2024 február 28. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Mit iszunk 2024-ben? 7 izgalmas boros trend

A pincészetek, kereskedések, borbárok számos izgalmas újdonsággal örvendeztetik meg a borfogyasztókat a 2024-es évben.

2024. március 1-én tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a Borkonferencia. Az idei esemény mottója akár az innováció is lehetne. Nem véletlenül. Talán soha annyi boros újdonság, fejlesztés nem jelent még meg a pincészetekben és a boltok polcain, mint manapság. Ezekből az alábbiakban 7 olyan kerül bemutatásra, ami kifejezetten a fogyasztókat érinti.

 

A határok elmosódása

Szakértők szerint egyre több jel mutat arra, hogy a fiatalok nem köteleződnek el egyetlen ital mellett, köreikben nem léteznek „sörivók”, „borivók”. Talán furcsán hangzik, de ez a termelők tevékenységét is befolyásolja. Létezik már sörfőzde, ahol készítenek alkoholmentes szénsavas üdítőt is, és talán még ennél is meglepőbb, hogy ugyanez a folyamat a borászatoknál is elindult – és itt nem csak a kólásdobozba zárt ízesített fröccsök gyártására kell gondolni. Ennél sokkal vadabb dolgok is születtek már pincészetek falai között. Talán kijelenthető, hogy a legbizarrabb próbálkozás eddig az amerikai Fable Farm Fermentory Cuvée Viticole nevű szénsavas itala. Ehhez szőlőt, almát, mézet, juharszirupot, gombát, szömörcét és a kínai kúszómagnólia bogyóját erjesztik együtt!

 

 

Kólásdobozos bor

Nemcsak a kategóriák, a fogyasztási alkalmak között is végképp elmosódnak a határok 2024-ben. A fiatalok már rég nem tartják be azt a korábban többé-kevésbé működő szabályt, miszerint az ember egy futballmeccsen inkább sört iszik, egy vacsorához pedig bort. Ha ahhoz van kedvük, kedvenc borukat ugyanúgy viszik magukkal egy sporteseményre. Ennek megfelelően egyre több bor (és újabban pezsgő) kerül piacra aludobozos kiszerelésben. Egy felmérés szerint az elkövetkezendő 5 évben 15 százalékkal nő a dobozos borok forgalma világszinten. Ennek a kiszerelésnek az előnye, hogy lazaságot sugall, könnyen hordozható és a kisebb mennyiség garantáltan elfogy. Hasonló okok miatt idén szintén berobbanhat az úgynevezett feles üveg (ennek űrtartalma a klasszikus 750 milliliteresnek a fele, vagyis 375 ml).

 

 

Részben vagy teljesen alkoholmentesített bor

„A felmérések alapján már most látható, hogy néhány éven belül jelentősen megemelkedik az alkoholmentes és a csökkentett alkoholtartalmú italok fogyasztása.” A fenti, Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztostól származó mondat nemrég egy másik, kifejezetten az alkoholmentesített borokról szóló cikkben már előkerült. A jelenség alátámasztására számos bizonyíték szolgál. Az alkoholmentesített borok forgalma évente 25 százalékos növekedést mutat. A világ legnagyobb borászati szakvására, a düsseldorfi ProWein 2024-ben egy egész csarnokot szentel az alkoholmentesített kínálatnak. Magyarországon ez a műfaj még nagyon gyerekcipőben jár, nem utolsósorban azért, mert maga a technológia drága. Ezzel együtt várhatóan a magyar borászok közül is mind többen jönnek majd ki alkoholmentesített tételekkel.

 

 

Fehérbor kontra vörösbor

A nemzetközi vonalon tájékozott borbarátok tudják, hogy Franciaország egyik leghíresebb vörösboros régiója a Rhône-völgy. Nem árt azonban lassan frissíteni az ismereteiket. A szaklapokat nemrég bejárta a hír, miszerint az illetékesek feltett szándéka fehérborosként újrapozícionálni a régiót. Egyáltalán nem valamiféle hóbortról van szó. Franciaországban az elmúlt évtizedben 32 százalékkal esett vissza a vörösborok fogyasztása. Magyarországon ehhez hasonló drasztikus lépésre egyelőre senki nem szánta magát. Sőt! A hivatalosan fehérboros Somlón és Tokajban is egyre többen kísérleteznek kékszőlővel. A nagykép azonban itthon is jól illeszkedik a nemzetközi trendbe. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának statisztikája szerint 2016-ban Magyarországon 60-40 volt az arány a fehérszőlő javára. Ma ez már inkább a 70-30 felé közelít. Ráadásul a vörösborok némileg „elfehérborosodnak”. Jópáran készítenek már fehérbort kékszőlőből (Szekszárdon például kadarkából és kékfrankosból), illetve egyre többen írják könnyed, gyümölcsös vörösboraik címkéjére: jól lehűtve fogyasztandó.

 

 

Bort helyben

A Good Housekeeping szerint 2023-ban 70 százalékkal többen utaztak olyan helyekre, ahol minőségi gasztronómiai és boros szolgáltatásokat is kínáltak. A brit-amerikai életmód magazin szakértői előrejelzésükben azt írják: „2024-ben kiemelkedően fontos szempont lesz az utazni vágyók döntésénél, hogy a célhelyen jó bort és ételt kapjanak.” Érdekes módon igaz lesz ez azokra is, akik amúgy nem isznak alkoholt. Ez viszont egy újabb érv a vendéglátóegységeknek, szállodáknak, pincészeteknek az alkoholmentesített választék erősítése mellett.

 

 

Buborékok

Nagyon úgy tűnik, a buborékokból még mindig nem elég! Évek óta tart a buborék-bumm és ez 2024-ben is inkább csak fokozódni fog. Tulajdonképpen minden, ami buborékos, sikerre van ítélve kezdve a hagyományos pezsgőtől a habzóboron és a bor alapú szénsavas koktélokon át a pét-natig. A Magyar Bormarketing Ügynökség már tavaly meghirdette a Buborékok nyarát, a nagy sikerre való tekintettel idén is várható a folytatása.

 

 

 

Desszertborok újrafelfedezése

Végezetül egy jó hír a tokaji borászoknak. Étteremtulajdonosok szerte a világban arról számoltak be, hogy vendégeik egyre gyakrabban zárják le a vacsorát desszert helyett egy pohár borral. A portói és a sauternes-i borok mellett külön kiemelték a tokaji borokat is, mint amelyekből érezhetően több fogy. Viszont azt is elmondták, ez a trend kevésbé az aszúról, sokkal inkább a kevésbé édes késői szüretelésű tételekről szól. Ez is egy a sok apró lépés közül, amely segíthet abban, hogy 2024 ismét a magyar bor éve legyen!

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Van okunk az optimizmusra

Elolvasom

Hello, kékfrankos, na, mi a stájsz?

Elolvasom

Hallottatok már a kék arbstról?

Elolvasom

Nem cserélnék senkivel

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok