2021 október 07. / Magyar Bor - Személyesen
Egyike az újkori magyar keresztezésű szőlőfajtáknak. 1960-ban dr. Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákat, és így jött létre a cserszegi fűszeres. Nevét Cserszegtomajról kapta, mert ott, a mai Pannon Egyetem Georgikon karának szőlészeti telepén zajlott a végül sikerrel záruló kísérlet. Egy korán érő, a fagyoknak ellenálló fajtát szeretett volna létrehozni Bakonyi, ami az északi, hidegebb fekvésű, kevésbé napsütéses területeken is jól terem. Ennek megfelelően akkor került előtérbe, amikor az 1984-85-ös és az 1986-87-es telek komoly károkat okoztak a szőlőkben.
Irsai Olivér
Tramini
Magyarországon kívül csak egészen elvétve található meg. Jellemzően a könnyed, mindennapi fogyasztásra szánt borok mezőnyében bukkan fel. Üde, virágos aromáin túl előnye, hogy évről évre megbízhatóan terem. Az alföldi borvidékek (Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági) pincészetei különösen kedvelik, de van belőle az Etyek-Budai, az Egri, a Zalai, valamint a Balaton környékén elterülő borvidékeken is.
Nemesnádudvar, a Duna borrégió egy jellegzetes pincefalva
A fogyasztók talán legfőképp az illatossága miatt kedvelik. Jellegzetes virágos, szőlős, parfümös aromáit könnyű felismerni és persze megszeretni. Fajtaborként is találkozunk vele, de házasításokhoz is előszeretettel használják, ekkor pont az intenzív illat- és ízjegyeit használják ki a neutrálisabb fajták mellett. Érdemes fiatalon fogyasztani, egy-két évnél tovább ne tartogassuk, mert nincs értelme. Fröccsalapanyagként is szerethető, hiszen sok szóda mellett is érezni fogjuk aromáit. Ételpárosításban is törekedjünk az egyszerűségre, érdemes szendvicsek, friss sajtok, fehér húsú szárnyasok mellé választani.
Nincs más hátra mint személyesen is felkeresni a Duna borrégió pincészeteit és első kézből megkóstolni a jellegzetes magyar fajtát. Utazása megtervezéséhez kattintson ide.
Olaszrizling Szerintünk 2025
Legendás évjáratok: borok hosszú szavatossági idővel
Made in Hungary: régi magyar szőlőfajták borai
Hazai pezsgők: az évjárat nélkülitől a csúcsig
Mámor a művészetben
Elindult a Magyarország Régiókalauz az egyik legismertebb nemzetközi borportálon
Vulkanikus bor nincs, de vulkanikus terroir nagyon is van! - Beszélgetés dr. Pál Molnár Elemér geológussal
Hogyan alakította át a filoxéra a szőlőtermesztést?