2021 november 09. / Demők Nóra

Trükkös évjárat – Szüreti körkép / 2.

Folytatódik szüreti naplónk, melyben a borászokkal készült interjúkon keresztül lesünk be az idei szüret kulisszái mögé. Gondolatban bejárjuk mind a 6, különböző adottságokkal rendelkező borrégiót, a második részben Szekszárdról ifj. Heimann Zoltán, a Szent György-hegyről Szászi Endre, Pannonhalmáról pedig Liptai Zsolt osztotta meg velünk a tapasztalatait a 2021-es évjáratról.

Trükkös évjárat, bio védelem

 

Ifj. Heimann Zoltán

(Heimann Családi Birtok, Szekszárdi borvidék, Pannon borrégió)

 

„Most már nyugodtak vagyunk, alapvetően jó évjáratot zárunk, de idén mindenképpen az eddigi évekhez képest alacsonyabb termésátlag jellemző. Ez a kicsit kevesebb termés egyébként is célunk, minőségi szempontok miatt (az eddigi 80 q/ha helyett ez 50-60 q/ha termést jelent). Az idei szüret problémás és stresszes volt, de ez még mindig a jóféle probléma. 

 

Heimannék 25 hektár területen gazdálkodnak, főként saját termesztésű szőlőből készítenek bort. Csak egészen kis mennyiségben, 10% alatt vásárolnak szőlőt.

 

A májusi hidegeknél már látszott, hogy nem lesz korai szüret: június közepére esett a virágzás, ami nagyon késeinek számít a korábbi évekhez képest. Alacsonyak voltak a hőösszegek, viszont száraz, meleg nyár volt és erre eltérően reagáltak a különböző szőlőfajták: például a kékfrankos, amely többféle adottsággal rendelkező kisebb mikroparcellákon érik. A Baranya-völgyben markáns töppedést tapasztaltunk, megjelentek a meleg évjárat túléréses jegyei, aprók voltak a bogyók is.
A Bati kereszt védettebb, északi fekvésű dűlő, vörös anyagos sávokkal a talajban, emiatt jobb a talaj vízháztartása is, ez a dűlő nagyobb szőlőszemeket termett, friss hatása van a termésnek.

 

Szép kadarka évjárat lesz

„Szeptember közepén kezdtük a szüretet a kadarkával és kékfrankossal, aztán szeptember 20-tól megindult a hajrá, elkezdtük szedni a merlot-t is, egyszerre jött be minden alapanyag. Egy napra sem álltunk meg. Büszke vagyok, mert ez az első évjáratom, hogy meg tudtam győzni anyukámat arról, hogy egyfolytában szüreteljünk, megállás nélkül, és az alacsonyabb termésátlag miatt el is fért minden, volt elég erjesztőkapacitásunk is a pincében. Az átlagos 6 hét helyett 4 hétig tartott a szüret, október közepével be is fejeztük.

Alapvető tapasztalatom, hogy ebben trükkös évjáratban is jól működött a bio művelés, mindenképpen folytatjuk. A gondos zöldmunka továbbra is elengedhetetlen."

 

 

Az évszázad legmelegebb nyara volt


Szászi Endre
(Szászi Pince, Badacsonyi borvidék, Balaton borrégió)

 

Szászi Endre és családja a Szent György-hegyen 20 hektáron gazdálkodik. A képen a fiatalabb és az idősebb Szászi Endre.

 

„Már csak a narancsbor préselés vár ránk és vége a munkálatoknak. Érdekes évjárat volt az idei, nagyon hideg tavasszal, tavaszi metszéssel és kései éréssel. Rendkívül későn fakadt a szőlő, láttuk, hogy ebből már nem lesz korai szüret. Elmondható viszont, hogy az évszázad legmelegebb, legszárazabb júliusa-augusztusa volt a hegyen. Mivel közel 20 éve teljesen bio művelést alkalmazunk a 20 hektár területen és a soraljakat gyommentesen tartjuk. Ami kis csapadék esett, az le is jutott a gyökérig, ezért az aszályos nyár sem okozott gondot. Az új telepítésű szőlőkért viszont küzdöttünk a nagy melegben, hidrofúróval öntöztünk, hogy életben maradjanak. Egy nagy veszteségünk volt nyáron: július végén jött egy szupercella, jégveréssel, és az akkor még zöldborsós állapotban lévő szőlőben okozott jelentős kárt. A száraz nyár után szerencsére szeptemberben megjött a csapadék is.”

 

Boldog szüret

„Alapvetően jól tervezhető volt a szüret, augusztus 28-29-én indult a korai fajtákkal. Kizárólag kézi szüretet alkalmazunk. A szürkebarátot alacsony mustfokkal szedtük, utána következett az ottonel muskotály a Csobáncról és a Szent György-hegyről. Elképesztő vadkárunk volt egyébként idén a Csobáncon, az őzek, szarvasok lecsipegették a muskotály jó részét, és ősszel megérkeztek a seregélyek is, hiszen később kezdtük a szüretet. Riasztópisztollyal kellett védenünk a termést. Szép, napos időben szüreteltünk.

 

Nálunk jellemző az éneklés is a szőlőben, profi szüretelő asszonyaink vannak. Állandó csapatunk tagjai jelenleg 60-70 évesek és zeng tőlük a birtok, a vendégeink legnagyobb örömére.

 

A korai fajtákat – a zenitet és a szürkebarátot – egyszerre szedtük, a cserszegi fűszerest pedig a technológiától függően, két ütemben. A hárslevelűnél is kétlépcsős szüretet alkalmaztunk, később szedtük a narancsbornak való hárs alapanyagot.
Legfontosabb, zászlós fajtánknál, az olaszrizlingnél idén az egész fürtös préseléssel játszottunk és jók a tapasztalatok: máshogy tisztul a must, több a lékinyerés is, ugyanakkor időben lassabb a kíméletes préselési folyamat. A legtöbb területen az olaszrizlinget fenolosan, jó savval szüreteltük, 18,5-ös mustfokkal és moderált, 12-es alkohollal.
A hozamot tekintve szinte nem volt olyan fajta, ami nem múlta felül a tavalyi évet, és ez a metszésnek köszönhető. Utoljára szedtük a zeust, amit idén megtámadott a botritisz, aminek nagyon örültünk, idén desszertborunk készül belőle szamorodni technológiával, ez nincs minden évben. Az édes zeus nagyon szerethető, a magas mustfokhoz magas sav párosul, szép, arányos bor lesz. A kéknyelű és a rózsakő is rendben lesz, finom, neutrális, jó szerkezetű borokat várhatunk moderált alkohollal.
Fontos, hogy a boraink spontán erjednek, saját élesztővel. Narancsbort is készítünk hárslevelűből, zeusból, cserszegi fűszeresből, illetve pét-natot pinot noirból és hárslevelűből.
Összességében jó évjáratot zárunk, emlékezetes lesz minőségi és mennyiségi szempontból is!”

 

Kihívásokkal teli év

 

Liptai Zsolt
(Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalmi borvidék, Felső-Pannon borrégió)

 

„Ez volt a 26. szüret az életemben, és hozott olyan kihívást, amit eddig nem tapasztaltam” – mondja Liptai Zsolt.

 

„Az idei évjárat időjárási viszonyokat tekintve részekre osztotta az országot: az Észak-Dunántúl helyzete nagyon más volt, mint az ország többi pontján. Tavasszal még általános volt a hideghullám, a virágzás kezdete mindenhol kitolódott június végére, és az sem volt egyértelmű, hogy hogyan virágzik a szőlő. Voltak fajták, amelyek rosszul viselték az időjárást és hiányosan kötődött a termés. Aztán melegebbre fordult az idő, kezdte behozni az elmaradást a szőlő. Augusztusban volt 10 nap, amikor 20 fok alá esett a hőmérséklet, ez gátolta a folyamatokat, még szeptember 10-én sem tudtunk szüretelni. Szeptember 15-én kezdtük el a próbaszüreteket a fűszeres traminivel, a tavalyi évhez képest 10 nappal később, de ugyanakkor fejeztük be. A próbaszüreten tapasztaltuk, hogy a cukortartalom a helyén volt, de a savak az egekben! A szőlő nem jutott el a biológiai érettségig, zöld ízű volt. Erjedés közben azért szépen vesztett a savból, ezután a sauvignon blanc-nal folytattuk és végül elégedett vagyok az alapanyaggal: szép, katonás, technológiai sauvignon blanc lett. Az alapborokból való fajtákkal sem vártunk tovább szeptember 18-nál, leszedtünk mindent és jól döntöttünk, mert jött az esős periódus.”

 

 

„Jó évjárat volt, de a kiválótól messze van...”

„A mennyiséget tekintve 20-25 %-kal nagyobb hozamot eredményezett az idei szüret a tavalyihoz képest, alapvetően nálunk a csapadék és az elhúzódó érés volt a probléma.

 

Rendhagyó év volt mindenképpen,
volt benne kihívás és küzdelem, de elégedettek vagyunk.

 

Mi kaptunk jó adag esőt, féltem is, hogy mi lesz a pinot-val, de például a Széldomb dűlőről származó termés nagyon szép lett. A fehér reduktív boraink új arcukat tudják mutatni idén, a sauvignon blanc-tól különösen sokat várok, pattogósabb, feszesebb borra számítok.”

 

(A körkép első része itt található: Kései érés, kevesebb termés? Szüreti körkép / 1.)

Lapozás visszaLapozás előre
Ifjabb és idősebb Szászi EndreIfjabb és idősebb Szászi Endre
Szászi BirtokSzászi Birtok
Liptai ZsoltLiptai Zsolt
Pannonhalmi FőapátságPannonhalmi Főapátság
Heimann Családi BirtokHeimann Családi Birtok
Ifjabb Heimann ZoltánIfjabb Heimann Zoltán
Lapozás vissza Lapozás előre

5 romantikus borbár

Elolvasom

Megvan az idei Év Bortermelője

Elolvasom

Ünnepeljük az újbort – a tányéron is!

Elolvasom

Milyen a vörösbor, ha újbor?

Elolvasom

5 kihagyhatatlan vidéki borbár

Elolvasom

Késő őszi kirándulás a Tokaji borvidéken

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram