2025 január 13. / Szabó EditURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Tokaj nemcsak a magyaroké, Tokaj a világé! - Interjú Demeter Zoltánnal és feleségével, Anettel

Október elején felröppent a hír, hogy a tokaji Demeter Zoltán Borászat minden délután 5 órakor kitárja kapuit a nagyközönség előtt. Az előre bejelentkező vendégek személyesen Demeter Zoltán vagy a felesége, Anett kalauzolásával járhatják be a pincét, majd egy öttételes kóstolósoron keresztül kapnak képet arról, mit is gondolnak a borkészítésről a házigazdák. A sikeres programról Zoltánt és Anettet kérdeztük.

Milyen elképzelések, célok vezettek benneteket, amikor elhatároztátok, hogy ha esik, ha fúj, minden áldott nap délután 5 órakor vendégeket fogadtok a borászatban?

Demeter Zoltán: Sokan érdeklődnek a pincészetünk iránt, de mindenki más időpontban szeretett volna eljönni hozzánk, és a sokféle igényhez elég nehéz volt alkalmazkodni. Ezért jutott eszünkbe, hogy jobb lenne, ha egy stabil, előre tudható és kalkulálható időpontban tartanánk egy másfél órás, vezetett kóstolót. Ez az időpont azoknak is megfelel, akik szállóvendégként itt vannak a városban, hiszen vacsorára még éppen visszaérnek a hotelbe. A tapasztalat azt mutatja, hogy az elképzelés jó, nagy az érdeklődés, különösen, hogy a program a külföldiek számára is elérhető, hiszen igény szerint magyarul, angolul vagy németül is meg tudjuk tartani.

 

Fotó: Oláh Petra

 

Kik látogatnak el hozzátok?

Demeter Anett: Főleg azokat a külföldieket vonzza a program, akik jó előre, nagy körültekintéssel szervezik meg a tokaji túrájukat. Sokan jönnek Amerikából, és nemcsak amerikaiak, hanem olyanok is, akik magyar gyökerekkel rendelkeznek, de már nem beszélik a nyelvet. Úgy látjuk, hogy a Tokajba érkező külföldiek szomjazzák az ilyen programokat, van, aki egy évvel előre bejelentkezik.

Hányan vehetnek részt egy-egy kóstolón?

Demeter Zoltán: A maximális létszám 12 fő, annyi szék van az asztalunk körül, de akár két embernek is a rendelkezésére állunk. Nagyobb csoportokat is fogadunk, de nem ennek a programnak a részeként. A szüreti időszak nagyon népszerű volt, és a hétvége értelemszerűen mindig sűrűbb, de általában elmondható, hogy a résztvevők létszáma folyamatosan emelkedik.

 

 

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Demeter Anett: Sokan meglepődnek, hogy személyesen velünk találkoznak, és nem hosztesz vezeti őket végig a borászaton. A program mindenkinek nagyon tetszik, el is mondják, de onnan is tudjuk, hogy másoknak is ajánlják a programot. Szeretik, hogy nem egy 40 perces álló kóstolót kapnak, hanem megadjuk a módját: úgy fogadjuk őket, mint a barátainkat, és másfél órán keresztül mesélünk az életünkről, a munkánkról.

Demeter Zoltán: Ha én elmegyek valahová, és személyesen a borász kalauzol végig a pincén, megtisztelve érzem magam. Ők is ugyanezt érzik, amikor velünk találkoznak. A vendégek hihetetlen finomságú receptorokkal próbálják letapogatni a helyet, a környezetet, mi pedig a ránk jellemző maximalizmussal igyekszünk a legjobbat adni mindenből, hogy tényleg életre szóló élményekkel távozzanak. Nem mi megyünk el Coloradóba, hogy bemutassuk a borainkat, ők küzdötték le ezt a távolságot, áldozatot hoztak azért, hogy itt lehessenek, és ezt mi is nagyra értékeljük. 

 

 

Hogyan döntitek el a borsort?

Demeter Zoltán: Számunkra fontos, hogy a vendégeink keresztmetszetet kapjanak a munkánkról, hogy a bemutatott borok tükrözzék a filozófiánkat. Mivel a pincészetünk elsőként jutott pezsgőkészítési engedélyhez a borvidéken, kötelező, hogy pezsgővel indítsunk, aztán jön két birtokbor, egy furmint és egy hárslevelű, mutatunk egy dűlőset negyedikként, és a végére teszünk egy édeset, mert tokaji asztaltól nem állhatunk fel édes bor nélkül. Aki ezt a sort végigkóstolja, képet kap a Tokaji borvidék jelenlegi szakmai állapotáról, láthatja, hogy mit értünk el 30 év alatt, és bízom benne, hogy mindez elég erős inspirációt ad ahhoz, hogy más pincészeteknél is kóstoljanak, hogy vigyenek haza néhány palackot, aztán otthon is keressék a vásárlás lehetőségét, és idővel visszatérjenek.

 

 

Nyitottak a vendégeitek az édes borokra is?

Demeter Anett: Szerencsére igen. Elenyésző azok száma, akik nem kívánnak édes bort kóstolni, de még közülük is sikerül megnyerni néhányat azzal, hogy megmutatjuk, milyen szerepet tölthetnek be ezek a borok a gasztronómiában. Látni kellene azoknak az arcát, akik életükben először kóstolnak össze egy tokaji édes bort kéksajttal. Apróságnak tűnik, mégis sokaknál éppen ez a falatnyi kéksajt töri át a falakat, mert olyan ízeket éreznek, amilyenhez foghatót nem tapasztaltak korábban. Ez a párosítás új dimenziókat nyit, hiszen egy külföldi vendég hazatérve sokkal könnyebben megrendel egy palack édes bort, ha már tudja, hogy milyen remekül beilleszthető egy vacsora borsorába, és nem kötelező, hogy desszertbor legyen.

Demeter Zoltán: Hozzánk általában olyan emberek jönnek, akik kifejezetten szeretnének magas minőségű tokaji borokat kóstolni, ezért az alapcsomag mellett kínálunk komolyabb, szofisztikáltabb kóstolókat is. Igény szerint adunk helyi sajtokat a borok mellé, de van olyan kóstolósorunk is, amelyben a tokaji aszúhoz Anett által készített libamájpástétomot szolgálunk fel. Szerintem zseniális, én odavagyok érte, alig várom, hogy valaki ilyen csomagot rendeljen, mert akkor nekem is jut egy falat. Számunkra fontos küldetés, hogy a borainkat a magyar gasztronómiai kultúrához kapcsoljuk, és az teljesen egyértelmű, hogy a libamáj és a tokaji aszú házassága az égben köttetett. Ez egy olyan egyedi érték, amit feltétlenül meg kell mutatnunk a turistáknak. Szerintem a hazai éttermeknek eleve úgy kellene működniük, hogy a tokaji aszúk mellé kérés nélkül adnak egy darabka libamájat. Egy falat, egy korty, de aki azt életében először megízleli, arról csinálnék egy sorozatfelvételt, mert ezt az ízkavalkádot mindenki megdöbbenéssel fogadja.

 

 

Úgy tűnik tehát, hogy a délután 5 órás kóstolók beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mi a következő lépés?

Demeter Zoltán: Másfél éve készülünk arra, hogy azoknak is adjunk lehetőséget a kóstolásra és a boraink megismerésére, akik időponti kötöttség nélkül szeretnék ezt megtenni. Nyitunk hát egy helyet „Demeter Zoltán Vinoteka” néven Tokajban, a műemlék házunk szomszédjában, egy százéves épületben. Csütörtöktől vasárnapig, délelőtt 10-től este 7 óráig tart majd nyitva, Anett fog dolgozni benne. Az 5 órás kóstolók természetesen mennek tovább, de aki nem igényli a személyes vezetést, hanem önállóan szeretne egy borsor mellett elidőzni, ott megkapja ezt a lehetőséget.

 

Kínál majd a szaküzlet különlegességeket, egyedi tételeket?

Demeter Zoltán: Ez lesz a vinotéka egyik legfontosabb küldetése. Vannak vörösboros kísérleteim, amiknek eredményét csak ebben az üzletben találják meg az emberek, jövőre megjelenik tőlem egy purcsin, ami az erősen limitált tételszám miatt nem kerül be a széles kereskedelembe, itt viszont elérhetővé válik, akárcsak a narancsborok és a muzeális tételek. A szaküzlet alatt pedig van egy olyan pince, ahol 32 fő helyet tud foglalni, és mivel lesz egy profi konyhánk, amelyben egy francia marharagu vagy egy kerámiatojásban sült kacsacomb kényelmesen elkészíthető, a pince vendégeinek akár egy egyfogásos meleg vacsorát is felszolgálunk. Számunkra az a fontos, hogy a tokaji borokkal és a hazai gasztronómiával történt találkozás örökre nyomot hagyjon az emberekben. Mi nem trendekhez igazodunk, nálunk az a bor kerül palackba, ami nekünk tetszik. Csak így tudunk azonosulni vele. Márpedig az önazonosság a hitelesség egyik legfontosabb eleme, amit a borturista árgus szemmel figyel és keres.

 

 

Demeter Anett: Az elmúlt 10-15 év bebizonyította, hogy a nagyberuházások a jelenlegi borkulturális és turisztikai térben nem életképesek, viszont a családi üzemeltetésű kis pincék és éttermek vonzzák a látogatókat.

Demeter Zoltán: Champagne-t leszámítva a világ összes borvidéke úgy működik, hogy a hitelességet a családi borászatok adják meg. Ezért is kell nagyon figyelnünk, nehogy ennek a lehetősége a következő évtizedekben elvesszen Tokaj-Hegyalján. Mert ezt az értéket a világ számára teremtjük: Tokaj nemcsak a magyaroké, Tokaj a világé! Ezt a pici területet a világ minden borértő nemzete kiemelten kezeli, ezért is lett a világörökség része. De amíg mi magunk nem hisszük el, hogy ez a világ legértékesebb bora, addig nekünk sem fogja elhinni senki.

 

Borítókép és egyéb fotók: Demeter Zoltán Pincészet

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Legendás évjáratok: borok hosszú szavatossági idővel

Elolvasom

Hazai pezsgők: az évjárat nélkülitől a csúcsig

Elolvasom

Elindult a Magyarország Régiókalauz az egyik legismertebb nemzetközi borportálon

Elolvasom

Hogyan alakította át a filoxéra a szőlőtermesztést?

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok