2024 szeptember 11. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Ez az évjárat alaposan feladja a leckét!

Hajdanában, amikor még elkülönültek az évszakok, és nem egy végtelennek tűnő forró pillanat volt a nyár, a szőlőt a szeptemberi nap érlelte meg. Az utóbbi években azonban egyre korábbra csúszott a szüret, az idén augusztus közepétől csattognak a metszőollók, de van olyan borászat, ahol szeptember elsejére be is fejezték a betakarítást. Vajon milyen nehézségekkel néznek most szembe a borászok és milyen lesz a termés? Ennek jártunk utána öt borvidék öt pincészetében.

Szentpéteri Borpince, Kunsági borvidék

A kiskőrösi székhelyű Szentpéteri Borpince arról híres, hogy a szeptember közepén kezdődő Budapest Borfesztiválon már az új rozéjukat kínálják a vendégeknek. Náluk tehát nem ritka a korai szüret, de az idei sietség még őket is meglepte. „Soha nem volt még ilyen évjárat! A kékfrankosunkat leszedtük augusztus 20-a után egy-két nappal, pedig szeptember végi fajtáról beszélünk, a néró rozénkat pedig már le is palackoztuk. A szőlőnk 70-80%-a bent van a pincében, csak a késői szüretelésű generosa, na meg a két cabernet és a merlot van a tőkén” – meséli Szentpéteri Attila, aki szerint az a borász szerencsés, aki megtanította küzdeni a szőlőjét. Aki locsolta, tápanyagozta, annak most főhet a feje, mert az elkényeztetett növények rosszul tűrték az idei aszályt. A korai, feszített tempójú szüret miatt viszont az emberek sincsenek könnyű helyzetben: „Szívesen dolgozunk, nem panaszkodunk, de ez a helyzet eléggé próbára tette most a borászokat. Annak viszont örülök, hogy bár 15-20%-kal kevesebb szőlőnk termett az idén, a gyümölcs minősége nagyon jó, szép borokat tudunk készíteni a 2024-es évjáratból” – mondja a borász, aki egyébként az idei szüret alatt vált nagypapává: Vince nevű kisunokája augusztus 27-én született. „Természetesen fontos számomra, hogy szép legyen a szőlő és rendben lemenjen a szüret, de az igazi öröm mégiscsak az, ha a gyermekeim boldogok” – zárja a beszélgetést Szentpéteri Attila, és már szalad is a pincébe, mert megérkezett a következő szőlőszállítmány.

 

Szentpéteri néró szüret

 

Szőke Mátyás és Zoltán Pincészete, Mátrai borvidék

„Csak azért tudtam felvenni a telefont, mert meghibásodott a szüretelő kombájn, egyébként esélytelen, hogy bárki hívására válaszoljak” – mondja Matyi, a legendás mátrai borász, Szőke Mátyás unokája. A nagyapja halála után ő viszi tovább a birtokot, és mivel kombájnjukkal bérmunkát is vállalnak, augusztus 12. óta egyetlen szabad percük sincs. „Az elmúlt tíz évben nem fordult elő, hogy augusztus 20. előtt indult volna a szüret, most meg majdnem két héttel korábban kezdtük szedni az Irsai Olivért. És nem is az a durva, hogy az Irsai megérett, hanem hogy a szőlők többsége készen áll a betakarításra. Az Irsai és az ottonel muskotály mellett már bent van a pincében a sárgamuskotály, de még a Pincemester Rozé alapanyaga, a portugieser és a blauburger is. Szeptember legelején pedig kezdjük a rajnai rizlinget, ami extrém korai szüretet jelent ennél a fajtánál” – tájékoztat Matyi a pillanatnyi helyzetről. Rövid beszélgetésünk alatt megtudom még, hogy növényvédelem szempontjából nem volt könnyű az év, sokat kellett küzdeniük a lisztharmattal, de szerencsére minden szőlő szép mustfokkal érett be, és kivételesen a savak is jók, ami a Mátrában nagy szó. Viszont a mennyiség még a tavalyinál is kisebb kb. 10%-kal, pedig már az is a sokéves átlag alatt maradt. „Ez a tartós hőség nem tesz jót a szőlőnek, a növény a túlélésre koncentrál, a bogyó gyorsan fonnyadni kezd, észnél kell lennünk. Ezt a kánikulát hosszú távon nemcsak a növény, hanem az ember és a gép is rosszul viseli. Várjuk már, hogy egy kicsit fellélegezhessünk.” 

 

Mátra, Gyöngyöstarján

 

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyi borvidék

Nagy Leopold 13 éve dolgozik a Folly Arborétumban, azóta felel a 12 hektárnyi szőlőterületért, valamint a pincészet boraiért. Elmondása szerint az idei évjárat csapadék szempontjából meglehetősen kedvezőtlenül alakult, júliusban mindössze 2 mm, augusztusban 3-4 mm eső esett, és az aszály nagyon megviselte a fiatal szőlőket. Az idősebb tőkék már mélyebbre küldték a gyökereiket, így azok könnyebben jutnak nedvességhez, ezért jobbak a túlélési esélyeik. Az idei évjárat arra tanította őket, hogy nem feltétlenül jó gyomosan hagyni a sorközöket, a gyomnövények ugyanis elszívják a nedvességet és a tápanyagot a szőlő elől. A Folly Arborétum ültetvényein az augusztus 20-ai héten indult a szüret, és mostanra már a termés harmada bekerült a pincébe. „Napi rendszerességgel próbaszüreteket végzünk, mérjük a paramétereket, hogy megtaláljuk az optimális szüreti időpontot. A bogyó szép, érett, viszont az idén nem lesznek penge savak, az tisztán látszik. A mennyiség 25-30%-kal kisebb a tavalyinál, a gyümölcs minősége viszont kifejezetten jó. A must ízében már most érezhető, hogy szépen megmutatkozik majd a borokban a Badacsonyra jellemző ásványosság” – mondja a borász.

 

Badacsony, Folly Arborétum

A következő hetekben arra kell majd figyelniük, hogy időben leszedjék, ami még a tőkéken van, ne érjenek túl a szemek. Ez azért kíván komoly logisztikát, mert nagyjából minden egyszerre érik. Szeptember első hetében kezdik szedni az olaszrizlinget, ami szintén szokatlanul korai, és ha minden a tervek szerint halad, október elejére be is fejezik a szüreti időszakot – csaknem négy héttel korábban, mint tavaly. „Egy félhektáros rajnairizling-területen azonban kint hagyjuk a szőlőt, onnan ugyanis szeretnénk jégbort készíteni. Ez lesz az idei újdonságunk, még késői szüretet sem készítettünk soha, nagy izgalommal nézünk az őszi–téli időszak elé” – fogalmaz Nagy Leopold.

 

Csetvei Pince, Móri borvidék

Csetvei Krisztina, a móri Csetvei Pince borásza jószerével azt sem tudja, hogy milyen nap van. A móri és a somlói ültetvényeiken nagyjából egyszerre érik a szőlő, a szokásostól eltérően nem másnaponta, hanem minden áldott nap szüretelnek, ilyen nem fordult elő az utóbbi 13 évben. „Nagyon meleg van, de a mustfokok szerencsére nem szálltak el, 20-as mustfok körül mértünk szinte mindent. A szürkebarát és a tramini egy kicsit lelágyult, de a többi szőlő tartja a savakat, viszont hiába van egy kicsivel több termés, mint tavaly, a lé mennyisége nagyjából 15%-kal kisebb a bogyókban” – mondja Kriszti, akitől azt is megtudom, hogy mindez nem sikerülne a család és a barátok segítsége nélkül. Nem dolgoznak korai érésű fajtákkal, mégis nagyjából három héttel a szokásosnál hamarabb, augusztus 23-án indult náluk a szüret. A melegtől persze mindenki szenved, és a hatékonyságot csak úgy lehet növelni, hogy megduplázták az emberek számát. Egyébként Kriszti úgy látja, hogy az idei évjárat jobb lesz, mint a tavalyi, eredményes volt a gombabetegségek elleni védekezés, szép és egészséges a szőlő. A legtöbb gondot a napégés okozza annak ellenére, hogy már nem levelezik ki a fürtzónát. „Nagyon ígéretesnek látom az idei termést, több tételünk héjon ázik már, az idén a juhfarkból is narancsbort készítünk. Mivel szinte minden beérett, nem a szőlő dönti el, hogy mit szedünk, hanem a logisztika. Van a pincében öt hűthető edényünk, abban ülepítjük a mustot – innen is köszönöm édesapámnak, hogy ezt lehetővé tette, mert ezek nélkül most bajban lennénk. Számtalan probléma adódik, küzdünk az elemekkel és a paraméterekkel, de még egy utolsó roham kell, és szeptember első hetének végére befejezzük a szüretet. Ilyen sem volt még a Csetvei Pince történetében!”

 

 Mór, Csetvei Pince

 

Kőfejtő Pince, Somlói borvidék

„A Somlói borvidéken rohamtempóban folyik a szüret, a termés fele szinte már mindenhol bent van a pincében, és szeptember első hetének végére majdnem minden szőlő eléri az érettségnek azt a fokát, hogy tipikus somlói száraz bort lehessen belőle készíteni” – ad gyors helyzetjelentést Tóth Péter. A Kőfejtő Pince tulajdonos-borásza úgy emlékszik, hogy 2018-ban hasonlóan korán kezdődött a betakarítás, de harmonikus, tiszta ízvilágú borok születtek, ezért az idei év miatt sem aggódik. A nehézséget az okozza, hogy sokan még a nyári szabadságukat töltik, nem könnyű munkásokat toborozni, márpedig kellene a sok dolgos kéz, mert a Somlói borvidéken még mindig szinte mindent kézzel szüretelnek. „A termés minősége gyorsan változik, ezért folyamatosan kint kell lenni a szőlőben, kóstolni, mérni és meghozni a szükséges döntéseket. A juhfark például egy hét alatt el tud jutni az éretlenből az optimálison át a túlérett állapotba, és ha túlérik a szőlő, nem lesz harmonikus a bor” – avat be a részletekbe Péter. A Kőfejtő Pince 2015-ben állt át a bioművelésre, és most azt tapasztalják, hogy aki időben elkezdte a zöldmunkát és egész évben figyelt a szőlőjére, szép gyümölcsöt szüretel. „Itt nincsenek szabályok, egyszerűen meg kell érezni a természet dinamikáját, a változásait, és ennek megfelelően kell dolgozni. Nem könnyű, de számomra ez adja a szakma egyik szépségét” – vallja a borász.

 

Somlói vár

 

Ahogyan a többi borvidéket, úgy a Somlót sem kerülte el az aszály, ezért ott is 10-15%-kal kevesebb mustra számítanak a gazdák. A szőlő szép, de a juhfark és a furmint gyorsan töpped: ha ilyen marad az időjárás, a késői szürethez is leszedik a gyümölcsöt szeptember végén. „Szerintem az a jó taktika, ha az ember mindig a legrosszabbra készül, mert akkor nem érik kellemetlen meglepetések. A szőlő nagyon ellenálló növény, és ha rendben van a tápanyagháztartása, még ezeket az extrém körülményeket is képes tolerálni. Az én tőkéimen egészséges és dús a lomb, így a növény rengeteg tápanyagot raktároz, és a termés szépen fejlődik még ezekben a forró napokban is.”

A gazdák tehát bizakodnak, és megpróbálnak megtenni minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy az idei évjáratból is finom, emlékezetes borokat zárhassanak palackba. Szép időt, jó évjáratot kívánunk mindenkinek!

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Abban a palackban én is benne vagyok

Elolvasom

Reneszánszukat élik az amforában érlelt borok

Elolvasom

Kerekdomb kilencedszer!

Elolvasom

Három boros társasjáték, amit magyarok terveztek

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok