttem a világ végéről, mert meg akarom könnyíteni egy kicsit az életüket, ez az ott élő emberekre is pozitívan hat. Ettől ők is úgy érzik, hogy tenniük kell valamit a saját helyzetük jobbra fordítása érdekében.

Soha nem félt?

Amikor az ember ott van, nem fél. Teszi a dolgát. A félelem mindig akkor jött, amikor hazaértem, és végiggondoltam, hogy mi minden történt velem, és mi minden történhetett volna. Évekig éltem így, a missziós utak még az egyetemi éveim alatt is folytatódtak. A tanulmányaimat az Amerikai Egyesült Államokban, Buffalóban fejeztem be, és itt kötöttem közelebbi ismeretséget a jó borokkal is.

Korábban nem is volt borivó?

Dehogynem! Ittam én is a sárga címkés nagyburgundit kólával, ahogy mindenki más abban az időben. Aztán elolvastam A bor filozófiája című könyvet, és hirtelen rádöbbentem, hogy a bor nevű ital nem az a csersavas folyadék, ami összehúzza a szánkat, hanem valami sokkal fennköltebb dolog, aminek megértéséhez hosszabb út vezet.

Jól sejtem, hogy rálépett erre az útra?

Az ízek mindig érdekeltek, és izgatni kezdett a borok világa. A szerencse úgy hozta, hogy megismerkedtem egy Reszler Csaba nevű fiatalemberrel, aki már akkor is borokkal foglalkozott, és jelenleg is borboltot vezet. Ő kezdte pallérozni a tudásomat. Sokszor kóstoltunk együtt, és ilyenkor mindig szóba került a kulturált borfogyasztás, meg az is, hogy fontos lenne, hogy az orvosok valós információkat adjanak az embereknek az alkohollal kapcsolatban. Ezért is jött létre a Borbarát orvosok társasága.

Számtalan legenda kering arról, hogy a bor milyen egészséges, és mennyi mindenre jó. Igaz, hogy a borivó emberek hosszabb ideig élnek, mint az absztinensek?

Az igaznak tűnik, hogy a bort mértékkel fogyasztók tovább élnek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A francia enciklopédisták, akik mindent megfigyeltek, és igyekeztek valamilyen rendszerbe foglalva leírni a világot, átfogó vizsgálatot végeztek ezzel kapcsolatban is, és azt állapították meg, hogy a nők magasabb kort érnek meg, mint a férfiak. Kivéve a zárdákat, ahol viszont a férfiak bizonyultak hosszabb életűnek. A szerzetesek és az apácák életmódja mindenben megegyezett, egyet kivéve: a nők nem kaptak bort. Ez az apáca-paradoxon jól mutatja, hogy mértékletesen fogyasztva az alkohol valóban jótékonyan hat a szervezetre.

Mit jelent a mértékletesség?

Ehhez először az alkoholegység fogalmát kell tisztáznunk. Mi orvosok általában alkoholegységekben határozzuk meg a mennyiségeket, csakhogy az alkoholegység nem standard mennyiség. Mást értenek rajta Európában, mást Amerikában, és megint mást Japánban. Tehát amikor arról beszélünk, hogy mennyi alkoholegység fogyasztása egészséges, akkor azt is meg kell néznünk, hogy melyik országban.

És gondolom az se mindegy, hogy a szervezetünk hogyan képes lebontani az alkoholt…

Ez is nagyon fontos, mert a keleti emberek szervezete például kevésbé képes az alkohol lebontására, viszont az egységnyi alkoholtartalom náluk a legmagasabb. Tehát minden kutatási eredménynél figyelembe kell vennünk, hogy az melyik ország alkoholegységével számol, és hol élnek azok az emberek, akik részt vettek a kutatásban, különben torz képet kapunk.

Ön belgyógyász és kardiológus. Feltételezem, azonnal cáfolja azt a kijelentést, hogy a bor csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nem cáfolom. Adatokkal bizonyítható, hogy az alkoholt egyáltalán nem fogyasztóknál kicsit nagyobb a cardiovascularis betegségek kockázata, mint azoknál, akik mértékkel, de rendszeresen fogyasztanak alkoholt. Viszont a mértéktelen ivóknál természetesen növekszik a betegség kialakulásának esélye.

Csak a bor képes erre, vagy az alkohol általában?

Az alkohol általában, de mivel a vizsgálatok egy részét Franciaországban és Olaszországban végezék, ott nyilván bort adtak az alanyoknak, hiszen mindkettő boros nemzet. Egy-egy kutatásnál mindig nagyon oda kell figyelni arra is, hogy milyen az adott nemzet kultúrája. Az alkoholfogyasztás nálunk elfogadott, de van, ahol tiltott, egyes országokban bizonyos pszichoaktív anyagok alkalmazása, például a katlevél rágcsálása elfogadott, máshol tiltott. Kijelenthetjük, hogy a kulturált borfogyasztás sokkal jobb hatással van a szervezetre, mint a dohányzás, az égetett szeszek, vagy kábítószerek nagy mennyiségű fogyasztása, viszont azzal is tisztában kell lennünk, hogy az emberek nagy része használ valamilyen tudatot befolyásoló szert. „Élj tisztán!” Ez nagyon jól hangzik, de ha belegondolunk, hogy mi mindenről kellene lemondanunk, már nem olyan vonzó. Képzeljük el, hogy nincs többé koffein, teofillin, teobromin, vagyis nem ihatnánk kávét, teát, de még kakaót se. Alig van ma a világon, aki ezek nélkül él. A mértékletesség a kulcs.

Más az optimális alkoholmennyiség a férfiaknál és a nőknél?

Természetesen más. Ha az európai alkoholegységet vesszük figyelembe, akkor azt mondhatjuk, hogy egy közepes, 12-12,5%-os alkoholtartalmú borból egy átlagos testalkatú nő napi egy, egy átlagos testalkatú férfi napi két decit nyugodtan megihat. Azt viszont nem tehetjük meg, hogy a teljes hétre szánt mennyiséget egyben elfogyasztjuk a hétvégén, mert annak biztosan nem lesz jó vége.

Azt is sokszor halljuk, hogy a bor a benne lévő antioxidánsok, polifenolok és egyéb anyagok miatt sokkal egészségesebb, mint a többi alkohol. Ez helytálló?

Igen, a bor valóban tele van a szervezet számára hasznos anyagokkal, amelyeknek köszönhetően egyebek között erősíti az immunrendszert, de azért ne próbáljuk meg ezeket a hasznos anyagokat kizárólag borozással bevinni a szervezetbe, mert ahhoz túl sokat kellene innunk. Arra is van adatunk, hogy a rendszeres, kis mértékű borfogyasztás előnyösen befolyásolja a koleszterin-triglicerid, vagyis a vérzsírok hatásait, és jó hatással van a csontképzésre.

Borkóstolókon mindig hangsúlyozzák, hogy sok vizet igyunk. Ez miért fontos?

Egyrészt azért, mert az alkohol dehidratáló hatású, és az elveszített folyadékot pótolni kell, másrészt azért, mert a víz segít elkerülni a másnaposságot. Borozás közben tehát mindig igyunk bőséges mennyiségű vizet, ne szódát.

Egyébként mi a legjobb módszer a másnaposság leküzdésére?

A megelőzése, természetesen. De ha már bekövetkezett, nem gondolom, hogy a kutyaharapást a szőrével kellene gyógyítani. Ilyenkor általában kívánjuk a keserűt, de jobb, ha kerüljük a sört. Igyunk sok vizet, esetleg vigyünk be a szervezetbe egy kis máriatövis kivonatot, ami segíti a máj regenerálódását.  

Ha társaságban vagyunk, iszogatunk, jól érezzük magunkat, honnan tudjuk, hogy hol a határ?

Ha az ember ismeri a saját szervezete reakcióit, pontosan érzi, hogy mikor kell nemet mondani a következő pohárra. De ha nem érezzük, figyeljük a társaság reakcióit, mert az emberek általában jeleznek, ha azt látják, hogy baj lesz. Hogy a harmadik pohár megárt-e már, az függ attól is, hogy mennyire vagyunk fáradtak, mit ettünk és mikor, és általában milyen passzban vagyunk. Az a legjobb, ha nem lépjük át a napi egy-két pohárnyi mennyiséget, és akkor biztosan nem lesz baj.

Ha csupán a megengedett alkoholegységet visszük be a szervezetbe, de azt napi rendszerességgel, válhatunk alkoholistává?

Az alkohol- és kábítószerfüggőségnek mindig van genetikai és pszichés determinációja is. Aki évekig meg tudja állni, hogy nem lépi túl a napi megengedett alkoholegységet, annak nem kell aggódnia. Ha viszont növekszik az üres üvegek száma és egyre több pénzt költünk alkoholra, sürgősen tartsunk önvizsgálatot vagy forduljunk szakemberhez.

Ha a kulturált borfogyasztás szempontjából vizsgáljuk, mi a legjobb a borban?

A bor kedveli a társaságot, vagyis jó együtt elfogyasztani másokkal. Oldja a nyelvet és a gátlásokat, de nem hat gyorsan, mint a tömények, és nem tompít, mint a sör, így kifejezetten illik a nagy beszélgetésekhez, a világmegváltó tervekhez. És ne feledjük: a legtöbb bor finom. Nem is a hatása, hanem az íze miatt isszuk, örülünk, hogy ott van a poharunkban, élvezzük az aromáit. Tehát összehozza az embereket, felszabadít, mértékkel fogyasztva jótékonyan hat a szervezetünkre, de hogy mi a legjobb benne? Talán az íze, azt hiszem.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Borozás a kéktúra útvonalán

Elolvasom

Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában

Elolvasom

Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával

Elolvasom

Borturisztikai találkozó Morvaországban

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok