2021 december 09. / Geri Ádám
Valós eseményeket feldolgozó, mégis már-már krimibe hajló történet két ausztrál boros szakemberről, akik egy nap kapnak egy listát az egykori kommunista vezér, Sztálin állítólagos borospincéjének tartalmáról, rajta többszáz éves ritkaságokkal. Az ausztrálok elindulnak a rendszerváltás után éppen a vadkapitalizmus időszakát nyögő Grúziába, hogy kiderítsék, tényleg létezik-e a párját ritkító gyűjtemény.
A Sátoraljaújhelyen született egykori laptulajdonos és TV-s műsorvezető felnőtt korában kétszer próbált szerencsét Tokajban: egyszer még a 90-es években pincészet tulajdonosként, másodszor, jelenleg nyugdíjasként és hobbiborászként. A tapasztalatait összegyűjtő könyv történelmi tabló és látlelet a borvidékről és áttételesen az egész magyar borágazatról, ráadásként pedig a szerző lerántja a leplet pár, az aszúval kapcsolatos mítoszról.
A legpontosabb iránytű a borvidékkel ismerkedni szándékozók számára, ráadásul mindig aktuális, hiszen 2-3 évente frissítésre kerül, a legutolsó kiadás 2021-es. Szálláshelyek, látnivalók, pincészetek, borok, utóbbiak ráadásul értékelést is kapnak a szerzőtől – mindezt magyarul és angolul. Akárcsak a fogkefe, ez a könyv is kötelező tartozéka a bőröndnek. A kötet 2021-ben elnyerte a francia Gourmand International Awards-on a legjobb európai boros könyv címet.
„Minden ízlés dolga, azaz a nagybetűs ÉN magánügye. Valamennyi diktatúra – így a sznobizmusé is – ott kezdődik, amikor valaki törvényi rangra akarja emelni személyes véleményét, meggyőződését, vagy rosszabb esetben azt, amit piaci érdekei diktálnak. (...) A marketing pedig, a minőség, illetve a gusztus evolúciójának legádázabb ellensége, helyzetbe hozza a középszerűt és az alantast, mert olyan izgalmi állapotba hevíti VIP-génjeinket, mint Herman Ottót egy táncoló paradicsommadár.” Fejérváry Gergely ehhez hasonlóan végig vitriolos tollal ekézi a magyar borhoz, magyar borvidékekhez kapcsolódó felesleges manírokat, de kedélyeskedi el az egészet, miközben érdekes információkat is megoszt a tanulni vágyókkal remek leírások formájában. A végig jó hangulatú, feszes írásokat P. Szathmáry István karikaturista kedvesen gúnyos rajzai egészítik ki.
Éppen 50 éve, 1971-ben jelent meg A bor világatlasza (angolul: The World Atlas of Wine), ami alapjaiban felforgatta a borvilágot. 2019-ben immár a nyolcadik kiadását érte meg (2020-ban fordították le magyarra) a borszeretők által nemes egyszerűséggel csak a bor bibliájaként emlegetett kiadvány. Időtállóságának oka, hogy tényleg egy látványos atlaszról van szó, részletes térképekkel és jól strukturált információkkal a világ jelentős borvidékeiről (közte Tokajról is).
A bikavér az Egri borvidék legrégebbi és legismertebb márkája, legalább százötven éves múlttal büszkélkedhet, története mégis feldolgozatlan – olvasható a könyv hátoldalán. Ez a mondat csak mostanáig volt igaz, hiszen a trió (köztük egy gyakorló borásszal, egy borkultúra-szakértővel és egy történésszel) alaposan beleásta magát a témába, feltúrt számos régi folyóiratot, idevágó irodalmat, aminek eredményeként megszületett az egri bikavér múltját és jelenét tudományos alapossággal feldolgozó kötet.
Az első magyar nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója, számos magyar nyelvű boros tankönyv szerzője ezúttal valamivel könnyedebb vizekre evezett. Bár ebben a könyvben is szó esik borvidékekről, szőlőfajtákról, de Mészáros Gabriella ezúttal egyértelműen a hétköznapokba átültethető praktikus ismeretek oldaláról közelít. Egy példa: a bortípusokat például aszerint mutatja be, hogy milyen ételekhez illeszthetők. A főzés, az ízek – mint a cím is mutatja – általában nagy hangsúlyt kapott, így aki elolvassa a könyvet, már könnyedén el fog tudni igazodni a bor-étel párosítások világában.
Az amerikai Madeline Puckette sommelier nevét 2011-ben az egész borvilág megtanulta: az általa indított Wine Folly blog könnyed és látványos infografikái milliók számára hozták meg a kedvet a boros ismeretszerzéshez. 2017-ben jelent meg az első nyomtatott gyűjtemény az ábrákból, ezt követte idén a bővített kiadás számos hasznos újdonsággal.
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Konstantin Baum MW a magyar borokban rejlő lehetőségekről
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Ők öten az idei Borászok Borásza díj várományosai
Borturisztikai találkozó Morvaországban
A furmint egyértelműen Magyarország első számú fehérszőlő-fajtája – Wojciech Bońkowskival beszélgettünk