2021 december 11. / Lami Juli
A kortárs magyar regény azért nagyon klassz kategória, mert kis szerencsével van lehetőségünk megkérdezni magát az írót, hogy milyen bort ajánlana legszívesebben saját alkotása mellé. Szűcs Péter Dharmája jött, látott és győzött. A generációkon és kontinenseken átívelő, izgalmas fordulatokkal és lélekkel teli történet néhány héten belül a könyves sikerlisták élére került, és már a nyáron bestseller lett.
Szűcs Péter az egyik legrégebbi barátom, és ismerem a borhoz fűződő viszonyát, és azt is tudom, hogy az ország egyik legnagyobb pezsgő-rajongója. Első regényéhez azonban szinte azonnal rávágta, hogy malbec-et ajánl, mert intenzív, van mélysége, és épp úgy bele lehet feledkezni, mint a Dharmába.
Bár a meglehetősen fordulatos és intrikában gazdag igaz történet most elsősorban a filmvásznon hódít, a divatrajongók (vagy akik most nem szívesen mennek moziba), biztosan előszeretettel forgatják a film alapjául szolgáló könyvet is. Ha Gucci, akkor luxus, ha Gucci, akkor tradíció. Mi is illene jobban ehhez a stílusos és izgalmas kiadványhoz, mint a pezsgő? Persze nem akármilyen, hiszen ha már a hagyományoké a főszerep, miért ne választanánk hozzá egy olyan pezsgőt, amely tradicionális eljárással készült. A tradicionális pezsgőnek sok rétege van, ez gondolkodásra készteti a fogyasztót. Ennek a történetnek pedig ugyancsak sok-sok rétege van, ami szintén megdolgoztatja az olvasót. És ahogyan a pezsgőivás egyik legizgalmasabb mozzanata az a felfedezés, ahogy az ember azonosítja ezeket a rétegeket, úgy lesz ez az olvasmány is csupa felfedezés.
Mi lehetne ideálisabb ajándék egy könyvnél, amely pontosan ezt a címet viseli? Szerzője, a magyar származású, világhírű pszichológusnő már a Döntés című sikerkönyvében lefektette életszemléletének alapjait, és segített nézőpontot váltani olvasói millióinak szerte a világon. Ebben a kötetben gyakorlati tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan tereljük életünket pozitív vágányra, és hogyan élhetünk önbecsapás és magunkra erőltetett kényszer helyett a napos oldalon. Az ajándék mellé mindenképpen olyan bor illik, amely kifinomult és lélekmelengető, van mélysége, de nem akar semmit ránk erőszakolni. Mindez olyasmi, amit talán a kadarka tud a legjobban.
Több, mint szakácskönyv. Egy igazán élvezetes olvasmány, amely egyáltalán nem csak a sikersorozat rajongóinak szól. A kötetben száz recept található, amelyek a korszak eredeti receptjei alapján készültek, és Annie Gray ételtörténész is mesél arról mellettük, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. Igazi időutazás egy ártatlanabbnak hitt korba és egy képzeletbeli történetbe, melynek ideális kísérője egy olyan legendás desszertbor, mint amilyen a tokaji aszú. Természetesen édes, van múltja, különleges, ellenállhatatlan, mégsem egyszerű a története. Csakúgy, mint a Downtown Abbey-nek. Az már csak hab a tortán, hogy a kötetben számos olyan kiváló desszertet is találunk, amelyeknek stílusos kísérője lehet ez a csodálatos édes bor.
A novella műfaja igazi reneszánszát éli, hiszen ebben a rohanó világban sokan jobban szeretik, ha „egy ülésből” megkapják a történet elejét, közepét és végét. Kérdés, hogy a világ egyik leghíresebb krimiírójának novellás kötetét ki képes letenni anélkül, hogy végigolvasná rögtön az összeset? Ebben a kötetben az írónő összes legendás nyomozójával találkozhatunk, és minden történet decemberben játszódik.
Persze Agatha Christie-től tulajdonképpen bármi beleférne ebbe a listába, hiszen bekuckózni egy jó krimivel egy hideg téli estén az egyik legjobb ötlet, ha nem a legjobb. Főleg, ha az izgalmakat és a rejtélyeket egy pohár bor kíséretében fogjuk megemészteni. Agatha Christie regényeiben soha nem a véres gyilkosságon van a hangsúly, hanem a rejtélyen és annak megoldásán. Ezért ne gondoljuk, hogy a sötét tettekhez vörösbor dukál. Nyugodtan nyúljunk valami komoly, sok rétegű, de közben nagyon élvezhető borhoz, mint amilyen például a somlói juhfark vagy egy érlelt olaszrizling.
Micsoda cím! Az embernek eleve meghozza a kedvét egy pohár borhoz. Ez esetben is volt szerencsém megkérdezni a szerzőt, milyen bor illik legjobban legújabb regényéhez, és boros élményeiről is mesélt. „A vasárnap délutánok lélektana című regényem helyszíne leginkább a napfényes Itália, de a történet elején még Egerben járunk – felelte. – Főhősöm ott főiskolás, és a parkban sétálva pillantja meg először élete szerelmét, a világ második legjobb gitárosát, akit egy borozóig követ. Amikor írtam a regényt, végigsétáltam az egri Széchenyi utcán és környékén, keresve a helyet, ami emlékeimben élt, hiszen bármilyen furcsa, én is Egerben voltam főiskolás… Sajnos nem találtam a borozót, ahol a huszonévesek – miközben megváltották a világot – még kólával keverték a bikavért. Helyette viszont ott a Gál Tibor Pincészet, ami már egy teljesen új Eger nekem, egy teljesen új dimenzió. És hogy mit kérek ki legszívesebben, ha néha ellátogatunk oda? Persze hogy egy pohár Egri Bikavért. Regényemben egyébként egy fejezet erejéig elugrunk Badacsonyba is – a történetben itt épp valamikor a hatvanas években járunk. Egy festőnő otthonában találkozik kelet és nyugat, és kibontakozik egy életre szóló szerelem. Érdekesség, hogy később tudtam meg a Drágakő Badacsony tulajdonosától, Leányvári Klaudiától, hogy Badacsonyban valóban élt egy híres festőnő, Udvardi Erzsébet. Amikor a helyszínt elképzeltem, mindig a Váli Pincészetet láttam magam előtt, illetve a kilátást a badacsonyörsi kertből a gyönyörű Balatonra. Mi mást is ajánlhatnék, ha nem azt a kéknyelűt az egyik Váli-dűlőről, aminek az is a különlegessége, hogy a címkéjét Váli Péter borász névrokonának, Váli Dezső festőművésznek a festménye díszíti.” Létezhet ennél pontosabb ajánlás?
Három nő, aki csak az igazat mondja és hatalmasat tarolt először a közösségi médiában, majd a könyvesboltok polcain is. A Nem akarok beleszólni könyv igazi könnyed kikapcsolódást kínál, miközben kötet formájában is az igazat mondja és azzal nevetteti meg az olvasót. Tökéletes kísérője lehet egy Irsai Olivér, vagy akár egy trendi borkoktél. A buborékok amúgy is jól állnak a könnyed, mégis mélységgel is bíró olvasmányoknak. És persze az ünnepeknek is.
Badacsonyi-e és egyáltalán magyar-e a hungarikumok közé bejegyzett kéknyelű?
Szuper magyar eredmények, sok cseh trófea és platinaérem az olaszrizlingvébén
A pezsgő lehet kitörési pont
Emblematikus dűlőink: az Ördögárok
Merre tovább, BalatonBor? – interjú a Balatoni Kör elnökével a 10. évforduló alkalmából
A hordó „kézjegye”
Van okunk az optimizmusra
Hallottatok már a kék arbstról?