2022 március 24. / Gyana DánielURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Három új borászat a Balaton déli partjánál, akikre érdemes odafigyelni

Azt mondják, egy borász úgy lehet könnyen milliomos, ha előtte milliárdos volt. Még ha ez a jópofa fricska nem is teljesen helytálló, kétségtelen, hogy egy saját birtokkal nem csak néhány évre tervez az ember. A borászkodáshoz tökéletesen passzol a “nem csak egy szakma, sokkal inkább hivatás” frázis. Ráadásul manapság egyre nehezebb kitűnni a komoly szakmai múlttal rendelkező, neves borászatok sűrűjéből, csakúgy, mint a romantikus kispincék sokaságából. Mégis vannak, akik időről időre megpróbálják, ez a mi szerencsénk!

Minden évben hallani egy-egy új pince születéséről a hazai borvidékeken is, amiket néha lelkes amatőrök, máskor szenvedélyes szakmabeliek, vagy épp nyugalmat kereső családok keltenek életre. Közülük mutatunk be most három új belépőt, a kedvenc tavunk közeléből.

 

Androsics Birtok - 2021

Hosszas tervezés és két év kivitelezés után 2021-ben készült el Androsics Ferencék borászata a balatonőszödi Haraszt-dűlőben. Bár szőlőtermesztéssel már több, mint 40 éve foglalkozik a család, a tervek és a lehetőségek most keresztezték egymást úgy, hogy boraikon keresztül is megmutathatják azt a gondosságot és figyelmet, ami a gazdálkodásban régóta jellemzi őket.

A család jelenleg 45 hektáron termel szőlőt, az első ültetvényt 42 éve telepítették - mígnem 2018-ban, egy pályázati lehetőségnek is köszönhetően kezdtek bele egy saját feldolgozó és gravitációs pince tervezésébe a Pannonhalmi Főapátság borásza, Liptai Zsolt segítségével.

A lenyűgöző környezetben, szőlősorok ölelésében felépített birtokon már az első szüret alkalmával is nagy hangsúlyt fektettek a minőségre, jóllehet egyelőre csak a friss, reduktív borok kerültek reflektorfénybe, olyan illatosabb fajtákból, mint például a muscat ottonel vagy a királyleányka.

Bár a tavaszi napsütést impozáns, panorámás borterasszal váró pincészetnél a fókusz a szőlőn, a borkészítésen és a vendéglátáson van, 13 hektáros dióligetük évi körülbelül 16 ezer kilogrammos termése és több mint 5 hektáros mogyoróültetvényük pazar minőségű, római fajtájú törökmogyorója mellett sem szabad szó nélkül elmenni.

Androsicsék új szereplők, de a márkán, a hozzáálláson és a tudatos tervezésen is visszaköszön precizitásuk. Ezt mutatja az is, hogy friss boraikkal már több boros megmérettetésen és a Budapest Central European Fashion Weeken is aktív szereplők voltak. (A cikk nyitóképe az Androsics Pince kilátása)

 

Ösztön Pince - 2019

Széles Zoltán és Krausz Ágnes korábbi életüket hátrahagyva, egy pici, balatonszárszói pincében kezdték el felépíteni életük következő 50 évét. Bár sokáig csak borszeretőként járták az ország kisebb-nagyobb pincéit, 2016-ban rátaláltak kedvenc nyaralóhelyükön egy apró présházra és pincére, ami egy gyönyörű birtok közepén áll.

Ezután már csak az ösztöneikre hallgattak - ahogy ezt a pince neve is sugallja. Zoltán szinte azonnal elkezdett szőlész-borásznak tanulni, végül hivatalosan 2019-ben jelentek meg boraikkal a piacon.

 

A hobbiból lett vállalkozás organikusan fejlődik: saját termőterületük egyelőre kevés van, így részben más, helyi termelőktől vásárolnak szőlőt boraikhoz, de több új – többek között chardonnay, cabernet franc és olaszrizling – telepítésük fordul évről évre termőre, biztosítva a folyamatos növekedést.

A történetük már csak azért is nagyon szerethető, mert minden munkafolyamatot a telepítéstől a palackozásig maguk végeznek, legtöbbször rengeteg kétkezi munkával, a legnagyobb gondossággal, odafigyeléssel és kreatív megoldásokkal.

A tavalyi nyár óta borkóstolóra is be lehet jelentkezni a pincéhez, ahol a teljes sztori mellé házi kovászos kenyeret, házi kencéket és az első borokat kapjuk. Ha minden a terv szerint alakul, idén elkészül egy téli kóstolóhelyiség is, ami hatalmas előrelépést jelent majd az aprócska birtok életében.

 

Reizinger Pince - 2019

Bár Reizingerék fiatal, családi pincéje Balatonvilágostól körülbelül 20 kilométerre, Lajoskomáromban található, hivatalosan már a Tolnai borvidékhez kapcsolódik.

A XIX. században, a Batthyány család által életre keltett településen a festői szépségű Fülöp-hegy pincesora a falu szívcsakrája. A Batthyány Fülöpről elnevezett terület szőlőtelepítéseit már egy 1808-as úriszéki jegyzőkönyv is tartalmazta, de a környékre érkező svábok és tótok szorgalma miatt hamar kinőtték a hegyet a “lajosiak”.

A szőlőterületek nagysága a Fülöp-hegyen körülbelül 30 hektár, ahol 80%-ban fehér – elsősorban olaszrizling és zenit –, 20%-ban kékszőlőt – kékfrankost, zweigeltet, pinot noirt és merlot-t – termesztenek a gazdák.

A pincesor 220 apró borászata közül Reizingerék mindössze 0,14 hektár saját szőlővel rendelkeznek, ami a mennyiségnek nem, a minőségnek viszont annál inkább kedvez. A falu alapítói között is számontartott család mindig is növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozott, a borkészítés hagyománya náluk a falu születése óta töretlen.

A pincészet egyik mozgatórugója Attila, aki felmenőitől tanulta a szőlőmunka és a borkészítés mozzanatait, majd adta tovább fiának, Ádámnak, aki ma a borászatot vezeti.

A borok egységesen reduktív eljárással készülnek, a szabályozott, alacsony hőmérsékleten történő erjesztés és a fő fajták – mint az olaszrizling, a zenit és a pinot noir – jelentik a garanciát a gazdag aromákra a boraikban.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Borozás a kéktúra útvonalán

Elolvasom

Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában

Elolvasom

Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával

Elolvasom

Borturisztikai találkozó Morvaországban

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok