2021 október 27. / Geri Ádám

A holnapnak nem vagyunk urai – Beszélgetés Szepsy Istvánnal

Neve fogalom, nemcsak a vájtfülű borkedvelők körében, személyisége és munkássága világszinten is a legendás borászok sorába emelte. Idősebb Szepsy István idén ünnepelte 70. születésnapját, ha valakit, őt biztosan érdemes megkérdezni a Tokaji borvidék helyzetéről és az aszú jövőjéről. A születésnap apropóján készített vele interjút a bor.hu álmokról, Tokajról és a generációváltás kihívásairól.

Idén januárban töltötte be a 70. életévét. Gondolkodott valaha korábban azon, hol fog tartani ennyi idősen?

Nem igazán. Ha azon töprengünk, mi lesz a jövőben, ahelyett, hogy megélnénk az adott pillanatot, akkor elvétjük a lépést a fejlődésben. Amikor egyetemre jártam, örültem volna egy bármilyen kis szőlőskertnek. 1978-ban elültettük az első hektár szőlőt, 1995-ben már 5 hektárnál tartottunk, de még akkor sem hittem, hogy egy napon az egész világon ismerni fogják a Szepsy nevet. Még abban sem voltam biztos, hogy megérem ezt a kort. A holnapnak nem vagyunk urai.


Szepsy István

Álmodozni azért álmodozott?

Igen, az álmom mindig is az volt, hogy Tokajjal, a tokaji borral befutunk. Bár a borvidéken létrejött egy masszív élvonal pár remek borásszal, ettől még mindig távol vagyunk. A vörösborok dominálják a világ borpiacát, van mintegy 200 pincészet, akik gyakorlatilag bármennyi pénzt elkérhetnek a vörösboraikért. Nem utolsósorban azért, mert nagyságrendekkel több pénzt költöttek, költenek marketingre. Ez a hátrány szinte behozhatatlan, de van egy rés, amibe be lehet férkőzni.

 

A piaci rés elég szerény célkitűzés ahhoz képest, hogy évszázadok óta mindig vannak, akik azt hajtogatják, a tokaji aszú a világ legjobb bora.

Félreértés ne essék, nem a dicsőség miatt kell Tokajnak az élvonalban, vagy éppen a legelső helyen lennie, hanem azért, mert az ahhoz tartozó árak nélkül nem marad fenn az aszú kultúrája. Az aszú a világ legdrágább eljárása, nem kulloghat az említett 200 vörösbor mögött, mert akkor nem jön ki a gazdasági matek. Nem lehet olyan terméket fenntartani, amit nem fizetnek meg, viszont addig nem fizetik meg, amíg nincs a csúcson.


Kövek a Szepsy Birtokon

 

Nemrég jelent meg az egykori újságíró-műsorvezető Pallagi Ferenc könyve, a Tokaji keserű. Ebben felteszi a kérdést: Tokaj tulajdonképpen üzlet vagy tájvédelem, netán hagyományőrzés? Mi az Ön válasza?

Ezek nem választhatók el egymástól. Olyan hagyományőrzés nem létezhet, ami nem áll meg a saját lábán. A hagyományőrzés azokon az embereken, családokon áll vagy bukik, akik generációk óta az adott borvidéken dolgoznak, akiknek nincs más bevételi forrásuk, ez a megélhetésük. Ez adja a hitelességüket. Mindezt nem hagyománytiszteletből teszik, hanem mert tudják, hogy azok a módszerek, eljárások, amik 500 évig jók voltak, azoknak most is jónak kell lenniük. Természetesen más felfogásban, igazítva a körülményekhez, az adott kor elvárásaihoz, hogy gazdaságosan tudjanak működni.

 

Ha már generációk. A Szepsy pincészetnél is évek óta napirenden van és zajlik a generációváltás, ami kívülről nézve az egyik legzökkenőmentesebb az iparágban, dacára annak, hogy az Ön két évvel ezelőtti stroke-ja nyilván kicsit átírta a forgatókönyvet.

Fiammal, Istvánnal és a lányaimmal, valamint a vőmmel évek óta együtt dolgozunk, a betegségem miatt csak feljebb kellett kapcsolniuk egy fokozattal. Azóta ők irányítják a menedzsmentet, már nem én vagyok a frontember, de a háttérbe húzódva ugyanúgy kiveszem a részem munkából. Kifejezetten jó, hogy több időm marad azokra a feladatokra, amiket igazán fontosnak tartok. Rengeteget kísérletezek a borokkal, dűlőkkel, olyan vagyok, mint egy kutatóintézet a pincészeten belül. Szóval bár átadtam a vezetést, egyáltalán nem szakadtam el a birtoktól. Már csak azért sem, mert az a tapasztalat, amivel én rendelkezem, a gyerekeim értelemszerűen még nem rendelkeznek, ezért be kell építeni a rendszerbe.

A mádi Szent Tamás dűlő

 

A szeretet, mint tőke című portréfilmben elmondja, hogy kicsi koruktól vitték ki a gyerekeiket a szőlőbe, azt is mondhatnánk tehát, hogy ez egy élethosszig tartó generációváltás. Ez lenne a siker titka?

Nálunk a családi kupaktanács kifejezés nem üres szólam. Már amikor Istvánék gyerekek voltak, úgy kezdődött minden nap, hogy elkészítettem mindhármunknak a teát, amit együtt ittunk meg az asztal körül és közben átbeszéltük, aznap mi történik a birtokon, milyen munkákat végeznek, mi lesz a következő feladat. Ezt szerintem valóban kizárólag így lehet, aki csak hirtelen belecsöppen a dolgokba, soha nem lesz képes ugyanarra a teljesítményre.

 

Ön is így vette át anno a stafétát?

Tizenegy éves koromtól apám nyaranta már rám bízta a munkásokat, ha ő éppen nem ért rá, mert úgy gondolta, én vagyok az egyetlen alkalmas a feladatra. Nyilván sok minden nagyon más volt akkor, egy valami azonban, úgy gondolom, soha nem fog változni. Az alázat a szőlő és a munka iránt elengedhetetlen. Akiben ez nincs meg, az nem fogja túlszárnyalni az előző generációt. Szerencsére, nálunk ezzel nincsen gond, a gyerekeinkben megvan az alázat a szakma és Tokaj iránt, így mindig meg fogják tudni újítani a Szepsy birtokot.


A mádi Szent Tamás dűlő

 

Névjegy: Szepsy István 1951-ben született Bodrogkeresztúron, a tokaji borászfamília tizenhatodik generációs tagjaként. A Kertészeti Egyetemen tanult, utána Mádra került főkertésznek. A szocialista nagyüzemi munka mellett már a 70-es évektől saját kis szőlőskertjében is dolgozott, a Szepsy pincét 1987-ben alapította. A rendszerváltás után rövid ideig vezette a Royal Tokajit majd a Királyudvart, utána már kizárólag a saját birtok építésével foglalkozott. 2000-ben elkészítette az Úrágya furmintot, amivel elindította a száraz tokaji borok forradalmát. 1999-ben a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg, 2001-ben az „Év bortermelőjének”, 2009-ben pedig a „Borászok Borászának” választották, 2013-ban neki ítélték a borászok Oscar-díjaként számontartott „Les Seigneurs du Vin” címet. A birtokot fiával és két lányával igazgatja.

 

Kapcsolódó:

BORÁSZPORTRÉ - Interjú Szepsy Istvánnal a tokaji aszúról

Walter Scheel érmet kapott Szepsy István

Lapozás visszaLapozás előre
Szepsy IstvánSzepsy István
Kövek MádonKövek Mádon
Szent Tamás dűlőSzent Tamás dűlő
Szepsy IstvánSzepsy István
Kövek MádonKövek Mádon
Szent Tamás dűlőSzent Tamás dűlő
Lapozás vissza Lapozás előre

5 romantikus borbár

Elolvasom

Megvan az idei Év Bortermelője

Elolvasom

Ünnepeljük az újbort – a tányéron is!

Elolvasom

Milyen a vörösbor, ha újbor?

Elolvasom

5 kihagyhatatlan vidéki borbár

Elolvasom

Késő őszi kirándulás a Tokaji borvidéken

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram