2022 január 14. / Budavári Dóra
A január sem maradhat boros programok nélkül, a hideg, borongós napokat feldobják a borkóstolók, borvacsorák, bortúrával egybekötött nagy séták. A Vince-napi hagyományokat ráadásul több borvidéken a mai napig őrzik, így a borok mellett ezekbe is belekóstolhatunk. Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, a Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „vincevessző vágás”, amelyből megjósolható az őszi termés minősége. A Vince-vesszőt a hagyomány szerint január 22-én kell lemetszeni a szőlőről és vízbe állítva kell várni, hogy kihajtson – a rügyek mennyiségéből lehet aztán jósolni, milyen lesz a termés.
A Vince-napi programok mellett ajánlunk gasztrotúrát, boros-csokis kóstolót, vidéki programokat és fővárosi kóstolókat is.
A kóstolón a Tóth Ferenc Pincészet boraihoz tökéletesen harmonizáló édes finomságokkal várják a vendégeket: 8 bor-csokoládé párost lehet megkóstolni, ami igazi kulináris élménynek ígérkezik.
Egy év kihagyás után, 2022-ben ismét megrendezésre kerül a Nagy Fehérvári Bormustra, melynek keretein belül sok kedves, régi ismerős mellett új borászatokkal is találkozhatnak az érdeklődő borkedvelők. A januárban megrendezésre kerülő bormustrán, a sétáló kóstolón felül olyan mesterkurzusokkal is készülnek a szervezők, mint „A magyar szőlőfajták múltja, jelene és jövője”, illetve „A természetes borok térhódítása”.
A 2022. május végéig összesen 22 helyszínt felölelő rendezvénysorozat keretein belül hétről hétre más pincészet várja látogatóit Borbarangolásra a Badacsonyi borvidéken. A Badacsony különleges arcát mutatja ilyenkor, a dűlőkön és a pincék ódon falai között egészen új élmény várja az utazót, hiszen a borvidék minden évszakban kínál valami egyedit és megismételhetetlent. Most izgalmas ízutazás keretében leshetnek be az érdeklődők a borászok világába a Borbarangolás állomásai során, ahol a borvacsorák alkalmával hamisítatlan helyi ízek és környékbeli alapanyagokból készült ínycsiklandó menüsorok várják a vendégeket, akik a program során megismerkedhetnek a borok készítőjével és családjával, helyi termékeket kóstolhatnak, és bejárhatják a pincét is a gazda vezetésével.
A Borbarangolás következő helyszínei:
2022. január 15. Folly Arborétum és Borászat
2022. január 22. Laposa Borterasz
VinoPiano-Borbár/Wine Bar különleges, "Borozz a Borásszal" tematikus kóstolósorozatának köszönhetően az érdeklődő borkedvelők szerdánként közelebb kerülhetnek a borbár kínálatában szereplő borokhoz és azok készítőihöz. Az esteket a borász személyes jelenléte, több órás előadása teszi még érdekesebbé, mely egyszerre szórakoztató és edukatív. Ehhez hozzáadódik a borbár sajátságos filozófiája, világszemlélete, lévén az általuk meghívott összes borász a fenntartható, emberi léptékű, természetes borkészítés híve.
Következő időpont: 2022.01.20. 18:00 – Somló Kincse-kóstoló
A 12. Glass of Jazz esten ezúttal pezsgőkre, gyöngyözőkre és habzóborokra fókuszálnak a szervezők. Természetesen a koncertteremben egy kiváló hazai zenekar szórakoztatja majd a borok és a jazz zene szerelmeseit.
Koncert: Rieger Rhodes Quartet
A soproni Jazz & Bor rendezvény 2019 kora tavaszán indult a helyi Liszt Ferenc Kulturális Központban, de a nagy érdeklődésre tekintettel most a színházban rendezik meg. A jazz és a bor „házasítása” valóban egy sikeres párosítás: kedvelt rendezvénysorozat lett a kezdeményezésből, a koncertnek pedig minden alkalommal van egy meghívott borász vendége is – aki a Soproni borvidék ismert vagy éppen frissen induló borászatait képviseli. A Magyar Kultúra Napja előestéjén magyar slágerek jazzre hangolva a Sárik Péter Trióval és Falusi Mariann-nal, és persze borral!
10 vendéglátóhely, tematikus gasztrohétvégék és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, télen lehet megismerni. Ilyenkor igazán van idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, a konyhában van idő kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos, személyesebb vendéglátást. Izgalmas falatok, sztorik, fogások és egy olyan gasztrotúra, amit a résztvevők alkotnak meg maguknak. Járd be a hegyet lépésről lépésre, fogásról fogásra, borról borra ezeken a különleges hétvégéken! Az év első Gasztrohegyének tematikája: Marhaságok, minden tehát ezen alapanyag köré szerveződik majd. Lesz chili con carne, tatár beefsteak, marha stefánia, reuben szendvics, carpaccio, marhapofa, és még sok más izgalom.
Résztvevők: Hableány, Bonvino Hotel, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony borterasz, Borbarátok Étterem, Istvándy Borműhely, Laposa Terasz, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos, Tölgyes Kúria.
Vince-nap alkalmából, január 21-23. között nyitott pincékkel és Vince-napi pincejárással vár a Pannonhalmi borvidék! A három nap során a látogatók különböző borkóstolókon és pincelátogatásokon vehetnek részt, egyes pincészetek ízletes kísérő ételekkel is várják a látogatókat. A pincészetek látogatása előzetes regisztrációhoz kötött, január 22-én menetrendszerűen közlekedő borvidéki buszjárat is segíti a látogatók könnyebb eljutását a pincészetekhez.
Résztvevő pincészetek: Pannonhalmi Főapátság, Herold Pince, Hangyál Pince, Cseri Pincészet, Babarczi Szőlőbirtok, Ács Pincészet, Pécsinger Szőlőbirtok.
A szervezők különleges, színes, energiákkal teli borvacsorára invitálják az érdeklődő borkedvelőket, mely est során a borász hölgyek kerülnek reflektorfénybe. Az ország női borászai között válogattak, akik csodálatos nedűket készítenek, helyi szőlőfajtákból, a legmagasabb minőségben. A borokat Szabó Edit borszakíró, a Borsmenta főszerkesztője fogja bemutatni, míg a konyhán Horváth Gábor, A Séf és a Kertészből gondoskodik az ételekről.
Vendég női borászok: Dunai Detti és Ági (Dubicz Borászat), Ujvári Vivien (Ujvári Pince), Tóth Katalin (Tóth Ferenc Pincészet), Sziegl-Nagy Petra (Sziegl Pince), Luka Enikő (Luka Pincészet), Debreczeni Mónika (Vylyan Pincészet)
A palkonyai borászok hagyományőrző pincejárásra invitálják a borkedvelőket egy egész napos Palkonyai Nyitott Vince nap keretében, mely során bőséges házias reggeli, szarvasgombás brunch, borkóstolók és vezetett pincetúrák várják a látogatókat. Végül pedig forralt borral kísért máglyagyújtással zárhatják a résztvevők a napot.
Résztvevő pincészetek: Haraszti Családi Pincészet, Blázsovics Pince, Német és Németh Pincészet, Mokos Pincészet.
Vince napja rendkívül jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére. Reggel HORDÓS, napközben 3 DŰLŐJÁRÓ, este pedig VACSORÁZÓ VINCE programok biztosítják a garantáltan jó időtöltést.
Január 22-én nemcsak a tél színeibe öltözve, hanem a farsang hangulatában is várják a borkedvelőket az Etyeki Gasztrosétányra. A téli dűlők nyugalmat árasztó látványa, tüzes és gőzölgő italok, toros ételek és igazi mulatság hívogatja az érdeklődőket.
Címfotó: Téli Etyeki Piknik
Kerekdomb kilencedszer!
Különleges szüreti programok 2024-ben
Három boros társasjáték, amit magyarok terveztek
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2024: megvannak a győztesek!
A sommelier, aki a Balaton partján érzi magát igazán otthon
Lendületet vesz a Magyar Bor Dél-Koreában
Pincesorok, pincefalvak Buda környékén
Milyen a hazai rozé, ha prémium?