2024 július 12. / Kalmár Borbála
Ha az ember időnként kitekint a nagyvilágba, kellő nyitottság mellett jártában-keltében könnyen köt új, többségében boron alapuló barátságokat. Hiszen egy pohár jó bor mellett még az egyébként visszafogott ember is könnyen nyílik meg, és az elsők között érkezik a kérdés: ki honnan jött. Magyarország hallatán általában két szó ugrik be rólunk a külföldieknek: az egyik magától értetődően a főváros – alig akad olyan „utazó”, aki a bakancslistáján ne pipálta volna már ki Budapestet, vagy ne szeretne hozzánk eljutni. A másik – bár nem feltétlenül ebben a sorrendben érkeznek a reakciók – Tokaj, vagyis jobban mondva „tokaji”, ahogyan a magyar bort szerető külföldiek az emlékezetükbe vésték a palackokon szereplő feliratot.
A Tokaji borvidék, a háttérben a Kopasz-heggyel
Úgy tűnik, a tokaji borok – illetve a kategórián belül természetesen a tokaji aszú – valóban világhírűek. Az aszúnak ma már saját, kifejezetten a bor aromatikáját támogató pohara is van; és mostanra azt is megtanultuk, hogy bár elég magas a cukortartalma, mégsem tekinthető csupán desszertbornak. Aszúsodott szőlőszemből nem csak Tokajban készülhet bor, azonban ezek közül a borversenyeken mégiscsak a tokaji aszú az, amely rendre szép számmal gyűjti be a legmagasabb pontszámokat.
Szilágyi László 2005-ben vette át nagymamájától a családi pince kulcsát és az ezzel járó szőlőültetvényeket. A területeket azóta szépen felduzzasztotta, és – a nagymamája után elnevezett pincészetből – Gizella néven találjuk meg elegáns, finom szövésű borait. A borász a világ legnagyobb presztízsű borversenyének tartja a Decantert, amelyet már csak az a tény is igazol, hogy nincs még egy olyan megmérettetés, amelyen ennyi nevezett minta közül keresi a zsűri a legjobbakat: idén összesen 18 143 mintát küldtek el a borászok és a kereskedők Londonba. Laci a 2019-es Gizella Aszút nevezte, abban bízva – és a korábbi eredményeket alaposan kielemezve –, hogy a tokaji édes bor az a kategória, amellyel Magyarországról talán a legjobban ki lehet tűnni – habár néhány termelőnek már sikerült száraz borokkal is ez a csoda.
Szilágyi László - Kép: Gizella Pince Facebook
A legjobb száraz boros eredmények a korábbi Decanter World Wine Awards versenyeken
2022-ben a Zelna hozott el egy platinaérmet a 2021-es olaszrizlingjükkel, míg 2021-ben a St. Andrea Szőlőbirtok 2017-es Nagy Eged-dűlő Egri Bikavér Superior tétele került be a világ legjobb 50 bora közé. 2018-ban Figuláék 2016-os Köves Olaszrizlingje, 2017-ben és 2016-ban pedig a Szent Tamás Furmintja (2013-as, illetve a 2012-es évjárat) érdemelte ki a legjobb száraz boroknak járó platinát.
Úgy látszik, Laci jól választott, hiszen a nevezett aszú továbbjutott a végső kóstolókörre: itt a minimum 97 pontot elért, platinaérmet kapott borokat kóstolta újra a zsűri, hogy kiválassza közülük a legjobb ötvenet. Ennek az illusztris társaságnak lett a tagja a 2019-es Gizella Aszú.
A bor a napokban került csak piacra, összesen ezer palack készült belőle. A külföldi kereskedők megrendeléseit Laci igyekszik igazságosan kiszolgálni: allokál, hogy mindenkinek jusson. Közben már az első privát megrendelések is befutottak: a vevők díszdobozban kapják kézhez a díjnyertes tételt.
Gizella 2019-es aszú, kóstolójegyzet az idei Decanterről
A Decanter presztízsét az is jól jelzi, hogy mindig jelentős a magyar nevezések száma – és szerencsére évről évre sok hazai sikernek örülhetünk. A borverseny esetében szállóigévé vált már az a mondat, hogy itt az ezüst is felér egy arannyal – a szigorú pontozás és a magas ponthatárok miatt ugyanis a Decanteren több olyan tétel kap ezüstöt vagy éppen bronzot, amely más, szintén neves megmérettetéseken kényelmesen elfér a magasabb kategóriában. Idén is történt ilyen: az itt ezüstöt nyert bor a szintén londoni International Wine Challenge-en (IWC) aranyérmet zsebelt be.
A 97 pontos borok közé, a Gizella Aszú mellé feliratkozott Szilágyi László iskolatársa, Balassa István két tétele – a borász a 2019-es Villő Aszúval és a 2021-es Szamorodnival nyert platinát –, valamint a Pajzos Tokaj is: a pincészet a 2017-es Esszenciával érdemelte ki az elismerést. A negyedik s egyben utolsó magyar platina is Tokajba került: a Sauska Tokaj a 2021-es, Medve-dűlőből származó Furmintjával kerülhet fel a keretes írásunkban ismertetett száraz boros sikerlistára.
Száraz boros siker Tokajból - platinát kapott a Sauska Medve Furmint
Ha olaszrizlingről van szó, a Figula Köves etalonnak számít – idén 95 pontot és természetesen ezzel együtt aranyérmet kapott a csopaki bor 2022-es évjárata. A Kancellár Birtok meglehetősen fiatal pince még, így az ő sikerük különösen megsüvegelendő: a somlói pincészet Hárslevelű (2019) és Furmint (2019) bora lett aranyérmes, valamint az ezüstérmesek között is ott van a nevük. Szintén aranyat kapott Kreinbacherék két pezsgője: a Classic Brut, valamint a Prestige Brut.
Tokajból öt termelő hét bora kapott aranyat: Szarka Pince Cuvée (2017), Pajzos Tokaj Aszú (2017) Oremus 6 Puttonyos Aszú (2017), Maison aux Pois Édes Szamorodni (2021) és Aszú (2019), valamint a Disznókő Hattyús Édes Szamorodni (2018) és a Hattyús Tokaji Aszú 5 Puttonyos (2019). A vörösöket ezúttal a Schieber Borászat Trilógia Bikavér (2021) képviselte az aranyérmesek listáján, amely a Kancellár-borokkal együtt bekerült a legjobb ár-érték arányú tételek közé. Az érmes magyar borok teljes listája itt található.
A sikerek itt még korántsem értek véget. Alighogy kielemeztük a Decanter eredményeit, már érkezett is a következő hír, mely szerint a nemzetközi hírnévnek örvendő borkritikus, James Suckling csapatába tartozó Andrii Stetsiuk 100 pontot adott a Disznókő 2013-as Tokaji Esszenciájára. A jellemzésében nem fukarkodott a dicséretekkel sem: ilyen élmény csak egyszer van az életben – írta többek között. 2013 az elmúlt évtizedek egyik legszebb aszús éve volt, a 2012-es már kicsit kevesebb sikerrel kecsegtetett, ennek ellenére a Disznókő Tokaji Esszencia 2012-es évjárata is 97 pontot ért a borkritikusnál; amely egy 30 évre visszamenő vertikális Disznókő-kóstolón került a poharába.
Az esszenciát hagyományosan nem is pohárból, hanem kanálból szolgálják fel; a Disznókő pedig saját dizájnú kristálykanállal is rendelkezik
Érdemes figyelni a Decanter Magazin augusztusi nyomtatott lapszámát, amelyben ismét kiemelt helyet kapnak a magyar borok. Ezúttal egy 16 oldalas melléklet mutatja be hazánk vulkanikus termőterületeit és kiemelkedő szőlőfajtáit; valamint „Vulkanikus Magyarország” címmel egy turisztikai kalauz is megtalálható lesz a kiadványban. Természetesen nem marad el a borajánló sem: a Decanter csapata kóstolási jegyzeteik alapján összeállította a „Top 20 magyar vulkanikus bor a UK-ban” listáját.
A magazin boros részében olyan szaktekintélyek működnek közre, mint John Szabó Master Sommelier, aki több mint két évtizede tanulmányozza nemcsak Magyarország, hanem a világ vulkanikus termőhelyeiről kikerült borokat; Caroline Gilby Master of Wine, aki éppen nemrégiben nosztalgiázott hazánkhoz fűződő három évtizedes barátsága felett; valamint Sue Tolson dipWSET, Master of Wine hallgató, aki ma már magyar állampolgárként szakértője a hazai boroknak.
A melléklet támogatója a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Mi az a tannin, ami minden borban megtalálható?
Tokaj nemcsak a magyaroké, Tokaj a világé! - Interjú Demeter Zoltánnal és feleségével, Anettel
Istenáldotta termőhely - Kis Tamással, a Somlói Vándor Pince alapító-borászával beszélgettünk
Dugóhúzó, cseppőr, nitrogéngáz – hasznos boros kellékek otthonra
Selymesek és gazdagok – tokaji aszúk a kétezres évek elejéről
Csiszolgatjuk a drágakövünket - Interjú Liptai Zsolttal, az Év Bortermelőjével
Forralt bor a pohárban
A tokaji aszú a világ egyik legelismertebb szakmai influenszerének szemével