2022 június 21. / Lami JuliURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Egy gombóc Irsait kérek szépen!

Fagylaltot szinte az égvilágon bármiből lehet készíteni. Az elmúlt években pedig kiderült, hogy ez a bármi nyugodtan lehet akár bor is. Akár igazi gourmet-k vagyunk, akár szeretjük kipróbálni az összes új étel- és italtrendet, a bor és a fagylalt találkozásában biztosan örömünket leljük majd.

Sokaknak már biztosan nem új, mégis jó hír, hogy a borfagyi mint olyan, létező dolog. Borból igenis lehet fagylaltot készíteni, nem is akármilyet. Aki járt már például a Kő fagyi? nevű fagyizóban Mindszentkállán, és elmúlt tizennyolc éves, az biztosan kóstolta már a Skizo pincészet boraiból készült borfagyikat.

De borfagyit már ipari körülmények között is készítenek több mint tizenöt éve, amikor is az Egyesült Államokban az egyik gyártó előállt két új dobozos fagylalttal: a csokoládés cabernet-vel, illetve a málnás chardonnay-vel. Arról, hogy vajon ki és hol készített először borból fagylaltot, megoszlanak a vélemények, pedig a válasz valójában nagy valószínűséggel az ókorban keresendő. Nem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy az ókori görögök, akik bizonyítottan készítettek bort és sorbeteket is, megpróbálták a kettőt összekeverni.

 

 

De hogy valami biztosat is tudjunk mondani megkérdeztük Biszku Ferencet, a Kő fagyi? tulajdonosát, hogy az ő borfagyijainak hogyan alakult a története. „Mi azt kerestük, amikor először megnyitottunk, hogy milyen helyi alapanyagokból lehetne fagylaltot készíteni. Ebben a térségben két kiemelkedő termék van, a mandula és a bor. Az olasz maestro, aki segített nekünk fagyijaink elkészítésében, előállt azzal az ötlettel, hogy próbáljuk ki a borfagyit. Így kezdődött a történet. A borfagyi hideg eljárással készül, nincs felfőzve, tehát nem párolog el belőle a bor. Így a friss fagylaltnak gombócában 2 cent bor van” – árulja el Ferenc. A Kő fagyi? Skizo borokból készíti a fagyikat, hiszen a tördemici borászat Irsai Olivérja és roséja is nagyon jó alapanyagnak bizonyult. „Most már több helyen készítik a fagyinkat az országban, de mindenhol arra törekszünk, hogy helyi borokkal dolgozzunk – folytatja Ferenc, de azt is hozzáteszi, hogy a Skizo Irsaija mai napig nagy kedvence. – A borfagyihoz mindenképp karakteres bor kell, nem feltétlen Irsai, lehet például muscat ottonel is. A cél az, hogy a fagylalt nagyon szépen kiadja a fajtajelleget. Amikor először kínáltunk borfagyit, a legtöbb vendég azt mondta, még sosem találkozott ilyennel, de a mai napig ez a legnagyobb meglepetést okozó ízünk. Mindenkit meglep, aki pedig ért a borhoz, azt különösen, hogy mennyire kijön az alapanyagul szolgáló bor fajtajellege. A vörösben érződnek a tanninok, nagyon átjön a bor karaktere”. A Kő fagyi? borfagyijainak receptje szigorúan titkos.

 

 

Magyarországon egyébként egyre több fagyizó van, ahol lehet borfagyikkal találkozni, arra azonban tényleg érdemes különösen figyelni, hogy a legtöbb változatban van alkohol, tehát a gyerekek válasszanak valami mást.

Amerikában pedig természetesen a borfagyi és annak minden változata külön nevet kapott. Winecreamnek hívják azokat a fagylaltokat, amelyek borból készülnek, de egyre népszerűbbek a vizesebb változatok, a különböző sorbetek is. A legnagyobb őrület azonban mostanában a wine float, ami azt jelenti, hogy egy pohár borba egyszerűen beletesznek egy gombóc fagyit, és esetleg bogyós gyümölcsöket szórnak a tetejére. A borban úszó fagyigombóc általában gyümölcsösebb jellegű, de nincsenek szabályok. Nem csoda, hogy itthon a wine float nem annyira népszerű, hiszen ez a műfaj azért magában hordozza annak a szentségtörésnek a lehetőségét, hogy tönkreteszünk egy pohár jó bort a benne úszkáló fagylalttal.  

Végezetül jöjjön egy népszerű fagylaltrecept!

 

Vörösbor fagylalt

 

Hozzávalók

1 üveg vörösbor (merlot vagy shiraz)

¾ csésze barnacukor

2 csésze habtejszín

1 vaníliarúd

4 tojássárgája

1 csésze magas zsírtartalmú tej

 

Elkészítés

Öntsük az egész üveg bort egy nagy edénybe. Közepes lángon melegítsük addig, míg egy csészényi folyadékra redukálódik. Tegyük félre hűlni.

Keverjük össze a barna cukrot, a tejszínt és a tejet egy közepes méretű serpenyőben. A vaníliarudat vágjuk félbe hosszában, kaparjuk ki belőle a magokat, és tegyük a kikapart héjat is a serpenyőbe. Főzzük közepes lángon ezt a keveréket, de ne hagyjuk felforrni.

Közben egy mixerben keverjük a tojássárgákat fehéredésig. Vegyük ki az üres vaníliarudat az edényünkből, majd folyamatosan kevergetve öntsük a krémet a tojássárgákhoz.

Tegyük vissza a tűzre a keveréket, és melegítsük közepes lángon. Kevergessük folyamatosan, amíg sűrű krémet nem kapunk. Ekkor vegyük le a tűzről. Öntsük a keveréket egy nagyobb edénybe, és keverjük össze a redukált vörösborral. Tegyük a mélyhűtőbe néhány órára, majd fejezzük be a műveletet fagylaltgéppel. Ha nincs otthon fagylaltgép, akkor 40-50 percenként vegyük ki a keveréket a mélyhűtőből és kavarjuk át alaposan. Tálaljuk ugyanúgy, mint bármelyik fagyit!

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Új podcast adás - beszélgetés Kneip Antal szőlészeti kutatóval

Elolvasom

„Teret kaptam, hogy kibonthassam a szárnyaimat” – Beszélgetés Gere Andreával

Elolvasom

Igen, ez Neszmély!

Elolvasom

„Milyen krémes textúrájú ez a chardonnay!” – A bornyelvről

Elolvasom