2024 szeptember 11. / Szabó Edit
Szentpéteri Borpince, Kunsági borvidék
A kiskőrösi székhelyű Szentpéteri Borpince arról híres, hogy a szeptember közepén kezdődő Budapest Borfesztiválon már az új rozéjukat kínálják a vendégeknek. Náluk tehát nem ritka a korai szüret, de az idei sietség még őket is meglepte. „Soha nem volt még ilyen évjárat! A kékfrankosunkat leszedtük augusztus 20-a után egy-két nappal, pedig szeptember végi fajtáról beszélünk, a néró rozénkat pedig már le is palackoztuk. A szőlőnk 70-80%-a bent van a pincében, csak a késői szüretelésű generosa, na meg a két cabernet és a merlot van a tőkén” – meséli Szentpéteri Attila, aki szerint az a borász szerencsés, aki megtanította küzdeni a szőlőjét. Aki locsolta, tápanyagozta, annak most főhet a feje, mert az elkényeztetett növények rosszul tűrték az idei aszályt. A korai, feszített tempójú szüret miatt viszont az emberek sincsenek könnyű helyzetben: „Szívesen dolgozunk, nem panaszkodunk, de ez a helyzet eléggé próbára tette most a borászokat. Annak viszont örülök, hogy bár 15-20%-kal kevesebb szőlőnk termett az idén, a gyümölcs minősége nagyon jó, szép borokat tudunk készíteni a 2024-es évjáratból” – mondja a borász, aki egyébként az idei szüret alatt vált nagypapává: Vince nevű kisunokája augusztus 27-én született. „Természetesen fontos számomra, hogy szép legyen a szőlő és rendben lemenjen a szüret, de az igazi öröm mégiscsak az, ha a gyermekeim boldogok” – zárja a beszélgetést Szentpéteri Attila, és már szalad is a pincébe, mert megérkezett a következő szőlőszállítmány.
Szentpéteri néró szüret
Szőke Mátyás és Zoltán Pincészete, Mátrai borvidék
„Csak azért tudtam felvenni a telefont, mert meghibásodott a szüretelő kombájn, egyébként esélytelen, hogy bárki hívására válaszoljak” – mondja Matyi, a legendás mátrai borász, Szőke Mátyás unokája. A nagyapja halála után ő viszi tovább a birtokot, és mivel kombájnjukkal bérmunkát is vállalnak, augusztus 12. óta egyetlen szabad percük sincs. „Az elmúlt tíz évben nem fordult elő, hogy augusztus 20. előtt indult volna a szüret, most meg majdnem két héttel korábban kezdtük szedni az Irsai Olivért. És nem is az a durva, hogy az Irsai megérett, hanem hogy a szőlők többsége készen áll a betakarításra. Az Irsai és az ottonel muskotály mellett már bent van a pincében a sárgamuskotály, de még a Pincemester Rozé alapanyaga, a portugieser és a blauburger is. Szeptember legelején pedig kezdjük a rajnai rizlinget, ami extrém korai szüretet jelent ennél a fajtánál” – tájékoztat Matyi a pillanatnyi helyzetről. Rövid beszélgetésünk alatt megtudom még, hogy növényvédelem szempontjából nem volt könnyű az év, sokat kellett küzdeniük a lisztharmattal, de szerencsére minden szőlő szép mustfokkal érett be, és kivételesen a savak is jók, ami a Mátrában nagy szó. Viszont a mennyiség még a tavalyinál is kisebb kb. 10%-kal, pedig már az is a sokéves átlag alatt maradt. „Ez a tartós hőség nem tesz jót a szőlőnek, a növény a túlélésre koncentrál, a bogyó gyorsan fonnyadni kezd, észnél kell lennünk. Ezt a kánikulát hosszú távon nemcsak a növény, hanem az ember és a gép is rosszul viseli. Várjuk már, hogy egy kicsit fellélegezhessünk.”
Mátra, Gyöngyöstarján
Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyi borvidék
Nagy Leopold 13 éve dolgozik a Folly Arborétumban, azóta felel a 12 hektárnyi szőlőterületért, valamint a pincészet boraiért. Elmondása szerint az idei évjárat csapadék szempontjából meglehetősen kedvezőtlenül alakult, júliusban mindössze 2 mm, augusztusban 3-4 mm eső esett, és az aszály nagyon megviselte a fiatal szőlőket. Az idősebb tőkék már mélyebbre küldték a gyökereiket, így azok könnyebben jutnak nedvességhez, ezért jobbak a túlélési esélyeik. Az idei évjárat arra tanította őket, hogy nem feltétlenül jó gyomosan hagyni a sorközöket, a gyomnövények ugyanis elszívják a nedvességet és a tápanyagot a szőlő elől. A Folly Arborétum ültetvényein az augusztus 20-ai héten indult a szüret, és mostanra már a termés harmada bekerült a pincébe. „Napi rendszerességgel próbaszüreteket végzünk, mérjük a paramétereket, hogy megtaláljuk az optimális szüreti időpontot. A bogyó szép, érett, viszont az idén nem lesznek penge savak, az tisztán látszik. A mennyiség 25-30%-kal kisebb a tavalyinál, a gyümölcs minősége viszont kifejezetten jó. A must ízében már most érezhető, hogy szépen megmutatkozik majd a borokban a Badacsonyra jellemző ásványosság” – mondja a borász.
Badacsony, Folly Arborétum
A következő hetekben arra kell majd figyelniük, hogy időben leszedjék, ami még a tőkéken van, ne érjenek túl a szemek. Ez azért kíván komoly logisztikát, mert nagyjából minden egyszerre érik. Szeptember első hetében kezdik szedni az olaszrizlinget, ami szintén szokatlanul korai, és ha minden a tervek szerint halad, október elejére be is fejezik a szüreti időszakot – csaknem négy héttel korábban, mint tavaly. „Egy félhektáros rajnairizling-területen azonban kint hagyjuk a szőlőt, onnan ugyanis szeretnénk jégbort készíteni. Ez lesz az idei újdonságunk, még késői szüretet sem készítettünk soha, nagy izgalommal nézünk az őszi–téli időszak elé” – fogalmaz Nagy Leopold.
Csetvei Pince, Móri borvidék
Csetvei Krisztina, a móri Csetvei Pince borásza jószerével azt sem tudja, hogy milyen nap van. A móri és a somlói ültetvényeiken nagyjából egyszerre érik a szőlő, a szokásostól eltérően nem másnaponta, hanem minden áldott nap szüretelnek, ilyen nem fordult elő az utóbbi 13 évben. „Nagyon meleg van, de a mustfokok szerencsére nem szálltak el, 20-as mustfok körül mértünk szinte mindent. A szürkebarát és a tramini egy kicsit lelágyult, de a többi szőlő tartja a savakat, viszont hiába van egy kicsivel több termés, mint tavaly, a lé mennyisége nagyjából 15%-kal kisebb a bogyókban” – mondja Kriszti, akitől azt is megtudom, hogy mindez nem sikerülne a család és a barátok segítsége nélkül. Nem dolgoznak korai érésű fajtákkal, mégis nagyjából három héttel a szokásosnál hamarabb, augusztus 23-án indult náluk a szüret. A melegtől persze mindenki szenved, és a hatékonyságot csak úgy lehet növelni, hogy megduplázták az emberek számát. Egyébként Kriszti úgy látja, hogy az idei évjárat jobb lesz, mint a tavalyi, eredményes volt a gombabetegségek elleni védekezés, szép és egészséges a szőlő. A legtöbb gondot a napégés okozza annak ellenére, hogy már nem levelezik ki a fürtzónát. „Nagyon ígéretesnek látom az idei termést, több tételünk héjon ázik már, az idén a juhfarkból is narancsbort készítünk. Mivel szinte minden beérett, nem a szőlő dönti el, hogy mit szedünk, hanem a logisztika. Van a pincében öt hűthető edényünk, abban ülepítjük a mustot – innen is köszönöm édesapámnak, hogy ezt lehetővé tette, mert ezek nélkül most bajban lennénk. Számtalan probléma adódik, küzdünk az elemekkel és a paraméterekkel, de még egy utolsó roham kell, és szeptember első hetének végére befejezzük a szüretet. Ilyen sem volt még a Csetvei Pince történetében!”
Mór, Csetvei Pince
Kőfejtő Pince, Somlói borvidék
„A Somlói borvidéken rohamtempóban folyik a szüret, a termés fele szinte már mindenhol bent van a pincében, és szeptember első hetének végére majdnem minden szőlő eléri az érettségnek azt a fokát, hogy tipikus somlói száraz bort lehessen belőle készíteni” – ad gyors helyzetjelentést Tóth Péter. A Kőfejtő Pince tulajdonos-borásza úgy emlékszik, hogy 2018-ban hasonlóan korán kezdődött a betakarítás, de harmonikus, tiszta ízvilágú borok születtek, ezért az idei év miatt sem aggódik. A nehézséget az okozza, hogy sokan még a nyári szabadságukat töltik, nem könnyű munkásokat toborozni, márpedig kellene a sok dolgos kéz, mert a Somlói borvidéken még mindig szinte mindent kézzel szüretelnek. „A termés minősége gyorsan változik, ezért folyamatosan kint kell lenni a szőlőben, kóstolni, mérni és meghozni a szükséges döntéseket. A juhfark például egy hét alatt el tud jutni az éretlenből az optimálison át a túlérett állapotba, és ha túlérik a szőlő, nem lesz harmonikus a bor” – avat be a részletekbe Péter. A Kőfejtő Pince 2015-ben állt át a bioművelésre, és most azt tapasztalják, hogy aki időben elkezdte a zöldmunkát és egész évben figyelt a szőlőjére, szép gyümölcsöt szüretel. „Itt nincsenek szabályok, egyszerűen meg kell érezni a természet dinamikáját, a változásait, és ennek megfelelően kell dolgozni. Nem könnyű, de számomra ez adja a szakma egyik szépségét” – vallja a borász.
Somlói vár
Ahogyan a többi borvidéket, úgy a Somlót sem kerülte el az aszály, ezért ott is 10-15%-kal kevesebb mustra számítanak a gazdák. A szőlő szép, de a juhfark és a furmint gyorsan töpped: ha ilyen marad az időjárás, a késői szürethez is leszedik a gyümölcsöt szeptember végén. „Szerintem az a jó taktika, ha az ember mindig a legrosszabbra készül, mert akkor nem érik kellemetlen meglepetések. A szőlő nagyon ellenálló növény, és ha rendben van a tápanyagháztartása, még ezeket az extrém körülményeket is képes tolerálni. Az én tőkéimen egészséges és dús a lomb, így a növény rengeteg tápanyagot raktároz, és a termés szépen fejlődik még ezekben a forró napokban is.”
A gazdák tehát bizakodnak, és megpróbálnak megtenni minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy az idei évjáratból is finom, emlékezetes borokat zárhassanak palackba. Szép időt, jó évjáratot kívánunk mindenkinek!
Gál Tibor a Borászok Borásza!
Életelixír: bor az aszú felett
A Csipkerózsika-álom vége?
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán
Bor és természet: Folly Arborétum
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával