2023 december 22. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Borkoktél télen-nyáron: a karácsonyi ünnepek egyik titkos favoritja lehet az ital

Igazi négy évszakos ital a borkoktél, hiszen a tokaji aszútól a pezsgőkön át ma már minden borstílusból készíthető és készül is. Nem csoda, hogy a Magyar Bormarketing Ügynökség augusztusi kampánya róla szólt, most pedig az év végi ünnepek alatt kerülhet a poharakba.

A nyár egyértelműen a frissítő borkoktélok szezonja, az viszont már talán kevésbé magától értetődő, hogy a karácsonyt és a szilvesztert is számos otthonban ezzel az itallal ünneplik. Hosszú utat járt be a borkoktél odáig, hogy az ünnepi alkalmak, baráti és családi összejövetelek egyik meghatározó szereplője legyen. Pedig a borból kevert ital gyakorlatilag egyidős magával a borral. Gyógyászati céllal már nagyon korán került a borba méz és fűszer (és olykor meg is melegítették az italt). Tiszta ivóvíz hiányában a középkori európai ember is elsősorban bort (és sört) ivott, adta magát, hogy olykor megbolondítsa azt.

A koktél definícióját Harry Croswell New York-i újságíró írta le először 1806. május 13-án. Eszerint a koktél „serkentő szeszes ital, mely bármilyen töményszeszből, cukorból, vízből és keserűkből áll”. Maga a szó minden valószínűség szerint a lótenyésztésből került át az italok világába. Akkoriban szokás volt a nem telivér lovak farkát megkurtítani, őket hívták cocktailnek. Croswell a kifejezéssel arra utalt, hogy a koktélokban víz is van, vagyis hígítják az alkoholt, ami így többé nem „telivér”.

 

A 19. században a boros koktél kezdetben egyenlő volt az erősített bor (sherry, portói) alapú italokkal. Az egyeduralom persze csak addig tartott, amíg meg nem jelent az első pezsgős koktél. Erre 1862-ben került sor, amikor Jerry Thomas bartender kiadta könyvbe fűzött koktélgyűjteményét, benne az első pezsgős koktél receptjével. Ezeknek a változatoknak a sikere idővel talán még felül is múlta az erősített borosokét. A Mimosa névre keresztelt pezsgő-narancslé kombónak köszönhetően ma már reggel is szoktunk koktélozni.

A croswelli eredeti óta sokat változott a koktél definíciója. A wikipédia szerint például a koktél olyan ital, melyet alkoholos italok és egyéb összetevők, például ízesített szirupok, gyümölcslé, szódavíz, tej, tejszín, méz, cukor és/vagy fűszernövények (például mentalevél) összekeverésével állítanak elő. Ez alapján tulajdonképpen már a fröccs (bor-szóda) is koktél, de a macifröccs (bor-szóda-málnaszörp) mindenképpen.

 

Magyar változata, a gránátalma sziruppal kiegészített HARSÁNY MIMÓZA volt a 2023-as nyár nagy slágere. Ez a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) – egyéb hírességek mellett Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnőjének részvételével megtámogatott – Buborékok nyara nevű kampányának keretében született meg. Az MBÜ a 2023-as nyárra összesen négy különböző borkoktéllal készült, ebből kettő csendes (tehát nem buborékos) boron alapult. A PASZTELL ESZTÉTIKA receptjében a rosé mellett levendulaszörp, narancslikőr és tonik szerepelt, a SZOLID HEDONIZMUS fehérborra épül, ezt gyömbérsör, málnaszörp, citromlé és mentalevél egészítette ki. Az időzítés, mondhatni, tökéletes volt, hiszen javában tombol az újabb divat, a csendes borokból készített borkoktéloké.

 

„Az utóbbi években előre törtek az alacsony alkoholtartalmú italok, ebbe a trendbe tökéletesen illeszkedik a borkoktél. Egy bornak jóval alacsonyabb az alkoholtartalma, mint egy vodkának vagy ginnek, ráadásul még tovább hígítjuk. Ideális összetevő” – magyarázza a jelenség ritmikáját Schök Norbert. Az elismert magyar bartendert kérte fel nemrég a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, hogy alkosson akár otthon is bekeverhető borkoktélokat az Y- és Z-generáció tagjait megszólítandó.

A feladat nem egyszerű, hiszen a magyar bor sokszínűségéből adódóan egészen különböző ízvilágú koktélok készíthetők. Mindazonáltal éppen a borok karaktere lehet a támpont, ha valaki például otthon recept nélkül, saját kútfőből készítene magának borkoktélt. Mivel a fehérborban legtöbbször megjelenik az alma, a bodza, a citrus, a vörösborban pedig a piros bogyó, aki ilyen gyümölcsöket vagy gyümölcsleveket választ mellé, az nem tévedhet nagyot.

Pár éve aztán az is kiderült, még tokaji aszúból sem szentségtörés a koktél, sőt. A Buddha-Bar Étterem által 2014-ben szervezett koktélversenyen győztes Sweet Novemberbe egyenesen (a 6 puttonyosnál is édesebb) aszúesszencia került a gin, a bitter, az Angostura és a grillezett citromfű mellé. 2017-ben pedig Liam Davy, a londoni Hawksmoor étterem bartendere készített tokaji aszú, citrom, ananász és baracklikőr felhasználásával felejthetetlen koktélt a steakekhez. Végezetül egy hazai fejlesztés: Laurent Comas, a sárospataki Pajzos Tokaj korábbi birtokigazgatója pár éve megalkotta a Botrytixx koktélt, amiben a (természetesen saját) 5 puttonyos aszújuk mellé tonik és citromkarika került.

 

A gin-tonik diadalútjából kiindulva joggal gondolható, hogy az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel sikerül megnyerni az innovációt, élményt, izgalmat kereső fiatalabb generációkat is.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Borozás a kéktúra útvonalán

Elolvasom

Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában

Elolvasom

Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával

Elolvasom

Borturisztikai találkozó Morvaországban

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok