2022 április 04. / Németi Sándor
Más rendezvényektől és programoktól eltérően szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a pandémia csak egy év kényszerkihagyást okozott, az idén immáron tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Badacsony New Yorkban esemény életében. Most újult erővel és lendülettel, hatalmas várakozásokkal készülünk a bemutatkozásra, amelynek keretén belül évről évre a kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől egészen a nagy pincészetekig egy emberként megmozdulva mindenki jelen van. Ezzel is ízelítőt adva az érdeklődők számára Badacsony kiváló boraiból, valamint színes és rendkívül gazdag turisztikai kínálatából. Igazi ünnep ez számunkra, hiszen ismét találkozhatunk személyesen a közönséggel. Mind a főszervező – a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezete, a badacsonyi Tourinform iroda –, mind pedig a badacsonyi borászok és kiállítók nagyon igénylik és hasznos bemutatkozó fórumként tekintenek a Badacsony New Yorkban eseményre, létrejöttét már a kezdetektől fogva igazi összefogás és együtt gondolkodás jellemzi. Hisszük, hogy egy borvidék presztízsét és jövőjét csak közösen, pozitív példákkal és egyetértésben lehet felépíteni. Példaértékűnek tartom, hogy közel 40 borász minden évben össze tud fogni, a legjobb borait hozza el és mutatja meg a közönségnek. Az egész Badacsony büszke lehet erre, mi pedig továbbra is egymást erősítve és támogatva dolgozunk, mivel csak összefogva tudunk magasabb szinteket elérni. Ennek meg is van az eredménye, hiszen rengeteg fórumon mint az egyik legsikeresebb borvidéki rendezvényt említik a Badacsony New Yorkban eseményt.
Egyértelműen az összetartozás, illetve az, hogy egy helyen meg tudjuk mutatni közösen a legjobb borainkat, bebizonyítva, hogy Badacsony a legjobb magyar borvidékek közé tartozik. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy az egyedülálló adottságokkal rendelkező terroirjának és a saját karakterrel bíró borainak köszönhetően a világ borvidékei közé is. Sok badacsonyi bor ma már világszínvonalú minőséget képvisel. Nem véletlen, hogy a statisztikák Badacsonyt a három legjobb hazai borvidék közé sorolják. Ehhez az eredményhez elsősorban az elmúlt tíz évben befektetett energiánk, tudatos munkánk, hitünk és eltökélt szándékunk vezetett. Tíz éve még nem feltétlenül képezte részét egy borlap kínálatának a badacsonyi bor, de mára országszerte minden magát komolyan vevő étteremben vagy borbárban helye van. De említhetném akár az idei Borjour Magnum rendezvényt is, ahol a legjobb tíz bor között két badacsonyi is szerepelt.
Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít. Ilyen hívószó például a páratlan szépségű, kétezer éves virágzó szőlőkultúrával bíró, a kiemelt turisztikai övezetben található Badacsony, mely a Balaton és talán az ország egyik legszebb vidéke. Bízom benne, hogy aki megkóstolja az eseményen a borainkat, kedvet kap majd, hogy ellátogasson Badacsonyba, és itt is élvezze egy kicsit az életet és a természet adta nyugalmat. Büszkén állítom, hogy a Balaton borrégió, és ezen belül a Balaton-felvidék európai szinten is nagyon különleges és egyedi turisztikai célpont.
Már a kezdetektől igyekeztünk színes tartalommal megtölteni a rendezvényt, de volt, hogy esetleg nem fektettünk elég hangsúlyt arra, hogy 100%-ig csak kiváló borok kerüljenek bemutatásra. Ennek kiküszöbölésére hosszú évek óta a kóstolón résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstoló keretén belül előminősíti, így a közönség ténylegesen csak a legkiválóbb borokkal találkozhat. Ma már szerencsére alig akad olyan tétel, amit ki kell zárnunk az előkóstolón, ez is jól mutatja a fejlődést. Egy ilyen kis borvidék számára az egyetlen kiugrási lehetőség nem a mennyiségi, hanem a minőségi borkészítés. Egyébként nemcsak a borok minősége javult hatalmasat, hanem sorra nyílnak a borvidéken az egyre jobb éttermek, szállodák és vendéglátóegységek, ezekhez pedig párosulnak kiváló szolgáltatások is. Láthatóan egyre több épület, tér, kastély újul meg évről évre, de programok tekintetében is gazdag és színes a kínálat. A borvidék és tágabb értelemben a Balaton is egy olyan hely, ahol tartalom és minőség található, ahol közelebb tudjuk hozni a fogyasztókat a természethez és a kiváló borokhoz.
Nem feltétlenül, de a kéknyelű, mely a XVIII. szádban már jellemző szőlőfajta volt a borvidéken, mindenképpen az egyik zászlóshajója Badacsonynak. Véleményem szerint fehérbor tekintetében a legértékesebb borok a borvidéken ebből a hungarikum fajtából készülnek. És ami szintén fontos: egyre nagyobb kereslete van a piacon, nem mellesleg kiemelt áron lehet értékesíteni külföldre.
Folytatva az eddig hagyományokat idén is mesterkurzusok kísérik érdekes témákkal, neves előadókkal és izgalmas borokkal a rendezvényt. Például a hazai borszakma meghatározó személyisége, Dr. Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója 6, 7, 16, valamint 26 éves borokon keresztül fogja megmutatni a badacsonyi borokban rejlő érlelhetőséget és izgalmakat. Megismételhetetlen program, hiszen olyan tételeket lehet majd kóstolni, amik már rég elfogytak a boltok polcairól. Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja pedig a gasztronómia oldaláról közelíti meg a borokat. Ennek keretén belül a New York Palota séfjével, Wolf Andrással együtt izgalmas falatokat találtak ki a kurzuson bemutatásra kerülő tételekhez. Aki teheti, ne hagyja ki a mesterkurzusokat sem, én biztos mindkettőn ott leszek.
Merre tovább, BalatonBor? – interjú a Balatoni Kör elnökével a 10. évforduló alkalmából
A hordó „kézjegye”
Csopaki Kódex 2025 – Termőhely, hagyomány, természetesség és stílus
Van okunk az optimizmusra
A borvidék, ahol megáll az idő
Hello, kékfrankos, na, mi a stájsz?
Hallottatok már a kék arbstról?
Nem cserélnék senkivel