2023 január 16. / Szűcs-Balás VeraURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Programok januárra, februárra

Az új év ugyan hol szürkén-bánatosan, hol napsütéssel, mindenesetre a szokványostól eltérően, igen enyhe idővel köszöntött be. Az időjárás így nemcsak hogy teret enged a kirándulásoknak, túrázásnak, de kifejezetten jól is esik az ünnepek alatt megszokott lustálkodást magunk mögött hagyva felkerekedni borvidékeinkre.

A borászközösségek pedig jobbnál jobb programokat álmodtak meg, hogy az utazást remek borokkal, gasztronómiai élményekkel és táncos-zenés, Vince-napi, farsangi vagy épp a furmintra fókuszáló rendezvényekkel töltsék meg. Bármerre is vesszük az irányt, érdemes egy kitérőt tenni az úti célunkhoz legközelebb eső borvidékre, és egy pincelátogatással, izgalmas borsorral vagy dűlőtúrával még tartalmasabbá tenni a feltöltődésre szánt napokat.

Kezdjük rögtön a Vince nappal, hisz január 22-én (és persze egész hétvégén), bármely szőlőhegy felé tekintünk az országban, bizonyosan találunk a bor védőszentjének tiszteletére rendezett ünnepet. A várható termést megjósló többféle regula szerint (Fényes Vince, tele pince. / Ködös Vince, üres pince.) az aznapi időjárás szerint érdemes készülni a szőlősgazdának jobb vagy rosszabb termésre. A vesszőszentelés, vagy a vincevessző-vágás is ezen kultuszhoz kapcsolódik, utóbbi során a levágott vesszőt a szobában vízbe állítva figyelték eleink, hogy az mennyire hajt ki, ettől is remélve a bőséges termés jóslatát. E hagyományok országszerte megelevenednek, és mindenhol izgalmas kulturális, gasztronómiai kísérőprogramokkal egészülnek ki. Alábbi listában a településre kattintva a program oldalára navigálunk, hogy csak néhány kattintásra kerülj a hétvége megtervezésétől:

Baj

Etyek

Mád

Palkonya

Pannonhalma

Tagyon

Villány

Ha pedig február, akkor… melyik szőlőfajta? Hát persze, hogy a furmint! Számos kóstolóesemény, ünnep, borász-kezdeményezés tette lehetővé, hogy országhatárainkat is átlépve a február oly gyakran a furminttal kerül említésre. Tiszteljük hát meg ezt az őshonos fajtánkat azzal, hogy ellátogatunk egy furmint-fókuszú kóstolóra. Ehhez még a fővárost sem kell feltétlenül elhagynunk, hisz a budai Hagyományok Házában ismét megrendezik a Furmint Február Nagykóstolót február 2-án. A fővárosban, február 18-án zajló Borjour Magnum rendezvényen is bőven találunk majd furmintot, igaz a Kongresszusi Központban zajló, tekintélyes kiállítósort felvonultató sétálókóstolón minden jelentős hazai szőlőfajtával találkozni majd.

A következő hetekben egyéb tematikus rendezvényeket is szép számmal jegyezhetünk. Január 26-án Budapest látja vendégül az Egri borvidék legjavát a Borjour Eger Superior rendezvényen, majd január 28-án érdemes a borvidék szívébe, Egerbe látogatni, hiszen ismét megrendezik az Egri Borok Bálját. Nyugat felé véve az irányt, meg se álljunk Kőszegig, február 18-án ugyanis Farsangi Maskarás Bortúra várja az érdeklődőket, és a program leírása szerint jó ötlet jelmezzel kiegészített túraöltözetben készülni… De érdemes már most készülni a február 4-i Lellei GasztroFarsangra is, amelyen évről évre megjelennek a balatoni déli part jelentős borászatai, éttermei, cukrászdái, hogy jóízűen indítsuk az évet.

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Aszút karácsonyra!

Elolvasom

Mit vigyél magaddal egy bortúrára?

Elolvasom

10+1 szuper szeptemberi boros program

Elolvasom

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom