2024 október 14. / Kalmár BorbálaURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Bianca, Jázmin, néró és a többiek

A borkészítésnél – és még inkább a termelésnél – a borász hosszú távra tervez: nem elég ismernie a ma italtrendjeit, azt is tudnia kell, mit isznak majd a fogyasztók öt vagy éppen tíz év múlva; és közben fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira is…

Néhány éve már rebesgették, hogy hamarosan eljöhet itthon is a provence-i rozék kora. Idén ez már nem is annyira jövendölés, sokkal inkább valóság – elég csak körbenézni valamely nevesebb borkereskedés polcain. Sorban jönnek ki prémium rozéikkal a termelők: portfóliójukban a könnyed, nyári, epres ízbombák helyett (vagy mellett) van már provence-i mintára készülő elegáns, esetenként hordóban és seprőn – akár több évig is – érlelt tétel.

A hazai nagy pezsgőkészítők – Kreinbacher, Sauska – tavaly egymás után álltak elő magnum palackba zárt buborékaikkal: kicsit olyan érzésünk is lehetett, hogy biztosan összebeszéltek. A valóságban természetesen nem ez történt. A rozéknál is, a pezsgőknél pedig még inkább igaz, hogy hosszas stratégiai tervezés eredményeként láttak napvilágot ezek a tételek; azért, hogy készítőik ne kövessék, hanem megelőzzék a trendeket. 

 

 

Egy ma eltelepített szőlőből három-öt év múlva lehet értékelhető bort készíteni; de ahogy a mondás tartja, szőlőt legalább 50 évre telepít az ember – tehát látnia kell azt is, hogy választása fél évszázad múlva is eladható lesz-e a piacon, illetve az adott fajta megmarad-e egyáltalán a sokszor szélsőséges időjárási körülmények között.

A rezisztens szőlőfajták szerepe

A rezisztens fajtákról korábban Szabó Edit beszélgetett az egyik ilyen látnoki képességű borásszal, Gyukli Krisztiánnal – akit 15 éve még bolondnak néztek, amikor solarist telepített a füredi domboldalra, ma pedig már egyre több termelő ültetvényében ott zöldell ez a fajta, és a gazdák Krisztiánhoz járnak tanácsért.

 

A klímaváltozás mindennapos beszédtéma: emlékezzünk csak vissza például a tavalyi, szokatlanul csapadékos nyárra! A túlzásba vitt égi áldás nem csak a szőlő számára hasznos, sajnos kedvező körülményeket teremt a gombás megbetegedéseknek is. Tradicionális fajták esetén művelésmódtól – konvencionális, fenntartható vagy organikus – függetlenül egy ilyen év sok permetezést kíván a borásztól; és itt lépnek be a képbe a rezisztens szőlőfajták. Ezek ugyanis – célirányos nemesítésük eredményeként – jobban ellenállnak a betegségeknek: kevesebb permetezés mellett is egészségesebb gyümölcsöt adnak, így csökkenthető az ökológiai lábnyom, ráadásul a szőlész számára is egyszerűbb a munkaerő-optimalizálás. Nem csoda, hogy egyre többen foglalkoznak ezzel: Gyukli Krisztián még a németországi Staatliches Weinbauinstitut Freiburgnál szerezte a tapasztalatait, de már hazai növénynemesítők is dolgoznak a minél ellenállóbb és jó bort adó fajták létrehozásán

Míg napjainkban néhány rezisztens fajta nevének hallatán már nem igazán szalad fel a szemöldökünk, azért alighanem értetlenül pislognánk a borlapra, ha például merzlingből vagy cabernet blanc-ból készült bort ajánlana a tapasztalt sommelier. Az ismeretlen fajtákkal szembeni bizalmatlanság egyelőre sok termelő kedvét elveszi a kísérletezéstől idehaza – ráadásul nálunk egyelőre még viszonylag megbízhatóan teremnek a megszokott fajták is –, de bátor pionírokért nem kell messzire mennünk. 

 

Gyukli Krisztián

Hazai rezisztensek

Ifjabb és idősebb Kozma Pál munkásságának köszönhetően született meg többek között a csillám, a borsmenta vagy éppen a Jázmin szőlőfajta. Dr. Csizmazia Darab József neve olyan szőlőfajtákhoz köthető, mint a Medina, a néró vagy a Bianca. Ez utóbbi arról vált nevezetessé, hogy a legszélesebb körben telepítették el hazánkban – és elsősorban az Alföldön –, borát azonban ritkán tudjuk megkóstolni. A szekszárdi Ódányi Birtok viszont éppen erre a rezisztens fajtára „szakosodott”: portfóliójukban többféle variációban is megtalálható a Bianca.

A Soós Borászati Szakközépiskola a Szigetcsépen található csillám szőlőültetvényében tanítja nebulóit. A szomszédos Gál Pincészetnél csillám és Bianca is van; igaz, bort nem készítenek belőle. A Jázmint elsősorban a Pécsi Kutatóintézetnél, illetve a Pécsi Egyetemi Borbirtokon érdemes keresni, ahol Ipacs Szabó István felügyelete alatt kerül a pincébe. Szintén a Pécsi borvidéken található a Hárs Családi BioPincészet, náluk, illetve a neszmélyi Turay Családi Pincészetnél a borsmentával lehet ismerkedni. 

 

Szentpéteri néró szüret

 

A hazai nemesítésű rezisztens fajták közül alighanem a néró nevű kék szőlő a legismertebb és borkészítés szempontjából a legelterjedtebb – még ha nem is mindig ebben a kontextusban gondolunk rá. A kunsági Szentpéteri Borpince rendszerint már szeptember első felében palackba zárja néróból készített rozéját: évek óta stabilan ott van a legjobb hazai újborok között. Hozzá hasonlóan a Vass Borászat, az Eszterbauer Borászat, illetve a Koch Borászat is rozéként palackozza; bár Szentpéteriéknél és a pázmándi ApróKertekben – erősen limitált mennyiségben, de annál kiválóbb minőségben – vörösbor formájában is kóstolható. A mohácsi Planina Borház 2003-ban telepítette el néró-ültetvényét. A bor sokáig a rozéházasítást gazdagította, idén először pedig pét-nat készül belőle.  

A kék fajtákat erősíti még a Medina, amely bizonyára nem ismeretlen a borvidékeket szorgosan látogató emberek számára: a Felső-Magyarország borrégióban fordul elő leggyakrabban. Az Egri borvidékről az Ostoros Családi Pincészet például még édes vöröset is készít belőle, a Bükkben pedig Sándor Zsoltnál kóstolhatjuk meg natúrbor formájában. 

 

Bianca

 

Nemzetközi mezőny

Könnyedén el lehet képzelni, hogy ha nálunk ennyire fontos a rezisztens szőlőfajták nemesítése, mennyivel inkább az lehet külföldön! Ennek ellenére úgy tűnik, hogy nemzetközi rezisztensekkel csak néhány hazai pincészet foglalkozik. A fentebb már említett solaris német nemesítés, és már régen nem csak a Gyukli Pincészet szortimentjében található meg: többek között a Szent György-hegyi Hóbor Pincénél, a Pannonhalmi borvidéken a Kiss Családi Pincészetnél, illetve a fentebb már említett Turay Családi Pincészetnél. 

Szintén Németországból érkezett a sauvignon blanc ízjegyeit hozó hibernal, amelyet a balatoni Feind Pincészet tűzött a zászlajára; de nem ők az egyedüliek, akiknél megkóstolhatjuk. A tőlük nem messze fekvő Rádpuszta Szőlőbirtok Hibernal bora idén különdíjas lett a Balatoni Borok Versenyén, és ez az eredmény nem hagy kétséget afelől, hogy – ismeretlenség ide vagy oda – ezek a tételek akár egy vakkóstolón is megállják a helyüket. 

Ez az eredmény azért is fontos, mert nem elég, hogy ezek a szőlők ellenállóbbak a betegségekkel szemben, a fogyasztó szempontjából azért mégiscsak az ízpróba a döntő. És ez a szempont a rezisztens fajták kiválasztásánál – különösen 50 év távlatában gondolkodva – szintén nem hagyható figyelmen kívül. 

 

Medina

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Hamarosan kezdődik Európa egyik legnagyobb nemzetközi borexpója

Elolvasom

Mindig is furmintrajongó voltam!

Elolvasom

Bor vagy mámor? Érték a mérték!

Elolvasom

Tisztelettel kell fordulni a borhoz – Generációváltás a fogyasztóknál

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok