2021 március 29. / Ercsey Dániel
Talán nincs is még egy olyan ünnepünk, amihez annyi népszokás és hagyomány társulna, mint a húsvéthoz. Éppen ezért bizonyos fokig az is részt vesz benne, annak az életére is hat, aki nem keresztény vagy éppen azt sem tudja, mit is ünnepelünk ilyenkor. Az ő szemszögükből a húsvét a kalácsról, a sonkáról és a főtt tojásról szól, netán a reggeli tojás és csokoládékeresésről, a locsolkodásról és a nehezen megtanult locsolóversekről, a parfümökről és a locsolásért kapott hímes tojásról. Idén sajnos a locsolkodás megmarad a legszűkebb családi körben, de ha ez kell a feltámadáshoz, hát legyen!
Tormakrémleves rántott véreshurkával és balatonboglári sauvignon blanc
Igen ám, de mi a helyzet a borral? Először is, a böjt alatt nem ildomos bort inni, de persze nem lehetetlen, hiszen sokan nem tartják a böjtöt, sőt, a böjt már nem csak az evéstől való önmegtartóztatást jelenti, hanem egy olyan dologról való lemondást, ami nekünk valamiért fontos. Így böjtölhet egy tini azzal, ha hanyagolja a közösségi médián lógást, vagy az apuka azzal, ha a böjt alatt gyalog megy fel minden nap a nyolcadikra, nem használva a liftet. Ha viszont olyan emberrel töltjük a böjt utolsó hetét, aki részben vagy egészben betartja azt, készüljünk fel rá, hogy nagycsütörtökön valami zöld étel kerül az asztalra, mifelénk leginkább sóska vagy spenót, ehhez pedig a böjtöt nem tartóknak egy friss sauvignon blanc jelenthet ideális kísérőt. Nagypéntek a legszigorúbb böjtnap, így a bableveshez és a máskor tésztához ez esetben inkább nem ajánlok semmit, ellenben nagyszombat már más tészta, mindjárt kiderül miért!
Báránygerinc zöldfűszeres krusztában és pannonhalmi pinot noir
Nem húsvét vasárnap lehet először sonkát enni?
Vidékenként eltérő a dolog, de az a helyzet, hogy a húsvét olyan mélyen gyökerezik a zsidó hagyományokban, hogy számtalan tájon a nagyszombati körmenetet követően este már megszelik a kalácsot és a sonkát, holott az ételszentelés csak másnap következik a templomban. Ennek az az oka, hogy naplemente után a zsidó értelmezés szerint véget ér a nap, „kimegy a szombat“, tehát már vasárnap van. No de túl ezen az apróságon, eljutottunk végre a terített asztalig, ahol a kötelező elemeken túl (főtt sonka tormával - amitől a nagyapám és az édesanyám versenyt könnyeztek egész nap, főtt tojás, kalács) egészen izgalmas dolgokkal is találkozhatunk, ezekhez pedig már bort is lehet, sőt érdemes is passzintani!
Paprikás kácsi és pannonhalmi érlelt fehérbor
Milyen bort, milyen ételhez?
Egyes vidékeken (én Dunaföldvár környékéről ismerem a szokást) paprikás kalácsot sütnek, ehhez bármennyire is furcsa, sokkal jobban passzol egy krémes, finomseprőn érlelt fehérbor, mint egy könnyed vörös. Nézzünk körül a Pannonhalmi Főapátság kínálatában, nem fogunk bennük csalódni. A tormás ételek megint a sauvignon blanc-ról szólnak, főleg, ha a torma nem túl csípős, ellenkező esetben nem baj ha a borunk félszáraz, vagy még inkább félédes. A tormaleves formabontó módon teremthet hagyományt, főleg ha véreshurka betéttel készítik, ehhez válasszunk egy könnyed sauvignon blanc-t a Balaton mellől. A különböző sonkák, főve vagy sütve talán vörösbor után kiáltanának, de ugyanilyen fontos szempont a bor kiválasztásánál a köret is, így akár a torma, akár a zöldségek meghatározhatják az ízvilágot. Tegyünk próbát egy rajnai rizlinggel, annak is egy teltebb, kerekebb verziójával. Húsvétkor régebben szintén szokás volt bárányt enni, a jó töltött báránynak pedig nélkülözhetetlen társa egy pinot noir mondjuk Etyekről, de a bátrabbak Villányból is szemezgethetnek! Végezetül talán Szabolcsból terjedt el, de máshol is találkoztam már a húsvéti asztalon a sárga túróval, ami ugyan házanként eltérő, néhol édesebb, néhol csak a mazsola ad neki édes ízt. Ehhez jó választás lehet egy könnyed kései szüret, vagy egyszerűen csak egy félédes bor mondjuk Tokajból. Ami pedig a klasszikus húsvéti asztalt illeti, merjünk formabontóak lenni! A sonka, a kalács és a főtt tojás hármasa ugyanúgy elbír egy gyöngyözőbort vagy egy pezsgőt, mint az eper, a briós vagy egy átlagos szombat reggel. A pezsgő ugyanis mindenhez passzol, még a feltámadáshoz is!
TOVÁBB A KÉPEKEN LÁTHATÓ HÚSVÉTI ÉTELEK RECEPTJÉHEZ
Főtt-sült sonka, sóska szósszal és balatonboglári rajnai rizling
Répavariációk és villányi fehér gyöngyözőbor
Bor és természet: Folly Arborétum
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Konstantin Baum MW a magyar borokban rejlő lehetőségekről
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Ők öten az idei Borászok Borásza díj várományosai
Borturisztikai találkozó Morvaországban