2021 december 14. / Budavári Dóra
Talán nem véletlen, hogy ebben a hónapban Tokaj és az aszú többször előkerül (december 10-én volt a Nemzetközi Aszú Nap, erről itt írtunk). Következő válogatásunkban ajánlunk DJ szettekkel egybekötött borvásárt a Turbinában, szakmai kóstolót Tállyán, budapesti boros programokat és badacsonyi kalandozást az irodalom szerelmeseinek...
Kóstold végig és pontozd a Palack kínálatát! Minden szerdán tematikus teszt a Palackban: a borokat bemutatják, de vakkóstoláson is végig vezetik az érdeklődőket, hogyha teljesen objektíven szeretnének pontozni. Decemberben 5 kékfrankost tesztelhettek.
A Cult in Glass és az összes ehhez kapcsolódó esemény védjegye, hogy mindig megpróbál újat mutatni, és ösztönözni arra, hogy a kedves résztvevők és vendégek minél több szereplőt ismerjenek és szeressenek meg az Art-Cult-Gastro hármasból. Ez alkalommal a Zengő Bárban lesz a találkozó.
Résztvevő borászatok: Eifert Borház, Joó Tamás Pincészetem, Naár Családi Szőlőbirtok és Pincészet, Mörk András Pincészete, Vabrik Pincészet
Az „Aszú körkép” rendezvény, mint ahogy maga cím is különlegességre utal, betekintést ad az Árvay Pincészet, Barta Pincészet, Demetervin Pincészet, Holdvölgy Pincészet, Mad Wine, Mád Hill, Pelle Pincészet, és a Royal Tokaji pincészetek által készített különleges magas minőségű aszúk világába.
A térség legszebb adventi vására nyílt meg Tatán, a Kossuth téren, ahonnan a Neszmélyi borvidék borászai és az általuk kínált különleges borok sem hiányozhatnak.
Résztvevő pincészetek: Farkas Dezső pincéje, Horváth Családi Pincészet, Merum Pincészet (Baj), N3 Borműhely, Simecz Pince, Stróbl Borház, Wéber Családi Pince.
A Zsendülés, azaz a tokaji Mád és Tállya három pincéjének fiatal kollektívája decemberben végre Budapestre látogat! A rendezvény során az érdeklődő borkedvelők egy délután 4-től este 8-ig tartó kóstolón és vásáron vehetnek részt, melyhez a Turbina és a Zsendülés csapata dedikált vacsorát is kreált, utána pedig folytatódhat a kötetlen buli!
Résztvevő borászatok: Homoky Dorka, Zsirai Pincészet, TR
Érdemes decemberben is ellátogatni a Tokaji borvidékre, azon belül is Tállyára, ahol az egész év megkoronázásaként egy vakkóstolóra invitálnak a hegyaljai borászok. A kóstolón résztvevők együtt választják ki Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus különleges koncepciója szerint Tokaj-Hegyalja legfurmintosabb furmintját, az Origót.
Minden szerdán tematikus teszt a Palackban, ahol a résztvevők 5 bort kóstolhatnak végig. A borokat bemutatják, de vakkóstoláson is végig vezetik az érdeklődőket, hogyha teljesen objektíven szeretnének pontozni. December 22-én olyan tételek megkóstolására nyílik lehetőség, melyek neve egy történetet mesél el, vagy a bor stílusára tesz utalást. Persze olyan is van, ahol egész egyszerűen csak egy marketing fogásról van szó...
A két ünnep között Badacsonyban az idei legizgalmasabb Gasztrohegy várja a látogatókat. Az irodalmi ízek 3 napján a regényes és mesés ízek szárnyán kalandozhatunk a 10 vendéglátóhelyen Krúdy Gyulától Jókain át a Harry Potter világáig. Ilyenkor a legjobb felfedezni a vidéket, a borokat és az ízeket, a konyhában van idő kísérletezni, kreatívan alkotni, a vendégek pedig élvezhetik az otthonos vendéglátást. Az érdeklődők megtervezhetik a saját gasztrotúrájukat, hogy bejárhassák a hegyet és több helyen Gasztrohegy fogásokat, és azokhoz illő borokat kóstolhatnak.
Résztvevők: Hableány, Bonvino Hotel, Tilia Borbendéglő, Pláne Badacsony borterasz, Borbarátok Étterem, Istvándy Borműhely, Laposa Terasz, Kisfaludy-ház Étterem, Vánkos, Tölgyes Kúria
Budapest - és az ország - kedvenc karácsonyi vására idén november 19-én immár 11. alkalommal nyitja meg kapuit a Szent István téren. A 2020 legjobb karácsonyi vásárának választott, valamint Európa második legimpozánsabb karácsonyi vásárának titulált forgatag szinte kötelező, hiszen a város egyik legszebb helyszínén van. Mézeskalács, forraltbor, vásár és 3 dimenziós vetítés a Bazilika homlokzatán.
Olaszrizling Szerintünk 2025
Legendás évjáratok: borok hosszú szavatossági idővel
Made in Hungary: régi magyar szőlőfajták borai
Hazai pezsgők: az évjárat nélkülitől a csúcsig
Mámor a művészetben
Elindult a Magyarország Régiókalauz az egyik legismertebb nemzetközi borportálon
Vulkanikus bor nincs, de vulkanikus terroir nagyon is van! - Beszélgetés dr. Pál Molnár Elemér geológussal
Hogyan alakította át a filoxéra a szőlőtermesztést?