2021 augusztus 09. / Kalmár Borbála (az Agrármarketing Centrum megbízásából)

Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga

Ahogy halad előre a világunk és születnek egyre modernebb innovációk és technikai újdonságok, úgy nyúl az élelmiszeripar az egyre inkább természetes összetevők felé. A bio fogalma 1993 óta létezik Európában, mégis, csak a közelmúltban kezdtünk el mi, magyarok is komolyabban foglalkozni ezzel az irányzattal.

Az itthoni borkereskedések polcait mustrálva egyelőre kevés a zöld certifikációval jelzett palack, noha a hazai termelők nagy része már nálunk is az organikus szemléletmódot tiszteletben tartva műveli a szőlőt és készíti a borait. A natúr és a biodinamikus tételek készítői mára már jelentős rajongótábort tudhatnak maguk mögött; míg a fogyasztók legnagyobb részének tökéletesen megfelel a konvencionális művelésmód terméke is. A magukat biónak valló pincészetek, vagy még inkább a hivatalos elismeréssel is rendelkező biopincészetek kicsit még mindig mintha két véglet között lebegnének – pedig a hazai termelők szerint egyre inkább ez lesz a jövő.

Tiszta és jó bort a pohárba

Koch Csaba több borvidéken is otthon érzi magát; a saját neve által fémjelzett borászatához (Koch Borászat) tartozó 30 hektár ültetvényt 2016-ban kezdte átállítani bio művelésre, az engedélyt 2020-ban kapta meg hivatalosan. „Hiszek abban, hogy az emberiségnek hosszú távon fenntartható rendszerekben kell gondolkodnia minden tekintetben” – indokolja lépését. „A mostani mennyiségű vegyszer kijuttatása és a környezetkárosítás globálisan sem lesz sokáig fenntartható. Biológusnak tanultam, mindig is természetközeli embernek tartottam magam, madarásztáborokba jártam, állataim voltak. Éveken keresztül nem használtam rovarölő szert, mindig is vonzott az a fajta természetközeli gazdálkodás, ahol minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyunk.”

Koch Csaba és a Koch Borászat Borotán

Óva int ugyanakkor attól, hogy valaki olyan szőlőt termeljen eképpen, amely a bio művelésmódnak kevésbé felel meg, hiszen a kényesebb fajtáknál elengedhetetlen a többszöri permetezés, amely hiába történik narancsolajjal, a permetezőtraktor ugyanolyan káros lehet a környezetre nézve, mint a különböző vegyszerek. „Nem vagyok biztos benne, hogy az az üdvösség útja, hogy eltoljuk a problémákat máshova csupán azért, hogy megfeleljünk a fogyasztói igényeknek.” – vallja és ennek megfelelően ő maga szívesen foglalkozik olyan rezisztens fajtákkal is, mint az ister vagy a castellum. „Folyamatosan tiltják ki a permetszereket és hatóanyagokat a termesztésből – meggyőződésem, hogy a szőlőtermesztés a bio irányában fog elmozdulni itthon is. Fogyasztói szempontból viszont szerintem egy a mérvadó: tiszta és jó bort kell a pohárba tölteni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy tökéletes minőségű alapanyag kerüljön be a pincébe.”

Gilvesy Róbert (Gilvesy Pincészet) Koch Csabához hasonlóan a környezetvédelemben hisz, és nem csak a szőlőtermesztés vonatkozásában. „Hiszem, hogy a szőlőtőke, csakúgy, mint maga az ember erősíti a saját immunrendszerét és ez egy tartalmasabb, tisztább terméket eredményez, ami mint egy mankó, segít elérni a finis vonalig. Végül is az ember is ugyanezt csinálja: én magam is próbálok minél kevesebb nem természetes anyagot bevinni a szervezetembe és minél kevesebb gyógyszert szedni, hogy megtaláljam a saját egyensúlyomat.”

Ugyan viszonylag korán, már 2014-ben kerülni kezdte a vegyszerek használatát a szőlőben, végül 2019-ben szerezte meg a hivatalos elismerést. A fáradságos munka pedig megtérülni látszik: vannak olyan kereskedők, akik kifejezetten bio- vagy biodinamikus borokat keresnek, így az exportpiaci lehetőség is növekedhet. „Nem szeretném, hogy bármilyen szinten is vegyszer kerüljön a borba, és szerintem már látszik, hogy a célpiacokon is ez lesz a jövő. Az észak-európai országokban, valamint Amerikában is kezd egyre fontosabbá válni a bio tárgyköre.” Nem állítja, hogy csak és kifejezetten ez a tábor lesz elérhető a jövőben, de érzése szerint növekedőben van a tendencia. „Szerintem jó lenne, ha többen gondolkoznánk el mindazon, amit elfogyasztunk, és hogy közben hogyan bánunk a környezetünkkel.”

Gilvesy Robert és a pazar kilátás Hegymagason lévő pincészetéből

Borparadicsom a Mátrában

Míg a nagyobb termelők között egyre többen rendelkeznek hivatalos bio minősítéssel, a 10 hektár alatti szőlősgazdák inkább „lelkiismereti” bióval foglalkoznak, kevés köztük az, akiknek hivatalos papírja is van. Juhász Renének (René’s Wine Heaven) nem volt a felmenői között borosgazda, gyöngyöstarjáni pincészetét a nulláról építette fel. Félbeszakadt focistakarrierjét követő tanulmányai befejeztével Szőke Matyi bácsitól tanulta a borkészítést. 2012 hozta meg életébe az áttörést: a Fiatal Gazda Pályázaton nyert, így tudott belevágni saját pincészetének megvalósításába. A közben eltelt évek alatt pedig kirajzolódott a fejében egy kép a borkészítésről, amelybe beletartozott a vegyszermentesség és majdhogynem vakon ugrott bele a biogazdálkodásba. A szőlő bio minősítése után 2015-ben pedig a pincét is minősíttette.

Juhász René és az ültetvényeinek otthont adó Gyöngyöstarján

Ekkor még Magyarországon nagyon gyerekcipőben járt a biogazdálkodás, kevés volt a szakember, egyetemen sem alakult ki olyan kapcsolatrendszer, amelyből táplálkozhatott volna a lelkes kezdő. Végül Dr. Szőke Lajos, a magyar bioszőlővel és -borokkal foglalkozó szakember segítette munkáját; a Kecskeméti Kutatóintézetből pedig Dr. Németh Krisztina volt az, akire mindig számíthatott. Mára 6,5 hektárnál tart, és csak kézimunkát engedélyez a szőlőben. Annak ellenére, hogy a Mátrát még mindig sokan a könnyű, illatos fehérekről ismerik, René többségében kékszőlővel foglalkozik: az ismert nemzetközi fajták mellett az országban ritkaságnak számító bíborkadarkából is készít bort.

És hogy hogy látja a bio jövőjét egy fiatal, kevésbé ismert név a szakmában? Tapasztalata szerint egyre többen keresik fel, akár vakon is, kizárólag azért, mert rákerestek neten, hogy ki az, aki bioborokat készít. Bio Balaton

Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Elolvasom

Rendhagyó rosék

Elolvasom

Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Elolvasom

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram