2022 június 03. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Igen, ez Neszmély!

Hashtag Neszmély, vagyis: #Neszmély. Ez lett a neve a Neszmélyi borvidék vadonatúj közösségi borának, amely hat borászat összefogásával öltött folyékony testet. Az új márka megszületéséről a borvidék egyik emblematikus képviselőjét, a Hilltop Neszmély főborászát, Kamocsay Ákost kérdeztük.

Néhány héttel ezelőtt a pázmándi borászokkal beszélgettem közösségi boruk, a Könnyűvér legújabb évjáratának bemutatója alkalmából, de ott van a BalatonBor, a Villányi Franc és a RedY, a pannonhalmi PH-Érték, a bükki Bálvány, nemrég debütált a Mátrai borvidék MyMátra nevű közösségi bora, és hosszan lehetne még sorolni a példákat. Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy-egy borvidék, település, vagy kistérség szükségét érzi, hogy egy közös borban fogalmazza meg az identitását?

 

Mindannyian arra vágyunk, hogy a borszerető és borértő emberek felfigyeljenek ránk, hogy megismerjék azt a termőhelyet, ahol dolgozunk, azt a vidéket, ahol élünk. A közösségi borok – ahogyan a nevük is mutatja – egy-egy szűkebb csoport gondolkodásmódját tükrözik, és minél nagyobb ez a közösség, annál erőteljesebben képes hallatni a hangját.

 

A Neszmélyi borvidéken mekkora ez a közösség?

 

A kezdő csapat hat pincészetet számlál. Emlékeim szerint Emmer Szabolcs, a Kősziklás Borászat, és Bencsik János, a Kisbaka Családi Birtok tulajdonosa állt elő a közösségi bor ötletével, amit mi is lelkesen támogattunk. Úgy döntöttünk, hogy a közös gondolkodásnak keretet is adunk, ezért létrehoztuk a Neszmélyi BORvidékÉRT Egyesületet, és Emmer Szabolcsot választottuk meg elnöknek. Az alapítók között a már két említett pincészeten kívül ott van még Ászárról a Bősze és a Petőcz Pincészet, a kesztölci Szivek Pince, és persze a Hilltop Neszmély is.

 

A bor megalkotásánál milyen szempontokat tartottatok szem előtt?

 

Olyan bort szerettünk volna, ami illatában, zamatában, stílusában tökéletesen jellemzi a borvidéket, amire azt lehet mondani: igen, ez Neszmély! Abban egyetértettünk, hogy legyen friss, üde, illatos, ugyanakkor legyen benne egy kis testesség, komplexitás is. Egy jóivású, de tartalmas bor megteremtése volt a cél.

 

Hogyan állítottátok fel a szabályrendszert?

 

Amikor már tudtuk, hogy mit szeretnénk, összejöttünk, és mindenki hozott 3-3 általa elkészített házasítást. A borokat összekóstoltuk, és mindannyian meglepődtünk: hihetetlenül egységes stílust mutattak. Jó érzés volt, hogy ennyire értjük egymást. Mindez 2021 nyarán történt, és ettől a pillanattól egyenes volt az út. Idén februárban újra összejöttünk, megint hozott mindenki három-három házasítást a 2021-es évjáratból, és együtt választottuk ki, hogy kinél melyik kerüljön palackba. Aztán jöhetett a termék felépítése, a névválasztás, a dizájn, a palack, és a csavarzár kiválasztása, a címke megtervezése.

 

Hogyan született meg a #Neszmély név?

 

Az én javaslatom az volt, hogy legyen „A” Neszmély. Ebből indultunk ki. Fiatalos, lendületes elnevezést kerestünk, és már nem tudom, hogy ki dobta be a #Neszmélyt a kalapba. Először idegenkedtünk tőle, furcsa és szokatlan, de rájöttünk, hogy minden megvan benne, amit keresünk. Aztán már csak meg kellett barátkoznunk a hashtag leírt képével, de ez se ment nehezen.

 

 

Hat borászat alapította meg az egyesületet, de csak öt közösségi bor készült el. Mi ennek az oka?

 

A Kisbaka Családi Birtok nagyon új, a 2021-es volt az első évjárata, még nem érezte magát késznek a feladatra. A pincészet képviselői természetesen részt vesznek a munkában, és bízunk benne, hogy a következő évtől már az ő boruk is bekerül a sorba.

 

Mások is készíthetnek közösségi bort, vagy csak az egyesületet alapító borászatok?

 

Természetesen bárki beszállhat, aki kedvet érez hozzá. A kóstolóteszteket minden év februárjában megtartjuk majd, és aki vállalja a feltételeket, nyugodtan behozhatja a borát. Vakon kóstolunk, csak arról szavazunk, hogy az adott bor befér-e a sorba, vagy nem. A döntéshez egyhangú szavazás szükséges. És az is fontos, hogy senkinek nincs bérelt helye, aki az idén ott volt, nem biztos, hogy jövőre is bekerül, de természetesen mindannyian örülnénk, ha egyre több pincészet csatlakozna hozzánk.

 

 

A #Neszmély már a piacon van. Mit reméltek, mit szeretnétek elérni általa?

 

Elég régóta borászkodom már a Neszmélyi borvidéken, és tudom, hogy milyen mélyről indultunk. Előfordult, hogy valahol kóstolót tartottam, és az emberek azt kérdezgették tőlem, hogy hol van Neszmély. Szerintem nagyon nincs rendjén, hogy egy ilyen jó adottságú borvidék ennyire ismeretlen legyen a fogyasztók előtt. Most már jó irányba haladunk, növekszik a borászatok száma, és egyre többen tudnak felmutatni izgalmas, kóstolásra érdemes borokat. Eljött az ideje, hogy Neszmélyt újra feltegyük a hazai bortérképre, és reméljük, hogy a #Neszmély ebben is segít majd.

 

A #Neszmély szabályrendszere

A bor leírása

Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. A bor kerek, gyümölcsös ízvilágú, emellett határozott savakkal rendelkezik. A Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszön vissza belőle.

Felhasználható szőlőfajták

Alapfajták: királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris Illatos/aromatikus fajták: Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárgamuskotály

Szőlőtermesztés

A házasításban szereplő termés kizárólag a Neszmélyi borvidék területéről származhat. Az alapfajták esetén a maximális terméshozam hektáronként 110q, illatos/aromatikus fajták esetén hektáronként 140q.

Feldolgozás

A bor tartályban erjed és tartályban érik. Kötelező a musttisztítás. Élesztő használatával a szőlőfajta stílusát, bélyegeit nem lehet megváltoztatni, jelentősen befolyásolni.

Házasítás

Házasítás elkészítésekor legalább két alapfajtát kell felhasználni úgy, hogy egy fajta mennyisége nem haladhatja meg az 50%-os arányt. Az illatos/aromatikus fajták borainak részaránya a házasításban együttesen nem lehet több 15%-nál. Évjáratok házasítása nem megengedett, csak az adott évjárat borait lehet felhasználni.

Analitika

Alkoholtartalom: 12,5% –13,5% között

Savtartalom: min 5,8 g/l

A maximális maradékcukor a borban lévő borkősavtartalomnál nem lehet nagyobb

Megjelenés

  • Csak száraz borként hozható forgalomba
  • A #Neszmély bor kizárólag 750 ml-es, burgundi típusú palackba tölthető
  • A bírálaton sikeresen szereplő borok egységes arculat alatt, és azonos időben jelennek meg a piacon

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Új podcast adás - beszélgetés Kneip Antal szőlészeti kutatóval

Elolvasom

„Teret kaptam, hogy kibonthassam a szárnyaimat” – Beszélgetés Gere Andreával

Elolvasom

Igen, ez Neszmély!

Elolvasom

„Milyen krémes textúrájú ez a chardonnay!” – A bornyelvről

Elolvasom