2025 március 18. / Ercsey Dániel
Tavaly, amikor Kézdy Dániellel, a Furmint Február ötletgazdájával és a központi kóstoló szervezőjével beszélgettünk, már szóba került, hogy a rendezvény sorozattá bővült és önálló életre kelt bel- és külföldön egyaránt. Szerencsére továbbra is ez a helyzet, a furmintkampány – a borágazat minden vélt vagy valós nehézsége ellenére – nem tűnik úgy, hogy kifulladna, sőt! A hivatalos magyar bormarketing egyre több eszközzel támogatja a fajta külföldi bemutatkozásait, amelyeken borászok is szép számmal vannak jelen. Na de lássuk csak sorjában, hogy mi történt februárban a furmint körül!
A hazai furmintkóstolók népes tengeréből – hiszen februárban ezernyi ilyenre kerül sor, gyakran magánszemélyek, borszakértők, éttermek vagy borbárok is szerveznek egy-egy kisebb méretű, ám rendkívül igényes Furmint Február kóstolót vagy borvacsorát – kiemelkedik néhány olyan, ami akár népszerűsége, akár a helyszíne okán ha nem is fontosabbnak, de talán érdekesebbnek tűnhet a többinél. Kezdjük rögtön a „hazai” terepen rendezett mádi Furmint Február kóstolóval, hiszen a Tokaji borvidék egyik legfontosabb településén tényleg első kézből tanulhatunk a fajtáról. Elég csak kimenni a falu határába, az egykori mezőváros szinte minden szélső utcáját furmintültetvények „nyaldossák”, legyen szó bár az Úrágya-, a Percze-, a Nyulászó- vagy az Őszhegy-dűlőről. Talán nem véletlen, hogy a dűlős szemléletű, nagy száraz furmint alapkoncepciója is innen indult világhódító útjára a 2000-es Királyudvar Úrágya Furminttal – igaz, ezt a szüret pillanatában még senki sem tudta, hiszen édes aszúalapbornak szedték a szőlőt novemberben. Ez persze mit sem von le az érdemeiből, a tétel mára legendává nemesedett, ez lett „A BOR”, ami mindent megváltoztatott.
A hazai kóstolók közül fontos még megemlíteni két nagyvárosi rendezvényt. Mind a miskolci – köszönhetően Sándor Zsoltnak –, mind a debreceni Furmint Február komoly látogatószámmal büszkélkedhet, és részben emiatt, részben a földrajzi közelség okán – hiszen Tokaj-Hegyalja a mai napig a szőlőfajta legfontosabb előfordulási helye – a hegyaljai termelők is nagy számban képviseltetik magukat ezeken a kóstolókon.
Végül, de nem utolsósorban itt van a február közepén a fővárosban megrendezett Furmint Február Nagykóstoló, ami egy évtizedig a Vajdahunyadvárban létezett, de a Covid óta a budai belváros centrumában, a Hagyományok Házában tartják. Ez a szőlőfajta központi mustrája számtalan termelővel és a furmint ezernyi arcával, a könnyed száraz boroktól és a tradicionális eljárással készülő pezsgőktől kezdve a nagy, száraz, dűlőszelektált tételeken át egészen a félédes-édes alapborokig, megkoronázva a szamorodnikkal és az aszúkkal, amelyek tényleg egyedülálló minőséget képviselnek a Földön.
Furmint Février Párizsban
A hazai események mellett egyre több külföldi kis és nagy rendezvény csatlakozik a februári „furmintőrülethez”. Temesváron Szövérdfi-Szép Zoltán a megszokott módon zseniális kóstolósort állított össze, és a bevétellel – mint mindig – a városi mozgássérülteket támogatta. Párizsban már 2022 óta szerveznek Furmint Février kóstolót, de idén először a Magyar Bormarketing Ügynökség és a párizsi magyar nagykövetség hathatós támogatásának köszönhetően a Wine Paris borkiállítás exkluzív off eseményeként rendezték meg, a jelen lévő borászok elmondása és a fényképek alapján hatalmas sikerrel. Kolozsváron és Marosvásárhelyen is voltak furmintos események, de a tokaji bor egykor legfontosabb piacán, Lengyelországban is felütötte a fejét a furmintőrület, köszönhetően a varsói Furmint Február kóstolónak!
Az újdonság erejével hatott, hogy idén először a dél-koreai Szöulban is tartottak Furmint Februárt a Nimbility csapatával, valamint a bor.hu főszerkesztőjével és örökös sommelier-jével, Blazsovszky Péterrel, aki a furmint számtalan arcát igyekezett megmutatni a lelkes koreai borbarátoknak és influenszereknek. A terv az volt, hogy ez a kóstoló amolyan első lépés, amelyet több követett számos kínai nagyvárosban, többek között Sencsenben, Sanghajban és Pekingben.
Szöuli mesterkurzus - A Furmint 1000 arca
Ugyanakkor meg kell említeni, hogy idén már hetedjére rendezték meg a Furmint Februaryt Londonban a helyi boros sajtó és számtalan kereskedő részvételével. Amúgy is elmondható, hogy a londoni esemény felkeltette a figyelmet a fajta iránt a szigetországban, hiszen számtalan termelőnek segített angliai kereskedőt találni. Akár úgy, hogy az eseményen kóstolták a borokat, akár úgy, hogy részt vettek valamelyik legendás bor-étel párosítós eseményen, ahol az elmúlt években már többen megtanulhatták, hogy a tokaji aszút sem érdemes feltétlenül desszertborként kezelni, hiszen a furmint élénk savai miatt hiába a sok cukor, a bor utóíze gyakran „száraznak hat”.
Igazán örömteli, hogy egyre több hazai és külföldi helyszínt, kis- és nagyvárost foglalkoztat a furmint szőlőfajta, ez a tendencia bizakodásra ad okot a jövőre nézve is!
Fotók: Magyar Bormarketing Ügynökség
„Az Országház Bora 2025” - Utolsó lehetőség a jelentkezésre!
Magyarország legnaposabb borvidéke
Ha február, akkor furmint!
„Lenyűgözött, milyen sokat fejlődtek a borok” – Interjú Fongyee Walker Master of Wine-nal
Murán innen, Zalán túl!
Bor Szentendrén? Igen!
Bor vagy mámor? Érték a mérték!
Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál