2023 december 09. / Kalmár Borbála (Fotók: Böröczky Bulcsú)URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Saját poharat kapott a tokaji aszú

A Nemzetközi Tokaji Aszú Nap, december 10-e idén jeles eseménnyel kiegészülve emeli e borkülönlegességünk nimbuszát. Ekkortól lesz ugyanis elérhető a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amelyet kifejezetten a világ egyik legjobb édesborához, az aszúhoz alkottak meg. A kristálypoharat a kezdeményezést támogató Magyar Bormarketing Ügynökség vezérigazgatója, Goreczky Gergely leplezte le Tarcalon december 8-án. Az Aszú Glass-ról az ötletgazdával, Ripka Gergellyel beszélgettünk.

Vegyünk egy palack bort, szedjük össze a szekrényben fellelhető különböző méretű és kialakítású borospoharakat, és játsszunk! Töltsünk mindegyikbe fél-fél decit, szagoljuk meg, kortyoljunk is bele, és összegezzük megfigyelésünket. Az egyikben minden bizonnyal intenzívebb aromákkal rendelkezett a bor, mint a másikban; míg lesz olyan, amelyben a gyümölcsös édesség íze, megint másiknál esetleg a hordós érlelés, vagy a savérzet domborodott ki jobban. A borkóstolást – és ennek az otthoni kóstolásnál is fontos szerepe van – mindig befolyásolja a művelethez kiválasztott pohár. A pohármárkák legjobbjai hosszú évek óta dolgoznak azon, hogy termékeikkel a fogyasztóközönség ízlésének széles spektrumát ki tudják szolgálni. Miként van rizlinges, chianti-hoz, cabernet-hez, pinot noir-hoz vagy néhány éve már furminthoz illő pohár is, miért ne lehetne éppen a leginkább világhírnévnek örvendő magyar bornak, a tokaji aszúnak is sajátja? 

 

Pohár születik

 

Ripka Gergely, akinek a neve többek között az általa jegyzett Táncoló Medve bornaplóból, vagy a kétévente frissülő Tokaj Guide-ból lehet ismerős, 2010 óta lankadatlan szakírója, szakértője Tokajnak. Nagyjából egy évvel ezelőtt lépett új terepre: egy újságcikk nyomán rendhagyó ötlettel kereste meg a Veszprém megyei székhelyű, a nemzetközi piac számára is kézzel készített, prémium minőségű kristálypoharairól elhíresült Halimba Crystalt. Egyszerű kérdést tett fel: vajon a Halimba nyitott lenne-e rá, hogy közösen találják meg és készítsék el a tokaji aszú egyedi aromatikájához és intenzitásához legjobban megfelelő kelyhet? Ami pedig az azonnali pozitív válasz után következett, az már-már történelem. A nagyközönség és a szakma is hónapokon át figyelhette több epizódban egy csodás, új kehely születését: 

 

 

Piskor Fanni, a Halimba Crystal nagyköveteként a kezdetek óta nyomon követi a pohár fejlesztési munkálatait. „A tesztelések elején a már meglévő poharakat vizsgáltuk meg, majd korábban már létező kelyheket alakítottunk át a célnak megfelelően: különböző formákat, és méreteket, különböző szármagasságokat teszteltünk. Kiemelt szempontként fogalmaztuk meg magunknak, hogy találjunk egy olyan kelyhet, amelyben a könnyedebb, virágosabb és fiatalabb aszú is ugyanolyan szépen meg tudja mutatni a benne rejtőző szépségeket, mint egy idősebb. A forma és a méret mellett a szárkialakítás azért is fontos, mert amikor kézbe veszünk egy poharat, akkor a kéz melege is befolyásolhatja a kehelyben lévő ital hőmérsékletét. A forma mellett az Aszú Glass-nál sikerült megtalálnunk egy olyan optimális szármagasságot is, amely tökéletes élményt nyújt fogyasztás közben.”

 

Az elsőre filigránnak és vékonynak tűnő, kecses, kézzel készülő kristálypohár meglepően strapabíró, pohármosó gépekben is biztonságosan mosható. 

A többkörös tesztelésen közel 40 szakértő vett részt, köztük borászok, nemzetközi borakadémikusok, sőt Master of Wine-ok, Master Sommelier-k is. Piskor Fanni és Ripka Gergely mellett a szűkebb stábot olyan hazai szakemberek alkották, mint Makai Gergely (Tokaj-Hétszőlő), Mészáros László (Disznókő), Áts Károly (Áts Pincészet), dr. Molnár Péter (Patricius Borház), ifj. Bacsó András (Oremus) és Czinki Tamás, hazánk első Master Sommelier-je. A poharakba minden körben került 5 és 6 puttonyos aszú, mindkettőből fiatal és érett tétel egyaránt. Az utolsó körben 30 aszúval tesztelték az 5 végső pohárjelöltet. A győztes pontozás útján született meg.

 

„A tokaji aszú egyediségét méltóképpen tükrözi az Aszú Glass, hiszen minden egyes darab kézzel készül, prémium minőségben. E különleges pohár küldetése egybecseng a Magyar Bormarketing Ügynökség missziójával: innovatív megoldásokkal és eszközökkel, a borászszakma összefogásával és elköteleződésével a közös értékeink iránt, a magyar bor, jelen esetben a tokaji aszú értékének növelése” – emelte ki Goreczky Gergely, hogy miért volt fontos a Magyar Bormarketing Ügynökség számára, hogy a kezdeményezés mellé álljon.

 

Miért különleges a Halimba Aszú Glass?

 

Az év azon szakaszában vagyunk, amikor a hűvös idő, a közelgő ünnepek, családi és baráti összejövetelek egyaránt a négy fal közé csábítanak bennünket; így az otthoni borozás is az étkezőbe, valamint a nappaliba koncentrálódik. Ezek azok a napok, amikor szívesen bontunk fel egy-egy palack komoly aszút, akár az év végi lelassulás méltó kísérőjeként, vagy azért, hogy bearanyozzuk vele az ünnepi vacsorát. Bár hagyományosan az aszút az étkezés lezárásaként, desszertborként, vagy desszertek kísérőjeként fogyasztjuk, ne felejtsük, hogy megfelelő ízekkel kombinálva akár egy egész étkezést is végig tudunk vele kísérni. A tokaji aszút a világ legnemesebb édesborai között tartják számon. Azt, hogy miben szervírozzuk, érdemes ennek megfelelően kiválasztani, hogy fogyasztása tényleg igazi ünnepi pillanat legyen. „Világszerte csökken az édes borok fogyasztása, de egy méltó pohár adta exkluzív kóstolási élmény is alakíthat ezen a tendencián, mely nem csupán fine dining éttermekben, de otthon is átélhető egy palack csodás aszúborral és egy tökéletes pohárral” – mondta el a projektfelelős a bemutatón.

 

Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy az üvegfújó csövet már az 1. század végén feltalálták, amelynek köszönhetően az üvegpohár a Római Birodalomban is ismert volt. Ahogy haladt előre a technológiai megvalósítás, úgy készültek a poharak egyre tisztább üvegből, és ezzel egy időben váltak az elegáns kristálykelyhek egyre inkább luxustárgyakká. A Halimba Crystal kézzel készített termékei ezt a hétköznapi luxust keltik életre: a kifinomult eleganciával megvalósított késztermék képes az otthonunkba is elrepíteni az évezredes csillogást. És hogy mi kerüljön az aszús pohárba? Az elmúlt két évtized legszebb aszús évjáratait ebben a cikkben szemléztük. 

 

Az új különleges kehely december 10-től, a Nemzetközi Tokaji Aszú Naptól elérhető a kiválasztott éttermekben, borászatoknál és borkereskedőknél, illetve megrendelhető a Halimba Crystal webshopjából: https://www.halimba-crystal.com/halimba-tokaji-aszu-glass-1791

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom

Tanulás az egész élet!

Elolvasom

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom