2022 május 09. / Berta LucaURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Boros programajánló - Május 9-22.

Májusban is rengeteg lehetőség nyílik a boros kalandozásra: Miskolcon egy egész pincesor, Szekszárdon testes bikavérek, Egerben pedig virágillatú borok várják a kirándulókat. A kellemes idővel egyre népszerűbbek a sétálós, túrával egybekötött programok, a következő két hétben így ezekből sem lesz hiány!

X. Avasi Borangolás / Május 12-14. / Miskolc

Macskaköves utcákon, boros pohárral a kézben barangolni, miközben hangulatos zene szól? Ennél klasszabb tavaszi programot nehéz elképzelni. Idén májusban tizedik alkalommal nyitja meg kapuit az Avas hegy oldalában található több, mint 800 pince és borház, amelyek közt akadnak többszáz éves múltra visszatekintő épületek is. Az esemény első napján szakmai programok várják az érdeklődőket, míg a második és harmadik nap az ébredező pincesorról, kóstolókról és a jó hangulatról szól. A helyi gazdák mellett egyéb borvidékek meghívott borászai, különleges tételek és finom falatok várják az ide látogatókat.

 

Bikavér Borongoló / Május 14. / Szekszárd

Bár a bikavér szó születését számos legenda övezi, a főnevet Garay Jánosnak tulajdonítják, aki 1846-ban használta előszőr a kifejezést Szegzárdi bordal című versében. Május 14-én Szekszárd borászai különleges eseménnyel készülnek az érdeklődőknek: egy 5 pincészetet érintő gyalogos bortúrával. Ennek során az érdeklődők bikavéreket kóstolva ismerhetik meg a várost és annak híres borait.

 

Zarándok Kaland / Május 14. / Káptalantóti

Az igazi tavaszias idő beköszöntével egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kirándulással egybekötött boros események is. A Zarándok Kaland is egy ezek közül, melynek során május 14-én Káptalantóti és az Istvándy Birtok kerül a kaland középpontjába, itt szerezhetnek a látogatók közösségi, kóstolási és kirándulási élményt is.

 

Kóstoló a Szépasszony-völgyben – Virágillatú borok kóstolója / Május 21. / Eger

Nem csak az utcán sétálgatva csaphat meg minket a nyíló virágok illata, hanem a borospohárból felszállva is. Szombaton ugyanis a borászok virágillatú boraikat hozzák el a Szépasszony-völgybe, ezeken keresztül bemutatva a tavasz ízeit, illatait. Azon túl, hogy neves borászatok képviselőivel lesz lehetőség találkozni, a kiállítók között lesznek szép számmal térségi kistermelők is.

 

Soproni Borünnep / Május 20-22. / Sopron

A szőlészek, borászok, kádárok és kocsmárosok védőszentje, Szent Orbán napja alkalmából kerül megrendezésre a Soproni Borünnep. Az egész hétvégét felölelő esemény a szőlőtermesztés és a borkészítés évszázados hagyományai előtt tiszteleg. A környék borászai ekkor mutatják be termékeiket, míg a szervezők kulturális programokkal, bemutatókkal és kézműves vásárral is kedveskednek a látogatóknak.

 

Borbarangolás Badacsonyban / Május 21. / Badacsony

A Badacsonyi borvidék egyik legismertebb eseménye minden évszakban különleges programokkal várja a látogatókat. Május folyamán hétről hétre újabb borászat mutatkozik be a nagyközönségnek és enged bepillantást a borászéletbe, különleges menüvel és hozzá társított izgalmas borokkal. Május 21-én a Barna Pincén lesz a sor, míg május 28-án a Kalinics Birtok fogadja majd az érdeklődőket.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Új adás a Magyar Bor Személyesen podcast csatornán - beszélgetés Budai Rita művészettörténésszel

Elolvasom

Bor(lovag)rendek hazánkban és a világban

Elolvasom

Két keréken Siklóstól Kisjakabfalváig

Elolvasom

6+1 kihagyhatatlan borászat, ahol enni is jó

Elolvasom