2023 szeptember 07.URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Három tudnivaló a badacsonyi kéknyelűről

Egy ritkaságról van szó, ami a nevével ellentétben nem kék-, hanem fehérszőlő-fajta. Ha Badacsony környékén kirándulunk és betérünk az itteni pincészetekhez, szinte biztosan fogunk találkozni a kéknyelűvel a borok között. Itt az ideje felfedezni, mitől olyan különleges!

Őshonos fajtánk

A kéknyelű egy autochton, azaz őshonos magyar fajta, amelynek különlegességét az adja, hogy egy viszonylag kis borvidéki területen kevés tőke van belőle, így szinte minden magyar ismeri a badacsonyi kéknyelű szókapcsolatot. Valóban nagyrészt itt telepítik ezt a 2013 óta már hungarikumnak is számító fajtát: a 47 hektárnyi összterületből 44 hektár badacsonyi dűlőkön fekszik, a maradék 3 hektár pedig az északi part más borvidékein, illetve Etyeken található. A badacsonyi borászok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fajtára, ami abból a trendből is következik, hogy a helyi szőlőfajták egyre keresettebbek, a borturisták és általában a borfogyasztók körében.

 

Melyek a jellemzői?

Kékes színezetű levélnyele miatt hívják kéknyelűnek. Későn érő fajta, amelynek bogyói vastag héjúak, így jól tűrik a fagyot, nem érzékenyek a rothadásra sem. Fürtjei szinte maguktól hozamkorlátoznak, néha hiányosak is, így nem hoznak nagy mennyiségű termést. Ez talán problémának tűnhet a termesztés szempontjából, ám így egyértelműen a magasabb minőségű borok közé kerülnek a kéknyelűből készített tételek. Érdekessége, hogy csak női virágzatot hoz, ezért más fajtákkal együtt kell ültetni, különben a megtermékenyülés nem megy végbe, társa a borvidéken a leggyakrabban a budai zöld szőlőfajta.

 

Milyen az ízvilága?

A borászok szeretnék a fogyasztók számára a fajta közérthetőbb arcát is megmutatni. Pont ezért készülnek mostanában könnyedebb, jó ivású, hétköznapra szánt kéknyelűk, amelyeknek a visszajelzések alapján sikerük is van. Inkább egy neutrális fajtajellegre számítsunk kóstoláskor, citrusos, almás, gyógynövényes jegyekkel, határozott savszerkezettel. Ezek az ízjegyek azt is lehetővé teszik, hogy pezsgők és habzóborok készüljenek belőle. A reduktív tételek mellett azért a tradicionálisabb, hordóban érlelt kéknyelűk sem tűntek el, ezeket komplexitásuk miatt érdemes pár évig pihentetni. Ha az évjárat úgy alakul, akkor még akár édes borként is kóstolhatjuk.

 

Ha szeretne még több információt a kadarkáról, látogasson el a szőlőfajta leírását tartalmazó oldalunkra.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok