2024 június 13. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

A kékfrankos új hazája: a Mátrai borvidék

Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a Mátrában közel akkora a kékfrankos ültetvények területe (520 hektár), mint a „kékfrankos hazájá”-nak nevezett Sopronban (600 hektár). Ha ez még nem lenne elegendő bizonyíték arra, hogy a fajta kiemelt szerepet játszik hazánk legnagyobb hegyvidéki borvidékén, akkor íme még egy tény: a Mátrában toronymagasan a kékfrankos a legnagyobb mennyiségben termesztett kékszőlő.

Ez nem véletlenül van így, a szocialista tömegtermelés után ugyanis egyre többen fedezik fel maguknak ezt a hálás fajtát a Mátrai borvidéken – legyen szó kézműves bormanufaktúráról vagy akár nagyobb családi borászatról. Leginkább azért, mert terroir és fajta nagyon egymásra talál itt. „A kékfrankos ezerarcú. Filigrán rozé, siller, pét-nat, pezsgő, egészfürtös préselésből származó fűszeresebb tétel, gyümölcsös vörösbor és nagytestű csúcsbor egyaránt készíthető belőle” – sorolja Páger Mátyás, az öthektáros gyöngyöspatai Páger Pince tulajdonosa. Ez a széles portfólió nem kis részben a Mátra változatos kőzetének és talajának következménye. A miocénkori aktív vulkáni tevékenységnek, valamint a Pannon-tenger jelenlétének köszönhetően található itt andezit, riolittufa, lösz, homok, de még mész is. A talajok szintén sokfélék, ám közös jellemzőjük a magas, kötött agyagtartalom.

Fotó: Páger Pince Facebook

 

A Dubicz Borászat egy birtokon belül demonstrálja a fajta sokarcúságát. A gyöngyösi központú, 100 hektáron működő pincészetnél rozé, prémium házasítás és az 500 méter magas Sár-hegyről szüretelt dűlőszelektált csúcsbor egyaránt készül kékfrankosból. „A sár-hegyi kékfrankosunk minden kóstolónk fénypontja. Más élményt ad, mint egy villányi, szekszárdi, vagy akár egy egri kékfrankos, mert a mi borvidékünk mindegyiknél hűvösebb. Teljesen más karakterű bor a miénk, egyszerre van jelen benne a gyümölcsösség és az ásványosság” – mondja Dunai György Sándorné, a Dubicz Borászat ügyvezető-tulajdonosa. A kékfrankos egy másik tulajdonságát kamatoztatják a kékfrankos-cabernet franc házasításukban, ott ugyanis a testet adja a cabernet franc fineszessége mellé.

 

Fotó: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok Facebook

 

A már idézett Páger Mátyás fontosnak tartja kiemelni, hogy a fajta és a mátrai terroir sokszínűségét csak megfelelő terméskorlátozással lehet megmutatni. „Bár bőtermő fajta, vissza kell fogni, ellenkező esetben nem érik be rendesen. Az ilyen alapanyagból készített kékfrankos tömegboroknál az egyensúly sajnos elbillen a mindent túlharsogó sav irányába.”

A dűlők egyediségét is megmutatni képes kékfrankosban rejlő lehetőséget ismerték fel Gyöngyöspata település borászai is. Ennek kiaknázására hozták létre a Pata Bor közösséget és tűzték zászlajukra a prémium kékfrankost. „Nagyon jó savszerkezetű, sokáig élénk gyümölcsösséggel rendelkező, mégis komplex és hosszú borok készíthetők a patai Gereg-, Meggyes- és Úrráteszi-dűlőkből” – állítja Kovács András, a gyöngyöspatai Hegymente Szőlőbirtok tulajdonosa. Nemrégiben egyenesen Elizabeth Gabaytól kaptak megerősítést erre vonatkozóan. Az angol Master of Wine, a magyar borok szakértője (és a 2024 áprilisi Hungarian Wine Summit egyik nagykövete) nemrégiben a Mátrában járt, ahol többek között 8 gyöngyöspatai kékfrankost is kóstolt. A kóstoló alapján Elizabeth Gabay úgy vélekedett, hogy: „újra kell gondolnia, amit a magyar kékfrankosról eddig tudott” – meséli Kovács András. A Pata Bor brandet és a patai kékfrankosok ismertségét erősítendő a közösség 2023-ban elindította saját fesztiválját, amire 2024-ben június 15-én kerül sor (lásd keretes írásunkat).

 

Fotó: Pata Bor Facebook

 

Gyöngyöspatán, a hétsoros pincefaluban 2024. június 15-én kerül megrendezésre a Kékfrankos és régi magyar kékszőlőfajták fesztiválja. A helyi bortermelők mellett az ország számos borvidékéről érkező vendégborászok mutatják be kékfrankosból, illetve elfeledett kárpát-medencei kékszőlő-fajtákból készített boraikat. Olyan fajták borait kóstolhatják az érdeklődők, mint a csókaszőlő, a laska, a tihanyi kék, a hajnos kék vagy éppen a tarcali kék. A sétálókóstolót két mesterkurzus egészíti ki. Az egyiken Szentesi József vezetésével kóstolhatnak a résztvevők régi magyar fajtákból készült borokat, a másikon Tarnóczi Zoltán (Orsolya pince) mutatja meg, mennyiféle stílusban jeleskedik a kadarka. A fesztivál és a szabadtéri programok ingyenesen látogathatók.

További információ és a kiállító borászatok listája az esemény Facebook-oldalán érhető el.
 

A kékfrankos tonikkal keverve, koktélként is egyre népszerűbb

 

Sokoldalúságának köszönhetően a mátrai kékfrankos kiváló gasztrobor. Ráadásul – mivel a rozétól az egészen sűrű, hordós érlelésű tételekig mindent tud – a szezononként újratervezett étlapok kínálatához is hozzáilleszthető. A rozék és a könnyedebb, reduktív kékfrankosok kiváló kísérői olaszos ételeknek, leveseknek, zöldségeknek és a könnyedebb, például rakott húsos fogásoknak. A testes, érlelt kékfrankosok viszont elbírják a zsírosabb, szaftosabb húsételeket, de remekül illenek az erdei gombákhoz is – amiből a Mátrai borvidéken ráadásul bőven akad. Az étel-bor párosításokból természetesen nem maradhat ki a tájegység talán két leghíresebb étele sem. Egy legenda szerint a „legnagyobb palóc”-nak is nevezett Mikszáth Kálmán tiszteletére elkészített, eredetileg ürühúsos-zöldbabos palócleveshez mátrai kékfrankos sillert, míg a krumplis panírral, tejföllel, sajttal készülő mátrai borzaskához finoman hordózott mátrai kékfrankos vörösbort ajánlunk.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Halászlé és kadarka

Elolvasom

Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára!

Elolvasom

A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel

Elolvasom

Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok