2023 október 25. / Kalmár BorbálaURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Tabula rasa – Újborok itthonról

Szép lassan elhalkul a metszőollók csattogása, miközben egyre kevesebbszer ég hajnalig a pincékben a lámpa. Forrnak a borok, a korán szüreteltek pedig – ha a borász szándéka úgy kívánta –, akár már ki is erjedhettek. A komor őszbe visszakacsintó indián nyár könnyedebbre hangolt, üde borokért kiált, és a babonásak szívesen áldoznak a „Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik” mondás oltárán. Mit igyunk, és mire figyeljünk? Újborok, nemcsak kezdő borisszáknak.

Míg számos országban konkrét törvények rögzítik, mikor lehet kijönni az első újborokkal – vagyis az aktuális év szüreti termésének első boraival –, nálunk egyelőre nincsenek ilyen megkötések. Ahogy közeledünk Márton napjához, egyre gyakrabban találkozni a közösségi média felületein a meghirdetett libalakomákkal, amelyekhez természetesen dukál az újbor. Azt, hogy pontosan mit is értünk a kifejezés alatt, és milyen történelmi gyökerei vannak magának az elnevezésnek, már korábban körüljártuk. Most viszont lássuk, hogyan is érdemes eligazodni idehaza a sokszínű kínálatban, és hogy egyáltalán kik azok, akik a szüret idején már le is palackozták első tételeiket.

 

Az első fecskék

Valójában technológiai értelemben nem szükséges kivárni Márton napját az újborokkal, így számos termelő már az egyik legrangosabb hazai eseményen, a Budapest Borfesztiválon megmutatja első, az idei évjárat lenyomatát magán hordozó tételét. A korai szüretelésű fajtákból, gyakran azért erőltetett menetben készített borokat szakemberektől sokszor érheti kritika; valójában érdemes három perspektíva mentén hozzáállni ehhez a műfajhoz. Az újborok népszerűsége nemcsak idehaza, hanem az egész világon töretlen, így mindenképpen érdekes mustrálni a hazai kínálatot. Emellé jön az az egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy a borok felé nyitottan álló fogyasztókat legkönnyebben a szüret izgalmával lehet közelebb hozni ehhez a világhoz. Ennek pedig az első eredményei pont azok a primőr gyümölcsös, virágos jegyeket magukon hordozó tételek lesznek, amelyek megkedvelése után majd jöhetnek a komolyabb, érleltebb szépségek. Így, olyan baráti összejöveteleken is kiváló választás lehet az újbor, ahol a társaság nem minden tagja borkedvelő. Harmadikként pedig hoznám azt az izgalmat, amikor a borász nem a gyors megtérülést tartja szem előtt a készítés folyamán, hanem kifejezetten izgalmas újbort szeretne letenni az asztalra, ideillő technológiával.

Szüreti jelenet a Mi folyik itt I. epizódjából

 

Noha Márton napja még arrébb van, az első újborok már elérhetőek itt-ott, úgyhogy mustráltuk is a hazai borkereskedések kínálatát. A fenti hármasból mindjárt a legelső állítást igazolja a Borháló franchise: a bolt minden év őszén az elsők között reagál a fogyasztói igényekre. A budaörsi üzletbe már meg is érkeztek az első tételek. „Legelőször a villányi Lelovits Tamástól kaptunk Irsai Olivért, és egy menoire rozét, mindkettő erőteljes szőlős ízjegyekkel bír – mondta el megkeresésemre Nagy Beatrix, tulajdonos. Majd érkezett a Mészáros Borászat primőr rozéja, amiből van másfél- és kétliteres kiszerelésünk is: intenzív, gyümölcsös, jóivású borpont amilyennek egy ilyen újbornak lennie kell. A következő, amit már nagyon várunk, a Szentpéteri Néró Rosé és a Vylyan Bogyólé: ez utóbbit kartonszámra rendeljük, és rendszerint 1-2 nap alatt el is viszik a vásárlók – olyan nagy az érdeklődés, hogy a nekünk jutó készletből a későn érkezőket már nem is mindig tudjuk kiszolgálni.”

Mit keressünk egy újborban? 

„A szép, napsütéses őszi napokon az illatos fehér fajtákból – Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárgamuskotály – készült borokat nagyon jól lehet társítani könnyed, még a nyárra emlékeztető salátákkal – mondja Angerman László, sommelier. Ezekben rendszerint a könnyed gyümölcsösség, intenzív szőlő aroma kapja a főszerepet. A Márton-napi libalakomák mellé pedig jöhetnek a vörösök: meggy, málna, cseresznye – ezeket az ízjegyeket érdemes keresni, például a Beaujolais technológia mentén készült borokban.” Ez utóbbinak felel meg a fentebb, Bea által is említett Vylyan Bogyólé, de nem ők az egyetlenek idehaza, akik szénsavas macerációs eljárással készítenek friss vörösbort: a piacon még számos, többek között portugieser alapú tétel megtalálható. Mivel évről évre egyre több, sokszor jól csengő hazai pincészet is palackoz már újbort, akár baráti kóstolóestet is tarthatunk. Akárhogyan is legyen, kísérletezni, új kedvenceket avatni mindenképpen kifizetődő, pláne, ha arra is figyelünk, hogy ezeket a borokat – akkor is, ha vörösökről van szó –, a megfelelő élmény érdekében jól behűtve fogyasztjuk. 

 

És bár jó játék az újbor kóstolás, Angerman László hozzáteszi azt is, hogy azokra is érdemes figyelni, akik – ha nem is az idei évjáratból –, de mostanában hozzák ki a szép, érlelt új boraikat a pincéből, hogy így csináljanak helyet az újnak. Ezzel kapcsolatosan pedig ne felejtsük, hogy bár izgalmas a 2023-as évjáratot kóstolni, akár újbornak palackozva, akár csikókorukban, az igazi nagy borélményt a szép, érlelt tételek adják – így véletlenül se essünk abba a hibába, hogy egy borra csak azért nem vagyunk kíváncsiak, mert ó. 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Milyen a franc, ha villányi?

Elolvasom

„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”

Elolvasom

Az ősz íze a narancs!

Elolvasom

Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok