2021 október 07. / Magyar Bor - Személyesen

Három tudnivaló a cserszegi fűszeresről

A cserszegi fűszeres egyike a magyar nemesítésű fajtáknak, szinte csak nálunk található meg, itt is a Kunsági borvidék egyik zászlóshajója. Noha csak a rendszerváltás körül lett ismertebb, hamar megszerették a fogyasztók, és mára már a hétköznapok egyik kedvenceként beszélhetünk róla.

Honnan származik?

 

Egyike az újkori magyar keresztezésű szőlőfajtáknak. 1960-ban dr. Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákat, és így jött létre a cserszegi fűszeres. Nevét Cserszegtomajról kapta, mert ott, a mai Pannon Egyetem Georgikon karának szőlészeti telepén zajlott a végül sikerrel záruló kísérlet. Egy korán érő, a fagyoknak ellenálló fajtát szeretett volna létrehozni Bakonyi, ami az északi, hidegebb fekvésű, kevésbé napsütéses területeken is jól terem. Ennek megfelelően akkor került előtérbe, amikor az 1984-85-ös és az 1986-87-es telek komoly károkat okoztak a szőlőkben.

Irsai Olivér

 

Tramini

 

Hol találkozni vele?

 

Magyarországon kívül csak egészen elvétve található meg. Jellemzően a könnyed, mindennapi fogyasztásra szánt borok mezőnyében bukkan fel. Üde, virágos aromáin túl előnye, hogy évről évre megbízhatóan terem. Az alföldi borvidékek (Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági) pincészetei különösen kedvelik, de van belőle az Etyek-Budai, az Egri, a Zalai, valamint a Balaton környékén elterülő borvidékeken is.

Nemesnádudvar, a Duna borrégió egy jellegzetes pincefalva

 

Mi jellemző rá?

 

A fogyasztók talán legfőképp az illatossága miatt kedvelik. Jellegzetes virágos, szőlős, parfümös aromáit könnyű felismerni és persze megszeretni. Fajtaborként is találkozunk vele, de házasításokhoz is előszeretettel használják, ekkor pont az intenzív illat- és ízjegyeit használják ki a neutrálisabb fajták mellett. Érdemes fiatalon fogyasztani, egy-két évnél tovább ne tartogassuk, mert nincs értelme. Fröccsalapanyagként is szerethető, hiszen sok szóda mellett is érezni fogjuk aromáit. Ételpárosításban is törekedjünk az egyszerűségre, érdemes szendvicsek, friss sajtok, fehér húsú szárnyasok mellé választani.

 

Nincs más hátra mint személyesen is felkeresni a Duna borrégió pincészeteit és első kézből megkóstolni a jellegzetes magyar fajtát. Utazása megtervezéséhez kattintson ide.

Szüretelő kombájn/Kunsági borvidékSzüretelő kombájn/Kunsági borvidék
Szüret/Kunsági borvidékSzüret/Kunsági borvidék
Szüret/Kunsági borvidékSzüret/Kunsági borvidék
Szőlőültetvény/Kunsági borvidékSzőlőültetvény/Kunsági borvidék
Szőlőültetvény/Kunsági borvidékSzőlőültetvény/Kunsági borvidék
Szőlőültetvény/Kunsági borvidékSzőlőültetvény/Kunsági borvidék
Tájkép/Kunsági borvidékTájkép/Kunsági borvidék
Tájkép/Kunsági borvidékTájkép/Kunsági borvidék

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

Elolvasom

A Bor a vendéglátásban képzésre még elérhető néhány hely

Elolvasom

Kortárs borok, kortárs versek

Elolvasom

Három tudnivaló a BalatonBorról

Elolvasom

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram