2022 február 15. / Gyana DánielURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Tarts borkóstolót, akár egy profi

Talán te is találkoztál már azzal a vicces feliratú pólóval, amire angolul csak annyi van írva: “I speak Hungarian. What is your superpower?”, vagyis “Én beszélek magyarul. Mi a te szuperképességed?” Ha erre csípőből azt válaszolnád, hogy a borkóstolás – ami valljuk be, hosszú évek kőkemény munkájába kerülhetett –, akkor kár lenne csak a saját szórakoztatásodra űzni, és elvesztegetni a tehetséged.

Az egyik izgalmas alternatíva arra, hogy megmutasd a világnak – vagy legalábbis a szűk környezetednek –, mit tudsz a borokról, egy otthoni kóstoló, amire hidd el, könnyen találsz majd jelentkezőket. Összegyűjtöttünk pár ötletet, és elmeséljük, hogyan kezdj bele az otthoni borkóstoló szervezésébe, és milyen trükkök, játékok vannak, amikkel emlékezetessé teheted az estét.

 

Válassz egy ütős tematikát!

 

A témát fontos, hogy együtt, előre határozzátok meg a résztvevőkkel – így biztosan mindenki talál kedvére való borokat az este során. Ha a tételeket külön szerzitek be, jelölj ki a csapatnak egy értéksávot, és kérd meg a vendégeidet, hogy mielőtt megvennék, írják meg neked, hogy mit hoznának, elkerülve, hogy az asztalra több ugyanolyan palack kerüljön!

A témát meghatározhatjátok akár a borok stílusa (pl. könnyű vörösborok, szűretlen borok), a termőhely (pl. tokaji száraz borok, Rajna-menti fehérborok vagy Champagne), szőlőfajta (pl. olaszrizling, pinot noir, vagy akár kilépve a mátrixból, cuvée), országok (pl. Spanyolország, Olaszország, Chile), vagy akár évjáratok (pl. 2010 Burgundiában emlékezetes évjárat) szerint is.

A témákat szinte a végtelenségig lehet variálni – így nem kell attól félned, hogy hamar kifogytok majd az ötletekből.

 

 

Állítsd fel a kóstolósort!

Alapvető szabály, hogy a kóstolási sorban a könnyed boroktól a testesek felé, a szárazaktól az édesek irányába, a fehérektől a vörösborokig haladunk. Ezek alapján kell majd neked, mint szervező gurunak felállítanod a sorrendet úgy, hogy a lehető legkönnyebb legyen a vendégeknek jellemezni, értékelni a borokat.

 

Csak víz és kenyér

A helyes sor mellett az is fontos – ha nem csak egy könnyed borozás a cél –, hogy a kóstolás alatt ne kínáld a résztvevőket olyan ételekkel, amik kizökkenthetik őket. Friss kenyér, esetleg minimális olívaolaj és szénsavmentes víz több mint elegendő.

 

 

Figyelj a borok hőmérsékletére – vagy akár játssz velük!

Ha van otthon borhűtőd, könnyű dolgod van! Ha nincs, kovácsolj előnyt a hátrányból, és válassz ki egy vagy két tételt, aminek a palackját letakarod, és különböző hőmérsékleten szervírozod őket. Biztasd a vendégeket, hogy tippeljék meg, milyen bor került a poharakba – szinte biztos, hogy lesz, aki egészen más fajtát vagy termőhelyet fog mondani, ugyanarra a borra.

 

Használj illatmintákat!

A legegyszerűbb módja, hogy összeállítsátok a kóstolt borok illat- és ízprofilját, ha beszerzel a kóstoló előtt néhány olyan zöldséget, gyümölcsöt, fűszert vagy más alapanyagot (pl. bőrt, kávét, csokoládét), ami jó eséllyel előkerül a borok illatában vagy ízében.

Ha igazán profi akarsz lenni, akár kifejezetten erre a célra készített illatmintákat is rendelhetsz. Nem olcsó játék, de ha a jövőben üzleti alapon is szerveznél kóstolókat, hamar megtérül a befektetés. A kategóriában legjobbak a francia Le Nez du Vin illatmintái, de hazai kereskedőknél is találsz néhány jó opciót.

 

Bonts pezsgőt, dekantálj, kísérletezz a poharakkal!

A tanulás során jó, ha könnyen megjegyezhető, gyakorlati tippeket is adsz a résztvevőknek. Ilyen lehet például, hogy miként kell szépen kibontani a pezsgőt, mikor, hogyan és milyen borokat érdemes vagy kell dekantálni, vagy épp milyen pohárból a legjobb kóstolni.

Ha jó minőségű poharaid vannak otthon, a korábbi hőmérséklet-játékhoz hasonlóan újra választhatsz egy bort, amit letakarsz, és két különböző pohárba töltesz belőle a vendégeknek. A különbség garantáltan meghökkentő lesz, a poharak kialakítása miatt egészen más a sav-, a cukor- vagy a tannin érzet a kóstolás során.

 

Tekerj egy palackot fóliába és kóstoljátok együtt, vakon!

A kóstoló végén vesd be a vakkóstolót! Itt mindenki egyedül ismerkedjen a borral, és jellemezze is, minél részletesebben! Ha gyakorlottabb a társaság, akár a fajtát, a termőhelyet és az évjáratot is megtippelhetitek!

Persze, a legfontosabb az egész este során az, hogy figyelj a vendégeidre és alkalmazkodj az aktuális hangulatukhoz: ha úgy látod, többen inkább egy könnyedebb hangulatú borozásra vágynak, több játékkal, érdekes infóval az ő figyelmüket is fenntarthatod a kóstoló végéig.

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Borozás a kéktúra útvonalán

Elolvasom

Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában

Elolvasom

Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával

Elolvasom

Borturisztikai találkozó Morvaországban

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok