2022 április 11. / Ercsey Dániel
A Magyar Bor – Személyesen podcast első adásában Veres Zsolt geológus volt a vendég, érdemes meghallgatni!
A kőzetek a szilárd földkéreg fő tömegét alkotó, ásványokból álló természetes rendszerek. A kőzetek három nagy csoportját különböztetjük meg: magmás, üledékes és metamorf. A magmás kőzetek a földkéreg különböző mélységeiben benyomuló magmából (pl. gránit) vagy a felszínre kiömlő lávából (pl. riolit, andezit, bazalt) keletkeznek. Az üledékes rendszerek kőzetalkotó szemcséi például tengervízben ülepedhetnek le, más kőzetekből származó ásványokból (pl. homokkő), míg például a mészkő vagy a dolomit kémiai/biológiai folyamatok által válik ki az üledékgyűjtők vizében. A harmadik csoport a metamorf kőzetek (pl. csillámpala, gneisz), amelyek az előző két kőzetcsoportból alakulnak ki, a földkéreg nagyobb nyomással és hőmérséklettel jellemezhető mélységeiben.
Kréta márga, a Neszmélyi borvidéken fellelhető kőzet
A talajok az alattuk található alapkőzet felmállásával, majd szerves anyaggal való dúsulásával jönnek létre. A talaj ásványos összetételét, szerkezetét, hő- és vízháztartását döntően befolyásolja az, hogy milyen alapkőzeten jött létre. Gondoljunk csak egy homokon létrejött kiskunsági talaj vagy éppen egy bazalton kialakult badacsonyi talaj különbözőségeire.
A különféle mélységbe lehatoló szőlőgyökerek a talajból veszik fel az életműködésükhöz nélkülözhetetlen vizet, valamint mikro- és makrotápelemeket, az ott élő „mikrovilág” segítségével és közreműködésével. A talaj mélysége, hőmérséklete, levegő- és vízellátottsága jelentősen befolyásolja a rajta élő szőlő fejlődését. Ha a talajban a szőlő számára kedvezőtlen folyamatok indulnak el, az kihat annak életciklusára is. Gondoljunk csak egy hosszú időn át vízzel telített talajra, amely nem tesz jót a gyökereknek, így az egész növénynek sem.
A nagy-somlói bazalt holdbéli tájat idéző felülete
Régóta foglalkoztatja a szakembereket az, hogy az alapkőzet visszaköszönhet-e a bor ízvilágában. A válasz: indirekt módon igen! Az alapkőzet tulajdonságai, valamint a rajtuk kialakult talajok befolyásolják a megszületendő bor karakterét, ízét és zamatát, savasságát, valamint a szárazanyag-tartalmát is. Ugyanolyan éghajlati körülmények között, ugyanolyan szőlészeti és borászati technológia mellett, ugyanaz a szőlőfajta különböző geológiai felépítésű területeken más jellegű borokat ad. Hasonlítsunk össze egy homoki, kunsági olaszrizlinget, egy mészkövön termett füredi vagy egy bazaltos badacsonyi olaszrizlinget!
A borvidékek földtani felépítéséről a különféle geológiai térképek adnak felvilágosítást. Terepen pedig olyan szálkőzet-kibukkanásokat kell keressünk, amelyekben a területet felépítő kőzetek eredeti helyzetükben bukkannak elő. Ha ilyenek nincsenek, akkor a talajban előforduló kisebb-nagyobb kőzetdarabok, valamint egy talajszelvény ásása adhat információt a földtani közegről.
Nem, ez nem a Marsról van. A perm vörös homokkő a Balatonfüred-Csopaki, a Pécsi és a Badacsonyi borvidékeken is előfordul.
Veres Zsolt munka közben
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben
Három magyar nagyarany és három Best of Show díj a Mundus Vini versenyen!
„Milyen krémes textúrájú ez a chardonnay!” – A bornyelvről
Borhiba-kisokos, nem csak kezdőknek
Mit vigyél magaddal egy bortúrára?
Rózival a szüret – Barta Anna borásznál jártunk
Új energiák Móron - Kicsi a Mór, de erős
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor