2021 november 11. / Ercsey Dániel

Késő őszi kirándulás a Tokaji borvidéken

Itt van az ősz, itt van újra, és az idén kivételesen szép, napos október után reméljük, novemberben is kitart ez az elképesztő idő. Én minden esetre kedvet kaptam egy tokaji kiránduláshoz! Ki tart velem?

Induljunk ki abból, hogy Hegyalján nem csak borozni lehet, de aki azt szeretne, az megtalálja a módját, szóval most inkább a kiegészítő programokról mesélnék. Persze kinek mi a „kiegészítő“…

Ami elsőre az eszembe jut, nyilván a jó időnek is köszönhetően, az a sárospataki Tengerszem a Megyer-hegyen. Tökéletes őszi kirándulás, akár a Ciróka Pihenőparknál hagyjuk az autót, akár a közeli Harsányi Dűlőbisztrónál. Szerintem érdemes inkább visszafelé beugrani Harsányiékhoz egy pohár borra, vagy éppen egy chilis-gyömbéres sütőtök krémlevesre, nem fogjuk megbánni! A parkolótól néhol kissé meredek ösvény vezet fel az 1 kilométerre lévő tóig, ami valójában nem is egy tengerszem, hanem egy felhagyott malomkőbánya, ami feltöltődött esővízzel. A sziklákon via ferrata utat is kialakítottak, szettet a Bányaközpontban bérelhetünk.

 

A tó néhol közel 7 méter mély, a sziklafalak, amelyek határolják pedig olykor 70 méter magasak. 

 

Ha már itt vagyunk, ne feledkezzünk meg Sárospatak látnivalóiról sem: a vár talán a legszebb magyarországi reneszánsz épület, a Református Kollégium könyvtárát pedig egy szavazáson a világ 10 legszebb könyvtára közé választották, és szerencsére egy jelképes belépődíj ellenében látogatható. Enni a városban is lehet, erre A Boros nevű borbár és étterem a legalkalmasabb, ahol a borvidék északi felének majdnem az összes borát is megkóstolhatjuk.

 

A sárospataki Református Kollégium könyvtára

 

Ha viszont Hegyalja déli felére vágynánk, egyértelműen a Kopasz-hegy a legjobb választás, amit Tarcal és Tokaj felől egyaránt megközelíthetünk. Tarcalról autóval is, Tokajból viszont csak egy meredek kaptatón, gyalog, cserébe viszont a gyönyörű kilátás kárpótol minket! Ha kigyönyörködtük magunkat, feltétlenül álljunk meg Tarcalon az Áldó Krisztus szobornál és sétáljunk le a közeli bányatóhoz is. Tokajban a kulturális program része lehet a Paulay Ede színházban egy előadás megtekintése, de a Tokaji Világörökségi Bormúzeum interaktív terei is jó programot kínálnak, akárcsak a Tokaji Múzeum felújított régi görög kereskedőháza. Ha egy jó kávéra vágyunk, akkor a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra kihagyhatatlan, itt biztosan megkóstolhatjuk az Erzsébet Pince borait is. A főtér közelében több borászat is üzemeltet borbárt, többek között a Tokaj-Hétszőlő és a Hímesudvar, de a Prés Winebar-ba is érdemes benézni, míg Tarcalon a túra után elsősorban a Tokaj Kikelethez, a Majoros Birtokra vagy a Basilicus Szőlőbirtokra érdemes ellátogatni. Előbbitől nem messze találjuk Szilágyi Tibor sajtműhelyét, a karakteres kézműves sajtok rajongóinak tényleg kihagyhatatlan!

 

 A Tokaj-Hétszőlő birtok első osztályú dűlői a régió legdélebbi pontján, Tokaj városának határában találhatók.

 

Tokajban a Tiszán evezni, vagy nyaralóhajózni is lehet és érdemes. A nyaralóhajók báziskikötőjét a Bodrogon találjuk, a Hotel Kelep közelében kell lefordulni a folyóhoz a vízitúra bázis mellett, míg a kajakozáshoz érdemes az Éles Kayak honlapján megkeresni a Bodrogzugba szervezett evezéseket. Én is eveztem már velük, tényleg hatalmas élmény a vízről felfedezni a Bodrog árterét!

Bármelyik irányt, a borvidék északi vagy déli szegletét válasszuk, garantáltan izgalmas kikapcsolódásban lesz részünk!

 

 

Kapcsolódó:

Még több információt a Tokaji borrégióról és bortúrákat itt találtok. Érdemes böngészni az 1, 2 vagy 3 napos túraajánlatokat is!

Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

5 romantikus borbár

Elolvasom

Megvan az idei Év Bortermelője

Elolvasom

Ünnepeljük az újbort – a tányéron is!

Elolvasom

Milyen a vörösbor, ha újbor?

Elolvasom

5 kihagyhatatlan vidéki borbár

Elolvasom

Késő őszi kirándulás a Tokaji borvidéken

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram