2023 november 02. / Geri Ádám
„A felmérések alapján már most látható, hogy néhány éven belül jelentősen megemelkedik az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú italok fogyasztása.” A fenti mondat Rókusfalvy Páltól, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztostól származik. A vele készített interjúban nem véletlenül kerül elő a téma. Az alkoholmentes borok iránti kereslet világszinten évi 25 százalékkal bővül, előrejelzések szerint hamarosan a teljes borpiac 1 százalékát fogja kitenni. Többről van szó, mint egy divatirányzat. Ezen termékek elterjedése egészségügyi és táplálkozási okokra vezethető vissza. Előreláthatólag Magyarországon is egyre többet fogunk velük találkozni. Érdemes tehát tisztában lenni az alkoholmentes borokkal kapcsolatos alapvető fogalmakkal, tudnivalókkal.
2021-ben az Európai Unió (tagországaiban) megteremtette a csökkentett alkoholtartalmú borok előállításának jogi hátterét. A módosítás kimondja, hogy a bor, a pezsgő, a habzóbor, a gyöngyözőbor teljes vagy részleges alkoholmentesítési eljáráson mehet keresztül. Az alkoholmentes bor tehát nem egyenlő a szőlőlével vagy a gyerekpezsgővel, hiszen erjesztett, alkoholos borból készül alkohol kivonásával. Alkoholmentes bor az a bor, amiben az alkoholtartalom kevesebb, mint 0,5 térfogatszázalék. (Ha a bor alkoholtartalma az alkoholcsökkentés eredményeképpen 10 térfogatszázalék alá kerül, a címkén az „alkoholmentesített bor” megjelölést kell feltüntetni.)
A teljes vagy részleges alkoholmentesítésre jelenleg két technológia áll rendelkezésre.
A vákuumdesztillációnál az alkohol elválasztása a bortól hő segítségével történik. Ezt az alkoholnak és a víznek egymástól eltérő forráspontja teszi lehetővé. A vákuum a forralás következtében megjelenő, nemkívánatos érzékszervi tulajdonságokat (mindenekelőtt a főtt ízt) hivatott csökkenteni. Légmentes térben ugyanis alacsonyabb a folyadékok forráspontja (egyes gyártók a bor alkoholmentesítésénél már 30 Celsius fokon forralnak). Vákuumdesztillációval akár 0 százalékos alkoholtartalom is elérhető. (Ezzel az eljárással praktikusan 0,2-0,4 százalék közé szokták belőni az alkoholtartalmat.)
A membránszeparációnál a különböző membránok méret alapján választják le az alkoholmolekulákat. A membránszeparáció egyik változatánál, az úgynevezett fordított ozmózisnál jóval kisebb aromavesztés mellett csökkenthető a borok alkoholtartalma. Az eljárás viszont drága, 0,5 térfogatszázalék alkoholtartalom alatt már nem alkalmazható gazdaságosan.
Az alkoholmentesített bor története a huszadik század elején kezdődött. A német Maria Jung szerte Németországban házalt családi birtokuk boraival, ám meglepően sok helyen ellenállásba ütközött. A felkeresett emberek jelentős része az orvosok ajánlására hivatkozva visszautasította a vásárlást. Hazatérve Maria elmesélte kudarcos üzleti körútját családjának. Fia, Carl Jung (nem tévesztendő össze az azonos nevű svájci pszichiáterrel) ekkor elhatározta, megoldást keres a problémára. Az eredmény: 1908-ban szabadalmaztatta a desztilláción alapuló alkoholmentesítési eljárását.
Alkoholmentes bor bármilyen szőlőfajtából készülhet: a pincészetek jellemzően az alkoholos választékban megjelenő fajtákat használják ezeknél a tételeknél is. Akárcsak az alkoholos boroknál, a minőség itt is változatos. Illatuk mindig hozza a boros jelleget, ízük már kevésbé. Az alkoholos borokhoz szokott emberek számára az élvezeti érték sosem lesz ugyanolyan. Az alkoholmentes bor egyaránt lehet édes és száraz. A piacon jelenleg előbbiből jóval több van. Ennek oka, hogy az említett aromaveszteséget sokszor cukor hozzáadásával igyekeznek orvosolni.
Terhesség alatt, bizonyos betegségek megléte esetén, vagy bizonyos betegségekkel járó gyógyszerek és kezelések mellett nem ajánlott, vagy kifejezetten tiltott az alkoholfogyasztás. Az érintettek közé tartoznak többek között a diabétesszel és prediabétesszel élők. Ők az alkoholmentes borok közül is a kvázi cukormenteset választhatják. Az alkoholmentes borok hátsó címkéjén kötelezően feltűntetendők az idevágó értékek, különös tekintettel a szénhidráttartalomra. Az alkoholmentes borok átlagban háromszor-hatszor kevesebb kalóriát tartalmaznak az alkoholos társaikhoz képest, így diétánál is érdemes figyelembe venni őket. (A diabéteszesek és az alkoholmentesített bor, valamint általában az alkoholmentesített bor témának – érintettsége okán is – egyik legfelkészültebb hazai szakértője Evans Victoria. A borszakértő, sommelier korábban hosszabb tanulmányt közölt a témában, eme cikk egyes megállapításai is tőle származnak.)
A magyar borászatok közül jelenleg egyedül a budafoki Törley Pezsgőpincészet kínálatában található alkoholmentes bor, vagyis pezsgő. Fehér és rozé változatot is készítenek. Utóbbi 2023 tavaszán aranyérmet szerzett a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyén, a németországi Mundus Vinin. A sikerük mellett másik fontos tényező, hogy a (borstratégiai) tervek szerint hamarosan itthon is rendelkezésre fog állni az alkoholmentesítéshez szükséges technológiai háttér. Ne lepődjünk hát meg, ha 1-2 éven további hazai pincészetek is követik a Törley példáját.
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
Milyen a franc, ha villányi?
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal