2023 december 22. / Geri Ádám
A nyár egyértelműen a frissítő borkoktélok szezonja, az viszont már talán kevésbé magától értetődő, hogy a karácsonyt és a szilvesztert is számos otthonban ezzel az itallal ünneplik. Hosszú utat járt be a borkoktél odáig, hogy az ünnepi alkalmak, baráti és családi összejövetelek egyik meghatározó szereplője legyen. Pedig a borból kevert ital gyakorlatilag egyidős magával a borral. Gyógyászati céllal már nagyon korán került a borba méz és fűszer (és olykor meg is melegítették az italt). Tiszta ivóvíz hiányában a középkori európai ember is elsősorban bort (és sört) ivott, adta magát, hogy olykor megbolondítsa azt.
A koktél definícióját Harry Croswell New York-i újságíró írta le először 1806. május 13-án. Eszerint a koktél „serkentő szeszes ital, mely bármilyen töményszeszből, cukorból, vízből és keserűkből áll”. Maga a szó minden valószínűség szerint a lótenyésztésből került át az italok világába. Akkoriban szokás volt a nem telivér lovak farkát megkurtítani, őket hívták cocktailnek. Croswell a kifejezéssel arra utalt, hogy a koktélokban víz is van, vagyis hígítják az alkoholt, ami így többé nem „telivér”.
A 19. században a boros koktél kezdetben egyenlő volt az erősített bor (sherry, portói) alapú italokkal. Az egyeduralom persze csak addig tartott, amíg meg nem jelent az első pezsgős koktél. Erre 1862-ben került sor, amikor Jerry Thomas bartender kiadta könyvbe fűzött koktélgyűjteményét, benne az első pezsgős koktél receptjével. Ezeknek a változatoknak a sikere idővel talán még felül is múlta az erősített borosokét. A Mimosa névre keresztelt pezsgő-narancslé kombónak köszönhetően ma már reggel is szoktunk koktélozni.
A croswelli eredeti óta sokat változott a koktél definíciója. A wikipédia szerint például a koktél olyan ital, melyet alkoholos italok és egyéb összetevők, például ízesített szirupok, gyümölcslé, szódavíz, tej, tejszín, méz, cukor és/vagy fűszernövények (például mentalevél) összekeverésével állítanak elő. Ez alapján tulajdonképpen már a fröccs (bor-szóda) is koktél, de a macifröccs (bor-szóda-málnaszörp) mindenképpen.
Magyar változata, a gránátalma sziruppal kiegészített HARSÁNY MIMÓZA volt a 2023-as nyár nagy slágere. Ez a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) – egyéb hírességek mellett Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnőjének részvételével megtámogatott – Buborékok nyara nevű kampányának keretében született meg. Az MBÜ a 2023-as nyárra összesen négy különböző borkoktéllal készült, ebből kettő csendes (tehát nem buborékos) boron alapult. A PASZTELL ESZTÉTIKA receptjében a rosé mellett levendulaszörp, narancslikőr és tonik szerepelt, a SZOLID HEDONIZMUS fehérborra épül, ezt gyömbérsör, málnaszörp, citromlé és mentalevél egészítette ki. Az időzítés, mondhatni, tökéletes volt, hiszen javában tombol az újabb divat, a csendes borokból készített borkoktéloké.
„Az utóbbi években előre törtek az alacsony alkoholtartalmú italok, ebbe a trendbe tökéletesen illeszkedik a borkoktél. Egy bornak jóval alacsonyabb az alkoholtartalma, mint egy vodkának vagy ginnek, ráadásul még tovább hígítjuk. Ideális összetevő” – magyarázza a jelenség ritmikáját Schök Norbert. Az elismert magyar bartendert kérte fel nemrég a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, hogy alkosson akár otthon is bekeverhető borkoktélokat az Y- és Z-generáció tagjait megszólítandó.
A feladat nem egyszerű, hiszen a magyar bor sokszínűségéből adódóan egészen különböző ízvilágú koktélok készíthetők. Mindazonáltal éppen a borok karaktere lehet a támpont, ha valaki például otthon recept nélkül, saját kútfőből készítene magának borkoktélt. Mivel a fehérborban legtöbbször megjelenik az alma, a bodza, a citrus, a vörösborban pedig a piros bogyó, aki ilyen gyümölcsöket vagy gyümölcsleveket választ mellé, az nem tévedhet nagyot.
Pár éve aztán az is kiderült, még tokaji aszúból sem szentségtörés a koktél, sőt. A Buddha-Bar Étterem által 2014-ben szervezett koktélversenyen győztes Sweet Novemberbe egyenesen (a 6 puttonyosnál is édesebb) aszúesszencia került a gin, a bitter, az Angostura és a grillezett citromfű mellé. 2017-ben pedig Liam Davy, a londoni Hawksmoor étterem bartendere készített tokaji aszú, citrom, ananász és baracklikőr felhasználásával felejthetetlen koktélt a steakekhez. Végezetül egy hazai fejlesztés: Laurent Comas, a sárospataki Pajzos Tokaj korábbi birtokigazgatója pár éve megalkotta a Botrytixx koktélt, amiben a (természetesen saját) 5 puttonyos aszújuk mellé tonik és citromkarika került.
A gin-tonik diadalútjából kiindulva joggal gondolható, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel sikerül megnyerni az innovációt, élményt, izgalmat kereső fiatalabb generációkat is.
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán
Bor és természet: Folly Arborétum
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Borturisztikai találkozó Morvaországban