2021 december 17. / Lami JuliURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Szegfűszeg illat, melegség a kéznek és persze a léleknek. A karácsony, az ünnepi vásárok és a téli fesztiválok elengedhetetlen itala a forralt bor. De vajon mindent tudunk erről a téli kedvencről, és minden lehetőséget kihasználunk, amit ez a műfaj magában foglal? Nemesvölgyi Attilával és a Babka csapatával eredtünk a kérdés nyomába.

Ismét bebizonyosodik, hogy minden út Rómába vezet, hiszen, ha a forralt bor eredetét kutatjuk, a szálak az ókori birodalomba vezetnek. Akkoriban inkább fűszeres bor néven volt ismert, és azért készítették, hogy a romló, ecetesedő bort is felhasználják valamire, és fűszerekkel elnyomják annak rossz ízét. Lám, ilyen történelmi időkre vezethető vissza az a tévhit, hogy a forralt bort rossz borból is el lehet készíteni, hiszen a karakteres fűszerek pont azért vannak, hogy elrejtsék a turpisságot. Egyébként az ókorban a forralt bort visszahűtötték, és hidegen fogyasztották. A középkorban aztán egészen elterjedtté vált ez az ital, és betegségek ellen is bevetették a hidegebb hónapokban. Ebből az időből már receptek is fennmaradtak, némelyek latin nyelven. A forralt bor tehát olyan ital, amelynek történelme van, napjainkban azonban egyre többen nyúlnak hozzá olyan nyitottsággal és kreativitással, amely egészen kortárs itallá teszi ezt a nagy klasszikust.

 

Nemesvölgyi Attila, a Babka Budapest tulajdonosa

 

Nemesvölgyi Attila és a Babka csapata is a lehető legszélesebb látókörűen nyúlt ehhez a népszerű téli italhoz, karácsonyi pop up üzletükben külön fejezetet szentelve az itallapon neki. A forralt bor olyan ital, amelyről mindenkinek van egy elképzelése. Mindenkinek él a fejében egy bizonyos verzió, ahogyan Attilának is. „Az én ősi forralt bor képem a szombathelyi jégpályához köthető, ahol tinédzserkoromban – első alkoholos élményem egyikéként – megittam azt a borzalmas, felvizezett, agyoncukrozott italt, mégis romantikus emlékek maradtak meg bennem róla. Úgy gondolom, szinte minden magyar ember fejében van egy bevésődött verzió, csak úgy, mint a lecsó vagy a körözött esetében” – teszi hozzá.

 

Jó forralt borhoz jó bor kell

Elismerjük, hogy a rómaiak nagyon sok mindent jól tudtak, de azt az ötletüket, hogy fűszerekkel fedjék el a bor hiányosságait, ma már nem tartjuk időtállónak. Jó forralt bort jó minőségű borból lehet készíteni. „A forralt borban annyi lehetőség és mélység van, amennyit belerakunk – mondja Attila. – Ugyanúgy el lehet játszani a régiós ízekkel, a gyümölcsökkel és a fűszerekkel. Nagyon széles a spektrum, egy forralt bor elkészítése rengeteg lehetőséget foglal magában. Mi itt a Babkában ugyanazt próbáltuk meg a forralt borral, mint minden mással is: a saját arcunkra formálni. Egy olyan italt szerettünk volna kitalálni, amely kellően ismerős a magyar embereknek, a hozzávalóknak és a fűszerezésnek köszönhetően azonban mégis Babka stílusú.”

 

A karácsonyi vásárok fűszeres forralt bor illatát otthon is előcsalogathatjuk a fazékból

 

Forralt bor az ünnepi asztalon

Kedvenc meleg italunk általában úgy él a fejünkben, mint egy szabadtéren fogyasztott, sétálós ital, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ünnepi asztalon nincs helye. Sőt! Attiláék nagyon ízgazdag, fűszeres konyhát visznek, ezért igencsak figyelniük kell az italpárosításokra. A Babkás ételeknek például nagyon jól állnak a tokaji borok is. A forralt borukat pedig úgy édesítik, hogy a fűszeres-csípős ételekkel kiváló kombinációt alkosson.

Van olyan étel az étlapon, amelyhez kifejezetten forralt bort ajánlanak. „Úgy gondolom, az ünnepi asztalon nem a hígabb, hanem a koncentráltabb verziók lehetnek népszerűek. Hangulatteremtő aperitifként kiváló eszközei az ünnepi ráhangolódásnak. A szépen megterített ünnepi asztalnál én kisebb, csinos poharakban szervíroznám” – teszi hozzá Attila.

 

Hitek és tévhitek

Azt már tudjuk, rossz borból forralt bort sem érdemes készíteni. De a túlzott vizezés és a túlzott cukrozás sem tesz jót neki. Attila szerint fontos szabály, hogy a vízzel ne volument akarjunk adni, a cukorral pedig ne eltakarni akarjuk a hibákat. Fontos, hogy inkább a bor gyümölcsösségét emeljük ki, hogy közben megmaradjon a savassága. A Babkában narancsvirág vizet is használnak a forralt borhoz, ami a babka kalácsnak is fontos szereplője, így például ehhez a finomsághoz nagyon jól illik ez az ital. Forralt bort a világ több pontján is isznak, a germán és az angolszász régiókban kimondottan nagy kedvenc, míg délebbre haladva egyre kevésbé találkozni vele. A régió is nagyon meghatározza, milyen típusú forralt bor népszerű, sőt, általában azt is a helyi viszonyok döntik el, hogy vörös vagy fehérborból készül az alap. Attila mindenképpen közepes testű, jó gyümölcsösségű, határozott savakkal rendelkező bort ajánlana hozzá. Ők elsősorban oportóból és kékfrankosból készítik saját verziójukat. De – ahogyan az eddig leírtakból is kiderült – a döntés a készítő kezében és fantáziavilágában rejlik.

 

 

Következzen most négy már kipróbált és jól megalapozott bor alapú meleg ital a Babka pultja mögül.

 

A forralt bort is meg lehet bolondítani kicsit, nem csak fűszerekkel – az sem mindegy, hogyan szervírozzuk

 

Forralt bor

Syrah 80 ml
Cointreau 10 ml
citromlé 10 ml
mézvíz 15 ml (2:1 méz:víz)
gyümölcstea 40 ml (bogyós gyümölcsös-hibiszkuszos)
víz 40 ml
díszítés: narancskarika, szegfűszeg

 

Az ital elkészítéséhez szükségünk lesz mézvízre, mely sokkal könnyebben oldódik folyadékban, mint a méz, ezt a következő képen készítsük el:

Oldjunk fel 200 g mézet 100 g, 60°C-nál nem melegebb vízben! Adjunk hozzá egy csipet sót is, ha lehet, füstöltet, de ha nincs otthon, az egyszerű konyhasó is megteszi.
A citromot pedig mindig frissen facsarjuk, ha módunkban áll, kerüljük a bolti, palackban kapható termékeket.

Ha megvagyunk az előkészületekkel, keverjük össze az alapanyagokat, és egy kis lábasban vagy kávégépünk gőzkarján melegítsük fel az italt! Ügyeljünk rá, hogy 70°C-nál tovább ne hevítsük, mert ennél magasabb hőmérsékleten az alkohol elkezd intenzíven párologni, aminek következtében nem a kívánt íz- és illathatást kapjuk.
Az elkészült italt narancskarikával és szegfűszeggel díszítsük!

 

Fahéj, koriander, csillagánizs...készítsük el saját fűszerkeverékünket!

 

Forró cider

Sailor Jerry 20 ml
Benedictine 20 ml
cider 40 ml
gyümölcsös fehérbor (pl. Irsai Olivér) 40 ml
lime lé 10 ml
fűszeres szirup (lehet chai, de sima cukorsziruppal is működik) 15 ml
víz 30 ml
díszítés: aszalt alma szelet

 

Előkészület: készítsünk házi fűszeres cukorszirupot! Egy hőálló tál aljába mérjünk ki 200 g kristálycukrot, adjunk hozzá 1 csipet sót, majd helyezzünk a cukor tetejére 3 összetört fahéjrudat, 1 teáskanál koriander magot, 1 csillagánizst, kb. 12 szem szegfűszeget, 5-8 szem zöld kardamomot, 5g jó minőségű, szálas fekete teát (pl. assam), és reszeljünk rá egy kb. 3-4 cm es gyömbér darabot! Ezek után öntsünk rá 200 g forró vizet, hagyjuk állni 5 percig, majd addig keverjük, míg a cukor fel nem oldódik! A keverés után minimum 4-6 órát hagyjuk még ázni a fűszereket a szirupban, majd szűrjük le azt!

Az ital elkészítéséhez használjunk félédes, minőségi cidert, és ügyeljünk rá, hogy friss lime lével dolgozzunk!

Ha megvagyunk az előkészületekkel, keverjük össze az alapanyagokat, és egy kis lábasban vagy kávégépünk gőzkarján melegítsük fel az italt! Ügyeljünk rá, hogy 70°C-nál tovább ne hevítsük, mert ennél magasabb hőmérsékleten az alkohol elkezd intenzíven párologni, aminek következtében nem a kívánt íz- és illathatást kapjuk.

 

Sose melegítsük 70 fok fölé az italt, ha már az alkoholt hozzáadtuk

 

Forró vermut

gyümölcsteás piros vermut 40 ml
merlot 40 ml
cukorszirup 15 ml
citromlé 15 ml
víz 30 ml
díszítés: aszalt gyümölcsök, citrom karika

 

Áztassunk ki 30 g jó minőségű gyümölcsteát 200 ml édes, vörös, minőségi olasz vermutban (a mi ajánlásunk Mancino Rosso), kb. 12-24 órán át! A legjobban a bogyós gyümölcsös, hibiszkuszos teák működnek vermuttal, de a kalandosabb kedvű koktélkeverők megpróbálkozhatnak más teával is (pl. meggy), a lényeg, hogy passzoljon a vermut ízeihez!

Ha letelt a 24 óra, szűrjük le a vermutot, ami máris használatra kész! A recept elkészítéséhez egyszerű, 1:1 arányú cukorszirupot is készítenünk kell, ezt a következőképpen: 200 g kristálycukrot és egy csipet sót öntsünk fel 200 g forró vízzel, majd addig keverjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik!

A citromot pedig mindig frissen facsarjuk, ha módunkban áll, kerüljük a bolti, palackban kapható termékeket.

Ha megvagyunk az előkészületekkel, keverjük össze az alapanyagokat, és egy kis lábasban vagy kávégépünk gőzkarján melegítsük fel az italt! Ügyeljünk rá, hogy 70°C-nál tovább ne melegítsük, mert magasabb hőmérsékleten az alkohol elkezd intenzíven párologni, aminek következtében nem a kívánt íz- és illathatást kapjuk.

Az elkészült italt aszalt gyümölcsökkel (áfonya, kajszi, alma) és egy citromkarikával díszítsük!

 

A csokilikőr egy szép üvegben akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes ötlet. Érdemes hamar elfogyasztani – de amilyen finom, ezzel biztosan nem lesz gond.

 

Konyakos csokilikőr

növényi tej (mandula) 350 ml
növényi tejszín 350 ml
étcsoki pasztilla 75 g
tejcsoki pasztilla 75 g
cukor 75 g
Cognac/Brandy 150 ml
Coinreau/Grand Marnier 50 ml
őrölt fahéj 1 csapott teáskanál
zöld kardamom 5-8 db
díszítés: csillagánizs, reszelt szerecsendió vagy fahéj

 

Kezdjük el tűzhelyen folyamatosan kevergetve, vagy hőkezelésre alkalmas konyhai robotgépben alacsony fordulatszámon hevíteni a növényi tejet és a tejszínt! Ha elérte a kb. 70-80°C-ot, adjuk hozzá a 150 g étcsokoládét, a fahéjat, és néhány szem zöld kardamomot! Ha a csokoládé teljesen felolvadt, vegyük vissza a hőmérsékletet maximum 60°C-ra, majd adjuk hozzá a konyakot és a likőrt. Ügyeljünk rá, hogy valódi, minőségi párlatokból készítsük el az italt. Ezután alacsony hőmérsékleten még 5 percig hőkezeljük, hogy jól összeérjenek az ízek, és már fel is szolgálhatjuk friss likőrünket!

Az elkészült italt frissen reszelt szerecsendióval és egész csillagánizzsal díszítsük!

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom

Tanulás az egész élet!

Elolvasom

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom