2021 február 12. / Szabó Edit
Jól is esik így tél közepén, ha legalább a szívünk táján érzünk egy kis meleget, ha nem sokkal karácsony után újra van egy alkalom, amikor apró, de kedves figyelmességekkel halmozhatjuk el szeretteinket. Hadd járja át a lelkünket a közös ünnep öröme!
De ki volt Szent Bálint?
Bálint létező személy volt, és Tern püspökeként vált a szerelmesek és a lelki bánatban szenvedők védőszentjévé a 14. században. Az ünnep vallásos eredete mára elhomályosult, de hogy nem a modern kor szülötte, arra bőségesen találunk utalásokat az irodalomban. Shakespeare Hamlet című drámájának 4. felvonásában például Ophelia éneke utal arra, hogy mi minden történhet Valentinkor:
„Holnap Valentin napja lesz, tán páromra találok?Mint szűz virág, napkeltekor ablakod alá állok." –„A fiú fölkelt, ruhát vett, rést nyitott ajtaján;a lány bement, a lány kijött, de már nem volt leány."(Nádasdy Ádám fordítása)
A Valentin nap természetesen az amerikai filmipar jeles alkotásaiban is fontos szerepet kap. Gondoljunk csak Nora Ephron 1993-ban készült A szerelem hullámhosszán című filmjére, amelyben a két főszereplő (Meg Ryan és Tom Hanks) egymásra találásának pillanatában talpig piros szívbe „öltözik” az Empire State Building. (Egyébként nem csupán a film kedvéért. Az ikonikus New York-i épület aranybarna kivilágítását 1976 óta cserélik a jeles napokon az alkalomhoz illő színösszeállításra.)
Ünnepeljünk otthon!
Az idei Bálint-nap azonban kicsit más lesz, mint a többi. Igaz, néhány sztárszakácsunk most is elkészíti és megrendelésre házhoz küldi az ünnepi menüt, de a járvány miatt az éttermek zárva tartanak, így kénytelenek vagyunk otthon celebrálni a gyertyafényes vacsorát.
Hogy mit együnk az ünnepi estén, arra nincs recept, de a szívdesszert – készüljön akármilyen formában - nem hiányozhat a végén! Egy biztos: ha a szerelmünk kedvenc ételeiből kötünk csokrot, garantáltan nem lövünk mellé, de talán még jobb, ha a közös főzés már eleve az ünneplés része.
Pezsgő minden mennyiségben
Bárhogy is alakul: kezdjünk száraz pezsgővel. Nem lesz nehéz a választás, hacsak a bőség zavara nem akadályoz bennünket, hiszen mostanra számos magyar pincészet készít kiváló buborékos italokat. Van közöttük díjnyertes alkotás, sőt, világbajnok is, a friss, üde, virágos ízvilágútól a nemes, érlelt pezsgőkig igen széles a skála. Ha a kedvünk úgy hozza, akár maradhatunk a pezsgőnél egész este, de akkor az aperitif legyen egy könnyed, virágos brut nature, aztán az ételhez nyissunk egy érleltebbet, és a desszerthez válasszunk egy extra dry kategóriát. A cukortartalom egy extra dry pezsgőben 12-20 g/l között mozog, ezért egy dobostortával is jó párost alkothat.
Ünnepi koktélok
Hogy még ünnepibbé varázsoljuk a hangulatot, szerezzünk be narancslevet, és feketeribizli likőrt, citromot, narancsot, némi fűszert, és varázsoljunk színes, pezsgő alapú koktélokat.
A Mimosa a könnyű klasszikusok egyike. Hűtsük be a pezsgőt és a narancslevet, majd fele-fele arányban öntsük elegáns kehelybe, keverjük össze bárkanállal, díszítsük narancs-vagy citromhéjjal, és máris kész az ünnepi koktél.
A Kir Royal a franciák egyik kedvelt itala. Adagoljunk a pezsgős poharunk aljába 1,5 cl Crème de Cassist (feketeribizli likőr), majd töltsük fel pezsgővel. Hogy a hatás teljes legyen, érdemes előtte a poharat is behűteni. Díszítésként dobjunk az italba 1-2 szem feketeribizlit vagy szedret, nagyon jól mutat a pohárban.
Vannak, akik a buborékok miatt nem szeretik a pezsgőt. Aggodalomra semmi ok, csendes borokkal is remek kevert italokat készíthetünk. A feketeribizli likőrt például keverhetjük száraz fehérborral is. Ez a Kir, nem kevésbé népszerű, mint buborékos társa.
A bodzás borkoktélhoz hűtsünk be egy palack sauvignon blanc-t, vegyük elő a tavasszal gondosan eltett bodzaszörpünket a kamrából, és vágjunk le egy-két friss hajtást a cserepes mentánkból. A fehérboros poharunk aljába dobjunk egy kanálnyi tört jeget, öntsünk rá 2-3 cl bodzaszörpöt, 1 dl sauvignon blanc-t, és az egészet húzzuk fel szódával. Díszítsük citromkarikával és mentával.
Aki maradna a borozásnál, egy könnyű száraz muskotályt vagy királyleánykát töltsön bemelegítésként, jól lehűtve. Aztán attól függően, hogy milyen étel kerül az asztalra, folytassa érleltebb fehér-, vagy gyümölcsösebb vörösborral. Ha a vacsora végén kínált szívdesszert csokoládés, jöhet mellé egy hordóban érlelt, nagy testű vörösbor, ha viszont a gyümölcsös piskótát vagy a túrótortát formáztuk szív alakúra, akkor nyissunk mellé édes késői szüretet.
Ne feledjük a virágot, a kellemes zenét és a gyertyafényt! Meghitt, örömteli estét kívánunk, éljen a szerelem!
Beszéljünk a löszről!
Nem cserélnék senkivel
Buborékos kisokos
„Ezzel a díjjal felelősséget is kaptam” – interjú Gál Tiborral
Ismét indul a Buborékok Nyara!
Magyar borok Japánban – bemutatkozik a Wines of Hungary az Oszakai Világkiállításon
Életelixír: bor az aszú felett
A Csipkerózsika-álom vége?