2022 március 29. / Szerző: Budavári Dóra / Fotós: Lang NándorURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Tavaszodás a Balaton-felvidéken – Képriport

Lusta, kicsit borús nap fogad minket átvágva a Káli-medencén – a köveskáli Pálffy Pince teraszán egy cirmos ismerkedik a borospohárral, és a beszélgetés mellé bőven jut háztáji harapnivaló. Szabó Gyula a pincében tesz-vesz, Szentbékkállán beugrunk Istvándi Tamáshoz, a napot pedig a kőtengernél zárjuk. A kacskaringós, tanúhegyek közt vezető utakon krúzolva már látszik, hogy zöldül a vidék, és kicsit megmutatja magát a tavasz. A Balaton-felvidéken járunk, kísérjetek el bennünket egy képriport erejéig.

 

A köveskáli Pálffy Pincében jelenleg a család 8. generációja tevékenykedik, mindenkinek megvan a dolga a szőlőben, vagy épp a pincében. „Ameddig vissza tudunk menni, volt szőlő a családban, itt régen (is) mindenki szőlővel foglalkozott. A köveskáli Pálffy név 1780-ig vezethető vissza, a faluban ma 3 család van ezzel a családnévvel” – meséli a fiatalabb Pálffy Gyula. Édesapja, Pálffy Gyula és felesége, Bea is helyi. Míg apja a növényvédelemért felel és a pincészet ügyvezetője, addig édesanyja a vendáglátást viszi. Gyula leginkább a pincében felelős, testvére, Attila pedig nemrég lépett saját utakra, jelenleg a pét-natokra specializálódott PANK projektet viszi, tételei külföldön és a hazai natúr borbárokban is keresettek.

 

Tapolca felől közelítve Köveskál elején található a Pálffy Pince hangulatos portája nagy kerttel, ahol tavasztól kényelmesen lehet kóstolni, elheverni, biciklivel betérni. A beltér is impozáns és nemrég lett felújítva, most már nagyobb csoportokat is tudnak fogadni. Felépült a modern reggeliztető konyha, ahol egyelőre a kóstolók mellé készítenek tálakat, illetve az út másik oldalán lévő, szintén új vendégház szállóvendégeinek készítenek reggelit. A vendégházban akár 12 fő is elfér. „Nagyon sok mindent magunk csinálunk, megoldunk családon belül. Sokan jelentkeznek, hogy szívesen dolgoznának itt, de sajnos nem tudunk szállást biztosítani, így nehezen bővül a csapat” – mondja Gyula.

 

A szőlőben ökológiai gazdálkodás folyik 2015 óta, de már 2007-től nem használnak semmilyen felszívódó szert, csak rézt, ként, kivonatokat (pl. narancsolaj). Boraik hivatalosan is bio besorolásúak. Tételeik termékpiramisának alján a könnyed, beugró borok állnak (olaszrizling, tramini, rosé, sauvignon blanc), ezután következik a vörös és fehér birtokbor (ezek kisebb tételek házasításai), majd a dűlős tételek, mint a Fekete-hegy, a Mál vagy az Olivin. „Az olivin egy vulkanikus talajban található zöld kristály, mi a Fekete-hegyen bukkantunk rá, mikor kipucoltunk egy telepítésre szánt erdőterületet. 2006-ban telepítettük az első furmintot, az ezen a néven forgalomba kerülő borunk 100% furmint, nagyon szeretik a vendégek” – mondja. Fő fajtáik az olaszrizling, a rajnai rizling a furmint mellett, pezsgőt is készítenek, jelenleg a 18-as rosé van a polcokon. 18 hektáron gazdálkodnak, 50 ezer palack készül évente.

A káli eredetvédelem 3 kategóriát jelöl meg, szabályozva többek között a területeket, a termesztés és feldolgozás módját, érlelési időt. A piramis alján található a Káli bor, ezen felül van a Káli Királyi, majd a Káli Királyi Főbor kategória, utóbbi egy édes bort jelent – a Pálffy Pince is készít ilyet. „Azt gondolom, hogy mindenképp tartalmaz a termékleírás sok apró hibát, érdemes lesz újragondolni, hogy könnyebben átültethető legyen a gyakorlatba” – fogalmaz Bea.

 

Szabó Gyula, a Káli Kövek Borászat motorja 6 gyerekes családapa, így nem csoda, hogy a kóstolókat ma már nem mindig ő tartja, igaz, hétközben igyekszik minél többet személyesen is megjelenni a birtok főhadiszállásán. „Idén tavasszal és nyáron folytatjuk a zenei programokat, de Köveskál azért a csendesebb falvak közé tartozik, mi sem szeretnénk konkurálni a környékbeli zenés helyekkel, inkább a jazz, ami nekünk fekszik. Tavaly elindultunk egy food truck-kal, a pesti Disznóval, idén őket váltja majd a Kőleves csapata, először csak hétvégente, de nyáron majd hét közben is. Sok az étterem a közelben, de kell egy olyan hely is, ahova csak úgy beesik az ember, nem kell foglalni. Egyre többen jönnek kerékpárral, e-bike-kal, iszogatnak, megéheznek. Nyáron délig brunch jellegű kínálattal is készülünk, azt látjuk, hogy erre nagy igény van” – mondja Gyula.

 

„Nekünk az elmúlt 2 év üzletileg nem jött ki rosszul, a helyi és az online eladások is megugrottak. Most állunk át organikus művelésre, az engedélyeztetés benne van az 5 éves tervben. 3 hektár saját területen gazdálkodunk, 10 hektárról vásárolunk, 60 ezer palackot készítünk évente” – sorolja a számokat. Gyulánál nem csak a megszokott 0,75-ös palackokat találjuk. Kedvelt tétel a vörös és fehér cuvée, a Kavics, 1,5 literes kiszerelésben, és készít kis üveges (0,375 literes) frizzantét is, ami nagyon keresett. „A dűlőválogatások kategóriában idén lesz egy újdonság, egy somlói terület hárslevelű, juhfark és furmint házasítása. Kalamona lesz a neve, az ihletet A szélkötő Kalamona meséje adta, és egy 3 fejű sárkány lesz a címkén a 3 borfajtára utalva. Ez lesz az első igazán színes, mesés címkénk” – meséli.

 

Istvándi Tamás (Istvándy Jenő Pincészete) borász karrierjét a Badacsonyi Pincegazdaságban ugyanazok mellett a gépek mellett kezdte, mint édesapja. Mindig voltak szőlők a családban, a szentbékkállai ház 1825-ben épült, Tamás 6. felmenője építette. Ma ennek a háznak az udvarában zajlik a családi borászkodás, kis léptékben, nagy odafigyeléssel. 5 hektáron 25-30 ezer palackot készítenek, a munka nagy részét Tamás és felesége látja el, bérpalackozást is vállalnak. A pincében egyedül Tamás az úr. „Nagyon más, ha az ember csak kiad egy utasítást, mint amikor te magad dolgozol a pincében. Amíg ott ülsz, és éppen nem tudsz mit csinálni, van idő gondolkozni. Nagyon sok hasznos gondolat születik, miközben a borral babrál az ember” – meséli.

 

A kóstolóterem tele van csodás festményekkel, de nincsenek állandóan nyitva. Tamás azt mondja, 3 éve mindig úgy indulnak neki a tavasznak, hogy majd idén megnyitnak – végül a nyitás elmarad, igaz, koncertet már szerveztek tavaly nagy sikerrel az udvarban.

A pincészet tételsora nagyon tudatosan van felépítve: a Parfym egy visszafogottan illatos, könnyed, az évjáratról szóló házasítás, párja, a Kála egy hosszabb érlelésű, termőhelyet bemutató házasítás. A Csikó Olaszrizling a fajtajelleget igyekszik megmutatni, míg párja, a Vulkán sokkal inkább a pince stílusát. Emellett készül a Farkastető és a Káli Olaszrizling válogatás. Istvándy Gergőékkel, a badacsonyi Istvándy birtokkal eddig kétszer készült boruk „Egy tőről fakadunk” néven. Sokan összekeverik őket, igaz, rokonok, de Tamás ma már i-vel írja a családnevét.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

Borozás a kéktúra útvonalán

Elolvasom

Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában

Elolvasom

Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával

Elolvasom

Borturisztikai találkozó Morvaországban

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok