2021 április 14. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Egerben jól állnak a csillagok

Egy maroknyi borász tíz éve elhatározott valamit, és kitartó munkájuk eredményeként megszületett az Egri Bikavér fehér párja, az Egri Csillag. A népszerű házasításból ma már egymillió palackot töltenek évente, és a mennyiség folyamatosan növekszik…

Csillag született

Az Egri borvidék az északi szélesség 47,9 fokán terül el. Ez a kékszőlő-termesztés északi határa, azon túl már szinte csak fehérszőlőt telepítenek a gazdák. Noha a bikavér miatt sokan vörösboros vidékként gondolnak Egerre, tudnunk kell, hogy a borvidék területeinek 45%-án fehérszőlő terem, és a 65 termesztett fajtából 42 fehér, tehát a fehérborok legalább akkora súllyal vannak jelen a termelésben, mint a vörösök, mégis kevesebbet hallunk róluk. Ezt a tényt ismerte fel 2010-ben néhány egri borász, és hosszas eszmecserék után arra jutottak, hogy meg kell alkotni az Egri Bikavér fehér párját. Neve akkor még nem volt a bornak, viszont a termékleírás gyorsan megszületett.

A szabályok szerint az új bor legalább négy szőlőfajta házasításával készül, amelyek legalább felerészben kötelezően Kárpát-medencei fajták, és az illatos szőlők aránya nem haladhatja meg a 30%-ot. A bort az előzetes minősítés után, a szüretet követő év március 15-től lehet forgalomba hozni. Lényege, hogy jó ivású, könnyen érthető, színvonalas, de elérhető árú termék legyen, amit a fiatalok és a könnyű nyári borok kedvelői egyaránt örömmel fogyasztanak.

Az új fehér házasítás születését több borász lelkesen fogadta. Gál Tibor (Gál Tibor Pincészet) jelen volt az első lépéseknél, és részt vett a névválasztó kampányban is. Mivel nem szerették volna a borászok maguk eldönteni, hogy mi legyen az új bor neve, pályázatot írtak ki, és számukra is meglepő módon özönlöttek az ötletek. Végül a beérkezett 1500 javaslatból egy szakmai zsűri választotta ki az Egri Csillag nevet. Az Egri borvidék közösségi fehérbor-márkája ezennel megszületett.

Később tovább árnyalódott a kép, és az alapkategóriás, „classicus” Egri Csillag mellett megjelent egy „superior” és egy „grand superior” kategória is. Minél magasabbra lépünk, annál szigorúbb szabályokat diktál a termékleírás, csökken a hektáronkénti megengedett terméshozam, és a grand superior kategóriába már csak dűlőszelektált borok kerülhetnek, vagyis olyanok, amelyekhez a szőlőt ugyanabban a dűlőben szüretelték.

Gál Tibor / Gál Tibor Pincészet

Egymillió palack évente

„Abban az időben éppen Burgundiába voltam szerelmes. Hiszek a letisztult borvidékekben, csodálatos, hogy ez az áttekinthető működés mennyire sikeres, és számomra lenyűgöző, hogy Burgundia milyen őrült eredményeket ért el a chardonnay-ra és a pinot noirra alapozva. Ebből értettem meg, hogy nekünk is a Bikavérre és a Csillagra kell koncentrálnunk, de az egész kommunikácót csak úgy éreztem hitelesnek, ha a Csillagon kívül minden más könnyű fehérbort elfelejtünk borászaton belül” – emlékszik vissza a kezdetekre Gál Tibor, aki saját Csillag boruk elsöprő sikerének okát abban látja, hogy a pincészetnél nincs másik hasonló karakterű fehérbor, ebbe adják bele minden tudásukat. Gál Tibor a sokszínűségben hisz, az ő Egri Csillagjuk mindig legalább nyolc szőlőfajta házasítása, de volt már olyan évjárat, amikor 11 fajtából készült a cuvée, és rendkívül komplex, izgalmas lett a végeredmény. „A vásárlók egyre jobban szeretik, nem lehet véletlen, hogy tíz év alatt a márka borvidéki szinten elérte az egymilliós évenkénti palackszámot” – mondta a borász.

Gárdonyi regénye mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt

Az Ostoros Családi Pincészet a borvidék egyik legnagyobb területen gazdálkodó szereplője. 180 hektár saját ültetvénnyel rendelkeznek, de közel 300 hektárt művelnek, és még legalább 700 hektárról vásárolnak is szőlőt, vagyis összesen ezer hektárnyi terület gyümölcsét dolgozzák fel. Az éves termelésük eléri a 6 millió palackot. Ahogy Soltész Gergő, a pincészet elnök-tulajdonosa meséli, ők is benne voltak a kezdő csapatban, és 2011 óta minden évben készít Egri Csillag bort a pince. „Mivel magas minőségű fehér- és vörösborok elkészítésére egyaránt alkalmas ez a borvidék, üdvözöltük az elképzelést, hogy a Bikavér mellett egy fehér házasításban is megmutassuk Eger lényegét. Az elnevezés is remek, hiszen Gárdonyi regénye mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt, és az ’egri csillag’ minden szempontból ehhez a vidékhez, ehhez a városhoz köthető” – fogalmaz Soltész Gergő. A pincészetnél csak a classicus kategóriájú Egri Csillag készül, ebből viszont százezer palack, amely főként a belföldi piacokon talál vevőre, bár nagyjából a tizede lengyel és angol vásárlókhoz vándorol. Soltész Gergő büszkén meséli, hogy borukat többször is megválasztották a borvidék legjobb Egri Csillagjának. A legfrissebb, 2020-as cuvée hét szőlőfajta borából áll össze. Az alapot a királyleányka adja, ezen kívül 10-10% hárslevelű, olaszrizling és ottonel muskotály, valamint 7-7% szürkebarát és sauvignon blanc került bele, és 6% furmint is árnyalja a képet. 

Soltész Gergő / Ostoros Családi Pincészet

Fontos, hogy épüljön a közösség

Bukolyi Marcell, a Bukolyi Marcell Wine Farm nevű 14 hektáros biobirtok tulajdonosa az Egri Csillag történetének egyik legújabb szereplője. Ő az, akinek eddig még nem volt, de mostantól már lesz Csillagja. Szőlői túlnyomórészt új telepítésűek, mostanában fordultak termőre, eddig ezért nem csatlakozhatott a közösségi márkához, de most már örömmel teszi. Birtokán összesen négyféle fehér- és négyféle kékszőlő terem, mert a szabály szerint ennyi kell az Egri Bikavérhez és az Egri Csillaghoz, és Marcell szerette volna megteremteni a lehetőséget a borvidékre jellemző borok megalkotására. „A fajtaborokat se fogom elengedni, de a Bikavér lesz a pincészetem leghangsúlyosabb bora, és a Csillagra is nagy figyelmet fordítok. A 2020-as évjáratban készül először, hárslevelű, rajnai rizling, furmint és tramini házasításával. Mi nem gondolkodunk a classicus kategóriában, a superior és a grand superior kategória megalkotása a cél, és minden bizonnyal a Bukolyi lesz majd az első, hivatalosan is minősített bio Egri Csillag” – mondja a borász, aki úgy véli, hogy a szakmai fejlődés a közösségépítés és a közösségi gondolkodás rendkívül fontos, ezért is örvendetes, hogy a borvidék fiatal borászai gyakran összejönnek, eszmét cserélnek, szem előtt tartják Eger jövőjét.

Bukolyi Marcell / Bukolyi Organic Wines

Az Egri Csillag egy borvidék összefogásának remek példája. Tudjuk, hogy a kép még nem teljesen egységes, tovább kell csiszolni, hogy teljes fényében ragyogjon, de a borvidék szereplői felkészültek a polírozásra, és úgy tűnik, van bennük erő és kitartás is, hogy elérjék céljukat.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Életelixír: bor az aszú felett

Elolvasom

Pápák és borok

Elolvasom

Bor és természet: Folly Arborétum

Elolvasom

Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok