2022 június 23. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

10 szuper hely egy hétvégi boros piknikre Budapesten és vidéken

Pokróc, bor, némi elemózsia, jó barátok és egy nyugis füves placc – ennyi bőven elegendő egy felejthetetlen piknikhez. Cikkünk a helyszín kiválasztásában nyújt segítséget.

Legjobb piknikezőhelyek Budapesten

 

Filozófusok kertje

A Hegyalja út által határolt, a Tabánra és a Budai várra csodálatos kilátást nyújtó Filozófusok kertje a Gellért-hegy egyik legkevésbé felfedezett része. A hely különlegessége a névadó, filozófusokból álló szobor csoport, ahol többek között Jézus Krisztus és Buddha is megfér egymás mellett. A légköri viszonyok miatt sokan szoktak itt papírsárkányt eregetni, ezért családoknak is kiváló választás: míg a gyerekek röptetnek, a felnőttek boroznak.

 

 

 

Hárosi-Duna part

A Nagytéténynél húzódó Duna holtág biciklivel is jól megközelíthető a belvárosból. Több száz méter hosszan nyúlik el a természetes part, olyannyira érintetlen a terület, hogy a holtág által közrefogott Szerelem-szigetre például még kikötni sem szabad. Szabad viszont gyönyörködni benne a szárazföldről, a pokrócról egy pohár bor és pár finom falat társaságában.

 

Orczy-kert

Pest egyik leghangulatosabb parkja, különösen mióta felújították. Vigyázat, a piknikezés itt könnyen aktív pihenéssé „fajulhat”, hála a játszótérnek, szabadtéri kondigépeknek, valamint a foci-, futó- és kosárlabdapályának. Nyári estéken koncert és filmvetítés is jár a piknik mellé: választhatunk, hogy a programokat a saját pokrócról vagy a kempingszékekből élvezzük, a hozott bor is kiváltható a helyi büfé kínálatával.

 

Normafa

 

 

Népszerű nyáron a kirándulók, télen a síelők és szánkózók, valamint évszaktól függetlenül egész évben a rétesezők körében, a piknikezni vágyók azonban még kevésbé fedezték fel maguknak. Pedig itt is minden kellék adott hozzá: nagy zöldfelületek és eldugott, csendesebb tisztások, igény esetén árnyékot adó fák, játszótér a gyerekeknek és büfé, ha kifogyna a hozott készlet.

 

Legjobb piknikezőhelyek vidéken

 

Szálkai horgásztó

Mint a neve is mutatja, ez egy horgásztó, a nyugalom tehát garantált – cserébe persze mi se zajonghatunk túlságosan a piknik közben. A tavat körülvevő természet szinte teljesen érintetlen, mindössze a helyi horgászegyesületnek és egy büfének van itt épülete, illetve a falutól távolabb eső részen található egy strand. Mivel Szálka a Szekszárdi borvidék része, nem kell otthonról cipelnünk a piknikhez a borokat: a településen működik a Lajver Borbirtok, de Szekszárd is alig 10 kilométerre fekszik.

 

 

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonytomaj

A ma 3 hektáron elterülő Folly arborétumot dr. Folly Gyula, a Zsolnay porcelángyár üzemorvosa hozta létre 1905-ben. „Élő fenyőmúzeum”-nak is nevezik, a teljes területen mintegy 300 fenyőféle található. Szerencsére füves, napos területekből sincs hiány, ráadásul az arborétumot most gondozó negyedik Folly-generáció nagyon bölcsen újraélesztette a borászati hagyományokat is. Boraikat élvezhetjük a csodálatos balatoni panorámával megáldott borteraszukon, de természetesen egy saját pokrócra heveredve is.

 

Tata

Tata vitán felül a tavak városa, a tavakhoz pedig szerencsére nagy zöldterületek is tartoznak. Az Öreg-tó nyugati partja az Esterházy kastélytól délre, a Cseke-tó pedig a hozzátartozó (egykor szintén az Esterházyak „vagyonát” gazdagító) Angolkertben kínál számos lehetőséget a piknikezésre. Az Angolkert egykori nyári lakja ma rendezvényhelyszínként és boltként üzemel. Tata a Neszmélyi borvidék része, szóval lehet válogatni! Tatán érdemes a pikniket egy kis aktív pihenéssel is kiegészíteni: egy látogatás az Angolkerttől nem messze található Esterházy Pezsgőgyárban nem nagy kerülő, viszont annál nagyobb élmény.

 

Tisza-tó

A Tisza-tó körül számos szabadstrand található ezek mindegyike piknikezésre is kiválóan alkalmas. Tiszafüreden talán még csábítóbb a szabadstrand melletti Morotva kerékpáros pihenőpark a hatalmas nagy zöld réttel. A legvagányabb azonban kétségtelenül, ha csónakokat bérelünk (Sarudon, Tiszafüreden, Poroszlón megtehetjük) és a Tisza-tó közepén lehorgonyozva, hajóinkat összekötve piknikezünk. A tó alig hullámzik, órákig nem fog minket kisodorni a partra, garantált a nyugalom.

 

 

Legjobb piknikezőhelyek borászatoknál

 

Heimann Családi Birtok, Szekszárd

A tavaszi-nyári hónapokban a szekszárdi Heimann Családi Birtokhoz érkező vendégek piknik keretében is kóstolhatják a borokat. A legalább 24 órával korábban megrendelt csomagot a présháznál lehet átvenni. A kosár a hűtött borok, poharak, pléd és házi borkorcsolyák (kolbász, kence, zöldség, kenyér) mellett egy térképet is tartalmaz azokkal a helyekkel és dűlőkkel, amiket mindenképpen érdemes útba ejteni.

 

Dobosi Pincészet, Szentantalfa (Nivegy-völgy)

Szőlőtőkék, présházak, panoráma (naplementével, ha elég kitartóak vagyunk) bor és harapnivaló. Ezt mind kínálja Szentantalfán a Dobosi Pincészet „Balázs-hegyi piknik” névre keresztelt csomagjában. A csomagot a birtokközponton lehet felvenni, ha kérjük, ki is visznek a Balázs-hegyi dűlőkre, bár a 2 kilométeres séta egyébként pont arra jó, hogy megéhezve-megszomjazva érkezzünk meg a tőkék közé.

 

+1 ráadás, ha a fentiek közül nem tudnál választani

 

Rókusfalvy Birtok, Etyek

Az etyeki Újhegyen minden évszakban legalább egyszer megrendezésre kerülő Etyeki Piknik az évek során fogalommá vált. Ha szeretnéd, az élményt átélheted akár egy „hétköznapi” hétvégén is. Vegyél magadhoz egy palack pezsgőt a Rókusfalvy Birtok boltjában, sétálj fel vele az épület fölött elterülő szőlőbe, dobd le a pokrócot és add át magad a buborékoknak és a panorámának!

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Magyar Bor Személyesen podcast – beszélgetés Katona Csaba történésszel

Elolvasom

Boros programajánló: július 29 - augusztus 27.

Elolvasom

„Mi itt vagyunk otthon!“ - beszélgetés a tokaji francia házaspárral

Elolvasom

Tudás, szeretet, lelkesedés, alázat - interjú Gálné Dignisz Évával

Elolvasom