2022 április 26. / Németi Sándor
A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék jól ismert borászatának új gasztronómiai élményközpontja, a Dereszla Bisztró, elegáns, ugyanakkor laza környezetével, egyedi látványt nyújtó fogásaival, kiváló boraival, valamint gazdag programkínálatával bárkit könnyen rabul tud ejteni. A Bodrog partján, Bodrogkeresztúron a borvidék egyik legszínvonalasabb éttermének létrehozásával egy régi álom valósult meg. A helyi alapanyagokra fókuszáló fine-bistro stílusú étteremben a hagyományos ételek új felfogásban kerülnek az asztalra. A dekoratív, egyedi ötletekkel fűszerezett kínálatban a meghatározó fogások mellett kéthetente, a szezonalitást figyelembe véve frissülő „séf ajánlatok” is várják a látogatókat. És, hogy az élmény teljes legyen, a 600 éves Dereszla pince látogatása mellett többek között hajó- és dűlőtúrákat is szerveznek.
A somlói Kreinbacher Birtok, mint egyedi úti cél a klasszikus borturizmus mellett egyre inkább azoknak szól, akik szívesen kirándulnak egy gasztronómiai élmény kedvéért, és a zsúfoltság helyett a csendet keresik. A hazai inspirációk mellett különböző konyhák, hozzávalók és technológiák hatottak az ételekre. A fogások letisztultak és látványosak, az ízekre és arányokra építenek, de egyben közérthető stílust képviselnek. Mindezért Lánger Gábor konyhafőnök felel. A Somló-hegy tövében lévő Kreinbacher birtoklátogatást és kóstolóprogramokat is kínál, így a gasztronómiai túra mellett egy vagy akár több napra is elegendő élményt nyújt.
A helyi értékekre építkező Melegeshegyen található Hilltop, és hotelje, valamint a hozzátartozó étterem tökéletes alternatívát nyújt a nyugalmas kikapcsolódásra. A lélegzetelállító panorámával rendelkező, a könnyed és gyümölcsös borairól ismert birtok domb tetejére épült étterméből Európa leghosszabb, 30 km-es dunai panorámája tárul a szemünk elé. Az alapvetően negyedévente változó étlapot Szabó Roland séf 3-4 fogásos aktuális ajánlata egészíti ki. Az étterem konyhájában 20 éve tevékenykedő Tibi bácsi vörösboros marhapörköltje és harcsapaprikása szintén nélkülözhetetlen eleme az étlapnak.
A villányi borosgazdák értik, hogy mit is jelent a vendéglátás és a turizmus. Ahogy például a modern magyar bortörténelem meghatározó alakja, a borvidék egyik legismertebb arca, Gere Attila is. Az elegáns berendezésű, meghittséget árasztó Mandula Étteremben minden a borról és a pazar ízekről szól. Egyik különlegessége, hogy kifejezetten a borokhoz találják ki a fogásokat. A Villányi borvidék kulináris fellegvárában a magyar és sváb gyökerű, újszerű megfogalmazású, nemzetközi kitekintésű ételkompozíciókért Molnár László séf a felelős. Érdemes akár több napot is itt tölteni, ehhez nyújt remek választást a négycsillagos Gere Crocus Hotel.
Aki egy trendi, kiváló alapanyagokból készített, könnyű ebédre vagy vacsorára vágyik, jobbnál-jobb egri borok társaságában, mindezt egy laza, fiatalos, mégis elegáns környezetben, annak ajánlott felkeresnie a Fúziót. Az ifj. Gál Tibor által megálmodott komplexum Magyarország egyik legkülönlegesebb designpincéje. A finom falatok mellett itt lehetőség nyílik betekinteni a borkészítés rejtelmeibe, a pincészet jelenébe, múltjába és jövőjébe. A borkóstolók mellé összehangolt, a helyi különlegességekre épülő három és négyfogásos menüket kínálnak 10 fő felett, érdemes előre bejelentkezni.
Nem kérdés: aki a Balatonnál jár, annak bakancslistás hely Badacsony, és ezen belül kikerülhetetlen a tóra néző panorámájáról híres Laposa Borterasz, illetve a Badacsony turisztikai központjában felújított Hableány. Badacsony ikonikus, közel 140 éves múlttal rendelkező épületét, mely korábban a KisHableány nevű bisztrónak is helyet adott, 2019-ben nyitotta újra Hableány néven a Laposa család. A 2300 négyzetméteres komplexumban birtokközpont, borbár, étterem és bemutatóterem is helyet kapott a borászat mellett. A konyha helyi alapanyagokon és szezonalitáson alapul, némi kozmopolita kitekintéssel. A fogások mellé megkóstolhatjuk a birtok borait, az asztaloktól rálátni az impozáns tartálytérre.
Etyek az elmúlt években egyre jobban erősödött, és ebben fontos szerepet játszott a borvidéket népszerűsítő rendezvényeiről ismert üzletember, médiaszemélyiség, a Rókusfalvy Birtok tulajdonos-borásza, Rókusfalvy Pál. A bor pedig a gasztronómia szerves része, így azok számára, akik Etyekre látogatnak és kíváncsiak a tényleges helyi ízekre, ideális úti cél a Rókusfalvy Fogadó. A birtokot 1999-ben alapították, emellé nyitott 2002-ben Etyek első állandó nyitva tartású étterme. Itt nemcsak a finom ételek és helyi borok, hanem a vidéki tiszta levegő is kikapcsolódást nyújt. A modern gasztronómiát a tradicionális magyar konyhával ötvöző fogások Fülöp Zoltán séf munkáját dicsérik, aki ugyanazt a filozófiát viszi tovább, amit megnyitása óta képvisel az étterem: nagyon szűk, az évszaknak megfelelő étlap, ami kiegészül a hetente változó menüvel. Mindez a régió alapanyagainak felhasználásával.
Fotó: Tarnóczy Balázs
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Konstantin Baum MW a magyar borokban rejlő lehetőségekről
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Ők öten az idei Borászok Borásza díj várományosai
Borturisztikai találkozó Morvaországban
A furmint egyértelműen Magyarország első számú fehérszőlő-fajtája – Wojciech Bońkowskival beszélgettünk