2021 december 08. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Közeledik az év vége, ideje gondoskodni az ünnepi italokról, és eldönteni, hogy milyen pezsgővel koccintunk karácsonykor, vagy az új év tiszteletére. Íme 5 tipp, amelyek között mindenki garantáltan megtalálja a számára legkedvesebbet!

Lehet eső, lehet szél, lehet nyár, vagy lehet tél, ünnepi asztal mifelénk nincsen pezsgő nélkül. Volt idő, amikor a habzó ital egyet jelentett a szilveszterrel, és bár most is az a főszezon, a pezsgők szerencsére egyre gyakrabban követelnek helyet maguknak a családi ünnepek menüsorában, sőt, olyankor is előszeretettel esik rájuk a választásunk, ha egy meghitt pillanatot szeretnénk még emlékezetesebbé tenni.

A mindenki által jól ismert nagy hazai pezsgőmárkák, a Törley, a Francois, a Garamvári vagy a Kreinbacher buborékos italai mellé újabban számtalan kisebb borászat figyelemre méltó pezsgője is felzárkózott, így aztán még akkor se könnyű a választás, ha kizárólag magyar bort keresünk az ünnepi alkalomhoz. Nézzünk most néhányat a nagyobb pincészetek kínálatából.

 

 

1. Louis François & Co.: Brut Nature Nyerspezsgő (Törley Pezsgőpincészet)

 

Az 1882-ben alapított pezsgőgyár működését Törley József nem bízta a véletlenre. Franciaországból hívott szakembert, és a termelés Louis François irányításával el is indult. A francia pezsgőmester azonban négy évvel később önállósította magát, és testvérével együtt megalapította saját pezsgőgyárát, Louis François et Co. Budafok néven. Az üzem évtizedeken keresztül működött sikeresen, ám az épületet 1944-ben bombatalálat érte, és a veszteséget a cég soha nem tudta kiheverni. A Törley pezsgőgyár az alapítás 100. évfordulóján megvásárolta a François családtól a névhasználatot, és válogatott, kizárólag a pezsgőház etyeki ültetvényén termett chardonnay és pinot noir szőlőből készült pezsgői azóta ezen a néven kerülnek forgalomba.

 

 

 

A pezsgő megjelenése rendkívül elegáns, ugyanakkor a végletekig egyszerű. A palackon nincs címke, a dugón nincs kapszula, a tudnivalók a nyakra akasztott papíron olvashatók. Az ital „brut nature”, más néven nyerspezsgő, vagyis a másodlagos erjesztéskor nem kapott cukrot, tehát csontszáraz. Illatában a fehér szirmú virágosság mellett enyhe őszibarackos hangulat tűnik fel, íze fanyar nyári almára emlékeztet. A gyöngyözés kitartó, a buborékok aprók és krémesek. Jó választás egy vacsora elejére, de a szilveszteri malacsült mellett is megállja a helyét.

 

 

2. Garamvári Pezsgőpincészet: Furmint Brut

 

Garamvári Vencel a hazai pezsgőkészítés egyik ikonikus alakja. Pályája a Törley Pezsgőpincészetben indult, 1996-ban alapította meg saját pezsgőüzemét Budafokon. A pezsgőpincészetben, és a hozzá tartozó balatonlellei borászatban ma már a család három generációja dolgozik együtt.

 

 

 

Ez a pezsgő egyértelműen bizonyítja, hogy Garamvári Vencel jól nyúlt a furminthoz. Az illat áradóan gyümölcsös, sárgabarackos, őszibarackos, de ha figyelünk, akkor egy kis akácvirágos édességet, és némi kekszes, kenyérhéjas árnylatot is találunk benne. Kóstolva ízgazdag, a zöldalmától egészen a naspolyáig, a kekszességig terjed a spektrum. Érett, szép, ugyanakkor frissítő pezsgő, utóízében leheletfinom mézességgel. Nyugodtan adjuk húsok mellé, elbír akár egy marhasülttel is.

 

 

3. Sauska Tokaj: Sauska Brut

 

A pincészetet az Amerikai Egyesült Államokban élő üzletember, Sauska Krisztián alapította. A Tokaj-Hegyalján található borászat 2000-ben kezdte meg működését, és mellé 2006-ban csatlakozott a villányi birtok. Rendkívül egyedi megjelenésű, „lyukas” címkéjükkel gyorsan felhívták magukra a figyelmet, és boraik egyre komolyabb sikereket arattak a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt. A tokaji régióban készülő borok mellett egy évtizede a pezsgők is megjelentek a kínálatban. Brut pezsgőjük az idén aranyérmet nyert a világ legrangosabb pezsgőversenyén.

 

 

 

Világbajnok pezsgő, igazi klasszis tehát. Viszont az a jó benne, hogy egyáltalán nem úgy viselkedik. A dereka furmint, ez adja a tartást, mellette 30% hárslevelű és 10 % chardonnay felel a zamatokért. Kitartóan és elegánsan gyöngyözik, körtés, zöldalmás, finoman mézes illata rendkívül csábító. Az ízben megjelenő, kissé kacér ananászosságot jól balanszírozzák a citrusok. Lendületes pezsgő, íze sokáig velünk marad. Jól behűtve, a vacsora elején kínálnánk. Aki ránk hallgat, egyszerű vajas kiflit ad hozzá, némi sóvirággal.

 

 

4. Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Pezsgő Rosé Brut

 

A Csányi Pincészet nagyon büszke arra, hogy a birtokot a leghíresebb magyar szőlőtermesztő, az alanynemesítés megújítója, Teleki Zsigmond alapította 1881-ben. A nagy előd szellemi öröksége máig meghatározó a pincészet munkatársai számára. A vállalkozás 2016-ban Romsics László személyében új vezérigazgatót kapott, aki korábban a Törley Pezsgőpincészet főborászaként tevékenykedett, így mindenki sejtette, hogy előbb-utóbb készül majd pezsgő is a villányi birtokon. Így is lett.

 

 

 

A Teleki Tradíció tradicionális eljárással készült pinot noir pezsgő. Olyan őrületes barackszíne van, hogy az ember nem hisz a szemének, és hozzá az a csábítóan elegáns, őszibarackos, narancshéjas, illat, némi élesztős világgal átszőve! Pazar! A szerkezete feszes, a buborékok aprók, selymesek, és ízben is visszakapjuk az illatban ígért gyümölcsösséget. Könnyed, elegáns, nagyon jól iható pezsgő. Mi lazacos előétel mellé kínálnánk, de rábízhatjuk akár az egész estét. Elbír vele.

 

 

5. Kreinbacher Birtok: Série Prestige Brut Magnum 2013

 

Kreinbacher József jól döntött, amikor 2002-ben birtokot kezdett építeni a Somlón. A látkép és a hegy világa ma már elképzelhetetlen a birtokközpont díjnyertes épülete nélkül, ahogyan mi, fogyasztók is nehezen tudnánk elképzelni az ünnepeinket, ha nem kerül az asztalra valamelyik sokszoros díjnyertes Kreinbacher-tétel. A pincészet ugyan csendes borokkal indult, de 2014-ben már bemutatkoztak az első pezsgők, és a siker azóta is töretlen.

 

 

 

„Egy magnum palack éppen elég két embernek – ha az egyik nem iszik.” Hogy a mondás pontosan kitől ered, nehéz kinyomozni. Sokan azt mondják, hogy a pezsgőgyártás nagyasszonya, Madame Clicquot nevéhez fűződik, egy azonban biztos: a magnum mindig más, mint a normál palack, és ha pezsgőt nyitni ünnep, akkor magnumot nyitni sokszorosan is az. Bizonyára nem véletlen, hogy a Kreinbacher Birtok magnum palackba zárta legújabb büszkeségét, a 2013-as évjáratú Série Prestige Brut pezsgőt. Az ital különlegessége az, hogy a legelső pezsgős évjárat furmintjából készült, és azóta seprőn pihent. Érett, mély, részletgazdag, igazán emlékezetes. A textúra selymes, az íz rétegzett: a bergamottól a narancshéjon, birsen és citrusokon át egészen a péksüteményes aromatikáig nagyon sok mindent találunk benne. Akkor nyissuk ki, ha nagyobb társaságot hívtunk, és kezdjük ezzel az estét, mert figyelmet kíván.

 

Nem említettük még, pedig jól mutatnak az ünnepi asztalon az alföldi Gedeon Birtok, vagy a Tokaj-Hegyalján található Dereszla Pincészet pezsgői éppúgy, ahogyan a kisebb termelők között az etyeki Nádas Borműhely, a Tokaj Kikelet, vagy a Tokaj Nobilis buborékos szépségei. És szerencsére még nagyon hosszú a sor.

 

 

Szisszenjen vagy pukkanjon?

 

Nagyon fontos kérdés. Kínáljuk jól behűtve, és találjuk meg hozzá a megfelelő poharat. A lapos (egyes vélekedések szerint Marie Antoinette keblét formázó) kehely már a múlté, és bár a pezsgős flőte még tartja magát, nem hibázunk nagyot, ha a buborékos italunkat egy jól megválasztott fehérboros pohárba töltjük.

A pezsgő csak szilveszterkor pukkanjon, akkor viszont kötelezően. Minden más esetben az az elegáns, ha a dugó halk szisszenéssel távozik a palackból.

Koccintsunk hát magyar pezsgővel az ünnepeken! Kellemes készülődést, békés karácsonyt, és boldog új évet kívánunk a bor.hu valamennyi munkatársa nevében!

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Kreinbacher BirtokKreinbacher Birtok
Pezsgő és hal párosításPezsgő és hal párosítás
Csányi PincészetCsányi Pincészet
Garamvári SzőlőbirtokGaramvári Szőlőbirtok
Sauska TokajSauska Tokaj
Törley PezsgőmanufaktúraTörley Pezsgőmanufaktúra
Lapozás vissza Lapozás előre

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom

Tanulás az egész élet!

Elolvasom

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom