2022 január 14. / Budavári DóraURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

A január boros programok tekintetében különösen izgalmasan indul, köszönhető ez többek között a Vince-napnak, hiszen a hagyomány szerint ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. Nem csoda hát, hogy országszerte borvidéki programokkal, sétáló kóstolókkal és gasztro programokkal várják az érdeklődőket.

A január sem maradhat boros programok nélkül, a hideg, borongós napokat feldobják a borkóstolók, borvacsorák, bortúrával egybekötött nagy séták. A Vince-napi hagyományokat ráadásul több borvidéken a mai napig őrzik, így a borok mellett ezekbe is belekóstolhatunk. Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, a Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „vincevessző vágás”, amelyből megjósolható az őszi termés minősége. A Vince-vesszőt a hagyomány szerint január 22-én kell lemetszeni a szőlőről és vízbe állítva kell várni, hogy kihajtson – a rügyek mennyiségéből lehet aztán jósolni, milyen lesz a termés.

 

A Vince-napi programok mellett ajánlunk gasztrotúrát, boros-csokis kóstolót, vidéki programokat és fővárosi kóstolókat is.

 

Bor és csokoládé kóstoló / 2022.01.14. / Eger

 

 

A kóstolón a Tóth Ferenc Pincészet boraihoz tökéletesen harmonizáló édes finomságokkal várják a vendégeket: 8 bor-csokoládé párost lehet megkóstolni, ami igazi kulináris élménynek ígérkezik.

 

 

VI. Nagy Fehérvári Bormustra / 2022.01.15. / Székesfehérvár

 

 

Egy év kihagyás után, 2022-ben ismét megrendezésre kerül a Nagy Fehérvári Bormustra, melynek keretein belül sok kedves, régi ismerős mellett új borászatokkal is találkozhatnak az érdeklődő borkedvelők. A januárban megrendezésre kerülő bormustrán, a sétáló kóstolón felül olyan mesterkurzusokkal is készülnek a szervezők, mint „A magyar szőlőfajták múltja, jelene és jövője”, illetve „A természetes borok térhódítása”.

 

 

Borbarangolás Badacsonyban / 2022.01.15. és 22. / Badacsony

 

 

A 2022. május végéig összesen 22 helyszínt felölelő rendezvénysorozat keretein belül hétről hétre más pincészet várja látogatóit Borbarangolásra a Badacsonyi borvidéken. A Badacsony különleges arcát mutatja ilyenkor, a dűlőkön és a pincék ódon falai között egészen új élmény várja az utazót, hiszen a borvidék minden évszakban kínál valami egyedit és megismételhetetlent. Most izgalmas ízutazás keretében leshetnek be az érdeklődők a borászok világába a Borbarangolás állomásai során, ahol a borvacsorák alkalmával hamisítatlan helyi ízek és környékbeli alapanyagokból készült ínycsiklandó menüsorok várják a vendégeket, akik a program során megismerkedhetnek a borok készítőjével és családjával, helyi termékeket kóstolhatnak, és bejárhatják a pincét is a gazda vezetésével.

A Borbarangolás következő helyszínei:

2022. január 15. Folly Arborétum és Borászat

2022. január 22. Laposa Borterasz

 

 

Borozz a Borásszal! / 2022.01.20. / Budapest

 

 

VinoPiano-Borbár/Wine Bar különleges, "Borozz a Borásszal" tematikus kóstolósorozatának köszönhetően az érdeklődő borkedvelők szerdánként közelebb kerülhetnek a borbár kínálatában szereplő borokhoz és azok készítőihöz. Az esteket a borász személyes jelenléte, több órás előadása teszi még érdekesebbé, mely egyszerre szórakoztató és edukatív. Ehhez hozzáadódik a borbár sajátságos filozófiája, világszemlélete, lévén az általuk meghívott összes borász a fenntartható, emberi léptékű, természetes borkészítés híve.

Következő időpont: 2022.01.20. 18:00 – Somló Kincse-kóstoló

 

 

Glass of Jazz vol.12. – Pezsgés / 2022.01.20. 18:00-23:00 / Budapest

 

 

A 12. Glass of Jazz esten ezúttal pezsgőkre, gyöngyözőkre és habzóborokra fókuszálnak a szervezők. Természetesen a koncertteremben egy kiváló hazai zenekar szórakoztatja majd a borok és a jazz zene szerelmeseit.

Koncert: Rieger Rhodes Quartet

 

 

Jazz & Bor / 2021.01.21. / Sopron

 

A soproni Jazz & Bor rendezvény 2019 kora tavaszán indult a helyi Liszt Ferenc Kulturális Központban, de a nagy érdeklődésre tekintettel most a színházban rendezik meg. A jazz és a bor „házasítása” valóban egy sikeres párosítás: kedvelt rendezvénysorozat lett a kezdeményezésből, a koncertnek pedig minden alkalommal van egy meghívott borász vendége is – aki a Soproni borvidék ismert vagy éppen frissen induló borászatait képviseli. A Magyar Kultúra Napja előestéjén magyar slágerek jazzre hangolva a Sárik Péter Trióval és Falusi Mariann-nal, és persze borral!

 

 

Gasztrohegy 2022 – Marhaságok / 2022.01.22-23. / Badacsony

 

 

10 vendéglátóhely, tematikus gasztrohétvégék és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, télen lehet megismerni. Ilyenkor igazán van idő felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, a konyhában van idő kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos, személyesebb vendéglátást. Izgalmas falatok, sztorik, fogások és egy olyan gasztrotúra, amit a résztvevők alkotnak meg maguknak. Járd be a hegyet lépésről lépésre, fogásról fogásra, borról borra ezeken a különleges hétvégéken! Az év első Gasztrohegyének tematikája: Marhaságok, minden tehát ezen alapanyag köré szerveződik majd. Lesz chili con carne, tatár beefsteak, marha stefánia, reuben szendvics, carpaccio, marhapofa, és még sok más izgalom.

Résztvevők: Hableány, Bonvino Hotel, Tilia Borvendéglő, Pláne Badacsony borterasz, Borbarátok Étterem, Istvándy Borműhely, Laposa Terasz, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos, Tölgyes Kúria.

 

 

Vince-napi pincejárás / 2022.01.21-23. / Pannonhalmi borvidék

 

 

Vince-nap alkalmából, január 21-23. között nyitott pincékkel és Vince-napi pincejárással vár a Pannonhalmi borvidék! A három nap során a látogatók különböző borkóstolókon és pincelátogatásokon vehetnek részt, egyes pincészetek ízletes kísérő ételekkel is várják a látogatókat. A pincészetek látogatása előzetes regisztrációhoz kötött, január 22-én menetrendszerűen közlekedő borvidéki buszjárat is segíti a látogatók könnyebb eljutását a pincészetekhez.

Résztvevő pincészetek: Pannonhalmi Főapátság, Herold Pince, Hangyál Pince, Cseri Pincészet, Babarczi Szőlőbirtok, Ács Pincészet, Pécsinger Szőlőbirtok.

 

 

Női borvacsora / 2022.01.22. / Szentendrei-sziget - Szigetmonostor

 

 

A szervezők különleges, színes, energiákkal teli borvacsorára invitálják az érdeklődő borkedvelőket, mely est során a borász hölgyek kerülnek reflektorfénybe. Az ország női borászai között válogattak, akik csodálatos nedűket készítenek, helyi szőlőfajtákból, a legmagasabb minőségben. A borokat Szabó Edit borszakíró, a Borsmenta főszerkesztője fogja bemutatni, míg a konyhán Horváth Gábor, A Séf és a Kertészből gondoskodik az ételekről.

Vendég női borászok: Dunai Detti és Ági (Dubicz Borászat), Ujvári Vivien (Ujvári Pince), Tóth Katalin (Tóth Ferenc Pincészet), Sziegl-Nagy Petra (Sziegl Pince), Luka Enikő (Luka Pincészet), Debreczeni Mónika (Vylyan Pincészet)

 

 

Palkonyai Nyitott Vince / 2022.01.22. / Palkonya

 

 

A palkonyai borászok hagyományőrző pincejárásra invitálják a borkedvelőket egy egész napos Palkonyai Nyitott Vince nap keretében, mely során bőséges házias reggeli, szarvasgombás brunch, borkóstolók és vezetett pincetúrák várják a látogatókat. Végül pedig forralt borral kísért máglyagyújtással zárhatják a résztvevők a napot.

Résztvevő pincészetek: Haraszti Családi Pincészet, Blázsovics Pince, Német és Németh Pincészet, Mokos Pincészet.

 

 

Pincéről Pincére Variációk Vincére / 2022.01.22. / Villányi borvidék

 

 

Vince napja rendkívül jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére. Reggel HORDÓS, napközben 3 DŰLŐJÁRÓ, este pedig VACSORÁZÓ VINCE programok biztosítják a garantáltan jó időtöltést.

 

 

Téli Etyeki Piknik / 2022.01.22. / Etyek

 

 

Január 22-én nemcsak a tél színeibe öltözve, hanem a farsang hangulatában is várják a borkedvelőket az Etyeki Gasztrosétányra. A téli dűlők nyugalmat árasztó látványa, tüzes és gőzölgő italok, toros ételek és igazi mulatság hívogatja az érdeklődőket.

 

 

Címfotó: Téli Etyeki Piknik

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Ha nyár, akkor buborékok!

Elolvasom

Bor és snack az Eb-meccsekhez

Elolvasom

Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok

Elolvasom

BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok