2023 november 02. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Gyorstalpaló az alkoholmentes borokról

Mi az az alkoholmentes bor, hogyan születik és kiknek készül? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ a cikk.

„A felmérések alapján már most látható, hogy néhány éven belül jelentősen megemelkedik az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú italok fogyasztása.” A fenti mondat Rókusfalvy Páltól, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztostól származik. A vele készített interjúban nem véletlenül kerül elő a téma. Az alkoholmentes borok iránti kereslet világszinten évi 25 százalékkal bővül, előrejelzések szerint hamarosan a teljes borpiac 1 százalékát fogja kitenni. Többről van szó, mint egy divatirányzat. Ezen termékek elterjedése egészségügyi és táplálkozási okokra vezethető vissza. Előreláthatólag Magyarországon is egyre többet fogunk velük találkozni. Érdemes tehát tisztában lenni az alkoholmentes borokkal kapcsolatos alapvető fogalmakkal, tudnivalókkal.

 

Mi az az alkoholmentes bor?

2021-ben az Európai Unió (tagországaiban) megteremtette a csökkentett alkoholtartalmú borok előállításának jogi hátterét. A módosítás kimondja, hogy a bor, a pezsgő, a habzóbor, a gyöngyözőbor teljes vagy részleges alkoholmentesítési eljáráson mehet keresztül. Az alkoholmentes bor tehát nem egyenlő a szőlőlével vagy a gyerekpezsgővel, hiszen erjesztett, alkoholos borból készül alkohol kivonásával. Alkoholmentes bor az a bor, amiben az alkoholtartalom kevesebb, mint 0,5 térfogatszázalék. (Ha a bor alkoholtartalma az alkoholcsökkentés eredményeképpen 10 térfogatszázalék alá kerül, a címkén az „alkoholmentesített bor” megjelölést kell feltüntetni.)

 

Hogyan készül az alkoholmentes bor?

A teljes vagy részleges alkoholmentesítésre jelenleg két technológia áll rendelkezésre.

A vákuumdesztillációnál az alkohol elválasztása a bortól hő segítségével történik. Ezt az alkoholnak és a víznek egymástól eltérő forráspontja teszi lehetővé. A vákuum a forralás következtében megjelenő, nemkívánatos érzékszervi tulajdonságokat (mindenekelőtt a főtt ízt) hivatott csökkenteni. Légmentes térben ugyanis alacsonyabb a folyadékok forráspontja (egyes gyártók a bor alkoholmentesítésénél már 30 Celsius fokon forralnak). Vákuumdesztillációval akár 0 százalékos alkoholtartalom is elérhető. (Ezzel az eljárással praktikusan 0,2-0,4 százalék közé szokták belőni az alkoholtartalmat.)

A membránszeparációnál a különböző membránok méret alapján választják le az alkoholmolekulákat. A membránszeparáció egyik változatánál, az úgynevezett fordított ozmózisnál jóval kisebb aromavesztés mellett csökkenthető a borok alkoholtartalma. Az eljárás viszont drága, 0,5 térfogatszázalék alkoholtartalom alatt már nem alkalmazható gazdaságosan.

 

Az alkoholmentesített bor története a huszadik század elején kezdődött. A német Maria Jung szerte Németországban házalt családi birtokuk boraival, ám meglepően sok helyen ellenállásba ütközött. A felkeresett emberek jelentős része az orvosok ajánlására hivatkozva visszautasította a vásárlást. Hazatérve Maria elmesélte kudarcos üzleti körútját családjának. Fia, Carl Jung (nem tévesztendő össze az azonos nevű svájci pszichiáterrel) ekkor elhatározta, megoldást keres a problémára. Az eredmény: 1908-ban szabadalmaztatta a desztilláción alapuló alkoholmentesítési eljárását.

 

Milyen az alkoholmentes bor?

Alkoholmentes bor bármilyen szőlőfajtából készülhet: a pincészetek jellemzően az alkoholos választékban megjelenő fajtákat használják ezeknél a tételeknél is. Akárcsak az alkoholos boroknál, a minőség itt is változatos. Illatuk mindig hozza a boros jelleget, ízük már kevésbé. Az alkoholos borokhoz szokott emberek számára az élvezeti érték sosem lesz ugyanolyan. Az alkoholmentes bor egyaránt lehet édes és száraz. A piacon jelenleg előbbiből jóval több van. Ennek oka, hogy az említett aromaveszteséget sokszor cukor hozzáadásával igyekeznek orvosolni.

 

Kik isszák, kik igyák, kik ihatják az alkoholmentes bort?

Terhesség alatt, bizonyos betegségek megléte esetén, vagy bizonyos betegségekkel járó gyógyszerek és kezelések mellett nem ajánlott, vagy kifejezetten tiltott az alkoholfogyasztás. Az érintettek közé tartoznak többek között a diabétesszel és prediabétesszel élők. Ők az alkoholmentes borok közül is a kvázi cukormenteset választhatják. Az alkoholmentes borok hátsó címkéjén kötelezően feltűntetendők az idevágó értékek, különös tekintettel a szénhidráttartalomra. Az alkoholmentes borok átlagban háromszor-hatszor kevesebb kalóriát tartalmaznak az alkoholos társaikhoz képest, így diétánál is érdemes figyelembe venni őket. (A diabéteszesek és az alkoholmentesített bor, valamint általában az alkoholmentesített bor témának – érintettsége okán is – egyik legfelkészültebb hazai szakértője Evans Victoria. A borszakértő, sommelier korábban hosszabb tanulmányt közölt a témában, eme cikk egyes megállapításai is tőle származnak.)

 

Magyarországon ki készít alkoholmentes bort?

A magyar borászatok közül jelenleg egyedül a budafoki Törley Pezsgőpincészet kínálatában található alkoholmentes bor, vagyis pezsgő. Fehér és rozé változatot is készítenek. Utóbbi 2023 tavaszán aranyérmet szerzett a világ egyik legjelentősebb nemzetközi borversenyén, a németországi Mundus Vinin. A sikerük mellett másik fontos tényező, hogy a (borstratégiai) tervek szerint hamarosan itthon is rendelkezésre fog állni az alkoholmentesítéshez szükséges technológiai háttér. Ne lepődjünk hát meg, ha 1-2 éven további hazai pincészetek is követik a Törley példáját.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Ha nyár, akkor buborékok!

Elolvasom

Bor és snack az Eb-meccsekhez

Elolvasom

Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok

Elolvasom

BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok