2022 március 24. / Gyana Dániel
Minden évben hallani egy-egy új pince születéséről a hazai borvidékeken is, amiket néha lelkes amatőrök, máskor szenvedélyes szakmabeliek, vagy épp nyugalmat kereső családok keltenek életre. Közülük mutatunk be most három új belépőt, a kedvenc tavunk közeléből.
Hosszas tervezés és két év kivitelezés után 2021-ben készült el Androsics Ferencék borászata a balatonőszödi Haraszt-dűlőben. Bár szőlőtermesztéssel már több, mint 40 éve foglalkozik a család, a tervek és a lehetőségek most keresztezték egymást úgy, hogy boraikon keresztül is megmutathatják azt a gondosságot és figyelmet, ami a gazdálkodásban régóta jellemzi őket.
A család jelenleg 45 hektáron termel szőlőt, az első ültetvényt 42 éve telepítették - mígnem 2018-ban, egy pályázati lehetőségnek is köszönhetően kezdtek bele egy saját feldolgozó és gravitációs pince tervezésébe a Pannonhalmi Főapátság borásza, Liptai Zsolt segítségével.
A lenyűgöző környezetben, szőlősorok ölelésében felépített birtokon már az első szüret alkalmával is nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, jóllehet egyelőre csak a friss, reduktív borok kerültek reflektorfénybe, olyan illatosabb fajtákból, mint például a muscat ottonel vagy a királyleányka.
Bár a tavaszi napsütést impozáns, panorámás borterasszal váró pincészetnél a fókusz a szőlőn, a borkészítésen és a vendéglátáson van, 13 hektáros dióligetük évi körülbelül 16 ezer kilogrammos termése és több mint 5 hektáros mogyoróültetvényük pazar minőségű, római fajtájú törökmogyorója mellett sem szabad szó nélkül elmenni.
Androsicsék új szereplők, de a márkán, a hozzáálláson és a tudatos tervezésen is visszaköszön precizitásuk. Ezt mutatja az is, hogy friss boraikkal már több boros megmérettetésen és a Budapest Central European Fashion Weeken is aktív szereplők voltak. (A cikk nyitóképe az Androsics Pince kilátása)
Széles Zoltán és Krausz Ágnes korábbi életüket hátrahagyva, egy pici, balatonszárszói pincében kezdték el felépíteni életük következő 50 évét. Bár sokáig csak borszeretőként járták az ország kisebb-nagyobb pincéit, 2016-ban rátaláltak kedvenc nyaralóhelyükön egy apró présházra és pincére, ami egy gyönyörű birtok közepén áll.
Ezután már csak az ösztöneikre hallgattak - ahogy ezt a pince neve is sugallja. Zoltán szinte azonnal elkezdett szőlész-borásznak tanulni, végül hivatalosan 2019-ben jelentek meg boraikkal a piacon.
A hobbiból lett vállalkozás organikusan fejlődik: saját termőterületük egyelőre kevés van, így részben más, helyi termelőktől vásárolnak szőlőt boraikhoz, de több új – többek között chardonnay, cabernet franc és olaszrizling – telepítésük fordul évről évre termőre, biztosítva a folyamatos növekedést.
A történetük már csak azért is nagyon szerethető, mert minden munkafolyamatot a telepítéstől a palackozásig maguk végeznek, legtöbbször rengeteg kétkezi munkával, a legnagyobb gondossággal, odafigyeléssel és kreatív megoldásokkal.
A tavalyi nyár óta borkóstolóra is be lehet jelentkezni a pincéhez, ahol a teljes sztori mellé házi kovászos kenyeret, házi kencéket és az első borokat kapjuk. Ha minden a terv szerint alakul, idén elkészül egy téli kóstolóhelyiség is, ami hatalmas előrelépést jelent majd az aprócska birtok életében.
Bár Reizingerék fiatal, családi pincéje Balatonvilágostól körülbelül 20 kilométerre, Lajoskomáromban található, hivatalosan már a Tolnai borvidékhez kapcsolódik.
A XIX. században, a Batthyány család által életre keltett településen a festői szépségű Fülöp-hegy pincesora a falu szívcsakrája. A Batthyány Fülöpről elnevezett terület szőlőtelepítéseit már egy 1808-as úriszéki jegyzőkönyv is tartalmazta, de a környékre érkező svábok és tótok szorgalma miatt hamar kinőtték a hegyet a “lajosiak”.
A szőlőterületek nagysága a Fülöp-hegyen körülbelül 30 hektár, ahol 80%-ban fehér – elsősorban olaszrizling és zenit –, 20%-ban kékszőlőt – kékfrankost, zweigeltet, pinot noirt és merlot-t – termesztenek a gazdák.
A pincesor 220 apró borászata közül Reizingerék mindössze 0,14 hektár saját szőlővel rendelkeznek, ami a mennyiségnek nem, a minőségnek viszont annál inkább kedvez. A falu alapítói között is számontartott család mindig is növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozott, a borkészítés hagyománya náluk a falu születése óta töretlen.
A pincészet egyik mozgatórugója Attila, aki felmenőitől tanulta a szőlőmunka és a borkészítés mozzanatait, majd adta tovább fiának, Ádámnak, aki ma a borászatot vezeti.
A borok egységesen reduktív eljárással készülnek, a szabályozott, alacsony hőmérsékleten történő erjesztés és a fő fajták – mint az olaszrizling, a zenit és a pinot noir – jelentik a garanciát a gazdag aromákra a boraikban.
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán
Bor és természet: Folly Arborétum
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Borturisztikai találkozó Morvaországban