2021 július 23. / Geri Ádám

Mit csinál a borász nyáron?

A nyár a fesztiválok és a boros rendezvények (egyik) évszaka, így a borászoknak több fronton is helyt kell állniuk, hiszen az élet nem áll meg közben a szőlőben és a pincében sem.

Ha felmegyünk a bor.hu-n az események oldalra, láthatjuk, hogy szinte minden napra jut egy boros program. Ráadásul ebbe még nem számoltuk bele azokat a rendezvényeket, ahol a bor ugyan nem főszereplő, de hangulatfelelősként jelen van, illetve azokat a kóstolókat, túrákat, amik közvetlenül a pincészeteknél szerveződnek. Nyáron tehát megszaporodnak a borász-vendég találkozások, annál is inkább, mert ahogy a közönség egyre hozzáértőbbé válik „borügyileg”, a hoszteszek helyett mind többször a borászok vagy közvetlen munkatársaik állnak be a pultba és adnak felvilágosítást a munkájuk gyümölcséről. Ám közben a pincében is bőven akad tennivaló, a megfelelő szervezés kihívásokat jelent – a borászat méretének függvényében mindenkinek mást és mást.

„A rendezvények általában hétvégére esnek, ezért hét közben próbálunk minden munkát elvégezni a szőlőben és a pincében” – mondja Borbély Roland. Ő a Bükki borvidéken található Gallay Kézműves Pince tulajdonosa és gyakorlatilag mindenese, ezért nála különösen kritikus a jó időbeosztás. Egy átlagos nyári hétköznapját kevesen irigyelnék meg: „Napkeltétől, vagyis négy órától már kint vagyok a szőlőben, nagyjából tizenegyig, mert utána elviselhetetlen a hőség. Utána kezdődik a délutáni műszak a pincében.” Még ilyen elszántság és teljesítmény mellett is borul néha a terv, például amikor egy kiadós eső után sürgősen permetezni kell a hétvégén. Ilyenkor a családtagok segítenek be – vagy a szőlőben, vagy a kiállítóstandon. Részben, hogy az ilyen váratlan helyzetekre gyorsan tudjanak reagálni, idén inkább csak az otthonukhoz közeli kóstoltatásokat vállalták be – abból viszont sokat, hiszen a járvány miatt kiesett év után idén különösen felértékelődtek a találkozások a fogyasztókkal.

Borbély Roland (bal oldalt)

De mik is a tennivalók a szőlőben és a pincében nyáron? „Ebben a melegben nagyon gyorsan nő a szőlő, ezért különösen sok a zöldmunka” – magyarázza Gere Andrea, a villányi Gere Attila Pincészet ügyvezetője. A legtipikusabb, szőlővel kapcsolatos nyári zöldmunkák közé tartozik az úgynevezett csonkázás (más szóval: tetejezés) és a hajtásválogatás: előbbinél a tőke valamennyi hajtását visszavágják kicsit, hogy a növényt kordában tartsák és a termés táplálására ösztönözzék, utóbbinál teljes hajtásokat vágnak le (a tavaszi metszés során ugyanis biztonságból mindig a szükségesnél több rügyet hagynak a tőkén). Az olyan pincészeteknél, mint a Gere, ahol az organikus művelésből adódóan nem használnak gyomirtót, a kaszálás is egy állandó feladat. Pláne 75 hektáron, hiszen ilyen méretnél már bőven akad olyan része a birtoknak, ahova a traktor nem megy fel, ezeken a helyeken bizony elő kell venni a kézi motoros fűkaszát. „A pincében is bőven akad munka, annál is inkább, mert nyáron mindig kicsit előre dolgozunk” – folytatja Gere Andrea. Ez a gyakorlatban azt jelenti, annyi bort palackoznak és címkéznek, hogy az ősszel befutó rendeléseket is ki tudják szolgálni. A látszat ellenére a június-július még a csendesebb időszakok közé tartozik, annál is inkább, mert a turizmus kevésbé a borvidékekre és a pincékbe, mint inkább a vízpartokra koncentrálódik. A nagyobb pincék ilyenkor még el tudják engedni a dolgozóikat szabadságra, plusz egy-két borászati pályára készülő lelkes egyetemistát is mindig találni gyakornoknak.

Augusztustól aztán nyaralás-stop van, és mindenkit, aki mozdítható, a szőlőbe irányítanak, hiszen bármelyik pillanatban elindulhat a szüret. A rákészülés egyébként már jóval korábban elkezdődik. „Júliusban a teljes pincét az összes felszereléssel együtt takarítjuk, fertőtlenítjük. A gépeket leellenőrizzük, beindítjuk, hogy még idejében lehessen szervizelni, ami esetleg elromlott” – mondja Gere Andrea.

Gere Andrea (fotó: andreagere.com)

Van, aki az előkészületek jegyében az előző évi borokon is ilyenkor végzi az utolsó simításokat. „Most veszem ki a hordóból a dűlőszelektált tételeket. Nemcsak azért, mert megítélésem szerint éppen ennyi érlelés ideális nekik, hanem azért is, mert nem szeretem összeereszteni a kész bort az erjedő tételekkel. Erjedésnél rengeteg élesztő jelenik meg a pincében, amire a majdnem kész boroknak már semmi szükségük” – árul el egy szakmai titkot Figula Mihály a balatonfüredi Figula Pincészettől. Ő egyébként úgy számol, náluk idén augusztus 20. után kezdődik a szüret, de Villányban is augusztusra élesítik az ollókat a rozé alapanyaghoz, míg a Tokaji borvidéken az eddigiek alapján várhatóan szeptember közepétől fogják szedni az arrafelé legkorábban érő sárgamuskotályt.

Figula Mihály (fotó: Pannon Bormíves Céh)

Összefoglalva elmondható, a borászok nyara egyáltalán nem a nyaralásról szól. Volt olyan megkérdezett borász, aki a gyerekét egy hét után tudta elvinni a beígért két órás pecázásra. Egy biztos: senki nem teherként éli meg ezeket a heteket, hónapokat (sem). Egyrészt mert boldogok, hogy egy év szünet után újra találkozhatnak a borszerető közönséggel, másrészt mert hamarosan következik az év számukra legizgalmasabb időszaka.

Lapozás vissza Lapozás előre

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Elolvasom

Rendhagyó rosék

Elolvasom

Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Elolvasom

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram