2022 március 19. / Kalmár Borbála, az Agrármarketing Centrum megbízásábólURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Dűlőtörténetek: Egy dűlő mind felett – a Nagy-Eged-hegy tetején

Hazánk legmagasabban fekvő szőlőterülete a Nagy-Eged-hegyen található, amely 500 méter fölé kúszik. Természetesen nem hasonlítható össze a több ezer méter magas argentin hegyek kínálta adottságokkal, ugyanakkor Magyarország egészét véve is elmondhatjuk, hogy különleges borok készülnek erről a termőterületről. Az Egri borvidék látképével szorosan összeforrt a Nagy-Eged-hegy jellegzetes alakja, a kicsiny óriás csendesen vigyázza az egri borászok dolgos hétköznapjait.

A hegyet könnyű megtalálni: az Egerből Noszvaj felé vezető úton alig hagyjuk el a várostáblát, amikor elénk tárul a szelíd domb látképe. Akár gyalogszerrel is felfedezhetjük, bár a hegy teteje felé közeledve már egyre meredekebbé, kavicsossá, kövessé válik a lábunk alatt a talaj. Az a talaj, amely a magasság melletti különlegességét is adja ennek a termőterületnek: míg az Egri borvidék egésze vulkanikus, riolittufás kőzeten terül el, addig a Nagy-Eged-hegy és a Kis-Eged-hegy talaját mészkő adja. „Mivel fogy a talaj, a szőlő gyökere egyre kevesebb tápanyaghoz, illetve vízhez jut, hiszen nincsen ami megkösse” – magyarázza a termőterület jellegzetességeit Polyák István, a Kovács Nimród Borászat borásza. „Ahogyan haladunk egyre feljebb, a szőlő annál nehezebb körülmények között létezik, amely stresszhelyzetet alakít ki a növény számára. Ez okozza azt, hogy a bogyók itt kisebbek lesznek, mondhatjuk, hogy a terméskorlátozást is elvégzi a természet helyettünk. A kisebb méretű bogyókban arányaiban több a héj a gyümölcshúshoz képest, a magasabb tannintartalom pedig több zamat- és ízanyagot biztosít, ezáltal a Nagy-Eged-hegyen készült borok sokkal koncentráltabbá válnak. Olyan különleges minőségű borokat köszönhetünk a Nagy-Eged-hegy legmagasabb részén levő területünknek, mint a Sky Furmint, amelynek 2107-es évjárata VinAgora Champion-díjat kapott és az ország legjobb furmintja lett, vagy az ikonikus NJK, amely számos nemzetközi és hazai elismerést mondhat magáénak, s évjáratról évjáratra visszaigazolja az idetelepített vörös fajták és a kiváló terroir erényeit és kvalitásait.”

 

A címben szereplő “Egy dűlő mindenek felett” kifejezés ifj. Lőrincz Györgytől (St. Andrea Szőlőbirtok) származik, ezzel is kifejezve, milyen sokat jelent számukra a Nagy-Eged-hegy dűlő. „Amikor 2006-ban hozzánk került ez a termőhely, édesapukám már akkor is úgy tekintett erre a helyre, mint Eger emblematikus szőlőterületére és ezt a dűlőt mindenképpen egy nagy egri borként szerette volna megfogalmazni. Már a telepítés is úgy történt, hogy a termőhely majd házasított bor formájában jelenjen meg – mi úgy gondoljuk, ha van egy komoly termőhely, annak nemcsak egy szőlőfajtán keresztül kell tudnia megmutatni az egyediségét, hanem házasításon keresztül is.” Kékfrankost telepítettek tehát, amely mellé kadarka került, ezt az alapot díszitik fel pinot noirral, merlot-val és syrah-val – így adva egy kis Rhone-vidéki karaktert az innen származó csúcsboruknak, az Egri Bikavérüknek, amelyet 2021-től már Agapé néven lehet megtalálni a szortimentjükben. A bor fehér párja a Mária, amelynek alapját a Nagy-Eged-hegyre telepített furmint és chardonnay adja. Lőrincz György meglátása szerint fehérben ez a két fajta tudja a legjobban közvetíteni a termőhely egyediségét, és amelyek nem utolsósorban egymás mellett komplementer módon léteznek a borban: a chardonnay krémességét tökéletesen egészítik ki a furmint savai.

 

Bukolyi Marcell 2016-ban telepítette el a Nagy-Eged-dűlőben az első szőlőit, amelyet már a kezdetek óta organikusan művelnek. A neve által fémjelzett kisbirtok (Bukolyi Marcell Organic Wines) egy természet által körülölelt környezetben, a hegy lábánál fekszik, így mondhatjuk, hogy a borok is együtt lélegeznek a termőterülettel. Négy kék- és négy fehérszőlőt telepítettek, amelyek az egri bikavér és a fehér párja, az Egri Csillag alapjait biztosítják. És hogy mitől olyan különlegesek az innen kikerülő tételek? „A Nagy-Egedről fenolosan érett szőlőt általában magas cukorfokkal lehet szüretelni, a borokat ennek ellenére egy izgalmas, feszes hűvösség jellemzi. Míg más termőterületen egy 15-ös alkohollal rendelkező, mediterrán jellegű vörösborban már megjelennek a lekváros, kompótos jegyek, addig a Nagy-Eged hegy borainak megmarad a frissessége és gyümölcsössége, amely a különleges környezeti tényezőknek, elsősorban a komplex meszes talajnak köszönhető.”

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Elolvasom

Befejeződött a Hungarian Wine Summit, hazánk legnagyobb nemzetközi boros találkozója

Elolvasom

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom

32 éve a magyar bor szolgálatában

Elolvasom