Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Pannonhalmi borvidék

Pannonhalmi borvidék

A borvidék hazánk egyik legősibb bortermő területe. Remek adottságait évszázadok óta figyelemmel kísérik és ki is használják. Régebben több kékszőlőt találtunk a borvidéken, ma jellemzően aromás, kissé vastagabb fehérborok kitűnő termőhelye. Záloga mindennek az ásványi anyagokban gazdag talajösszetétel és az érett, egészséges szőlő. Itt mindkettő megtalálható. Napjainkban a borvidék borai jellemzően alkoholban gazdagok, nem ritkán fűszeresen illatosak és sokáig érlelhetők.

Története

A rómaiak is termesztettek szőlőt a vidéken, de a honfoglalás után 996-ban, a Szent Márton hegyen letelepedett első bencések adtak igazi lökést a szőlőtermesztésnek. A Pannonhalmi Apátság alapítólevelében (Szent István, 1002) már említést tesznek a szőlőről, mint elsőrangú, tized alá eső terményről. A Pannonhalmi Apátság mindmáig a Benedek rendiek egyik leghíresebb kolostora. A borvidék az a táj, ahol a magyar honfoglalás után elsőként, a Bencés Főapátság uradalmaiban, falvaiban, oklevelekkel dokumentálható szőlőtermesztésről és bortermelésről olvashatunk. Szent Benedek, amikor – a legenda szerint – Krisztus után 529-ben az itáliai Cassinum (ma: Monte Cassino) hegyén letelepedett és monostort alapított, a szerzetesközösség életét gondosan szerkesztett Regulával szabályozta. Alapvető feladatának azt tekintette, hogy a szerzetesek mindennapjait ésszerű, de Istennek tetsző keretbe foglalja.

A borvidék fejlődése egészen a török időkig rendületlen volt, a tatárjárást is szerencsésen átvészelte. Szent László 1093-as pannonhalmi birtokösszeíró levele 88 szőlőművest említ. A XIII. századi birtokösszeírásokból (Alebus lajstroma 1237 körül) kiderül, hogy az apátsághoz tartozó 90 faluban 256 család volt szőlőtermelő. A török idők, akárcsak az ország egyéb területein, itt is visszavetették a szőlőtermesztést. Kiűzésük után németeket és szlovákokat telepítettek be az elnéptelenedett falvakba, és az állattenyésztés mellett lassan a szőlőtermesztés vált a legfontosabb mezőgazdasági tevékenységgé. A napóleoni háborúk újabb lökést adtak a fejlődésnek. A XIX. század második felében az e vidéket sem kímélő filoxéravész előtt 40-50 szőlőfajtát termesztettek itt mintegy kétezer hektáron. Ebben az időben még az Egyesült Államokba is exportálták erről a tájról vörösbort. Az első világháború idejére a szőlőterület ezer hektárra csökkent, és mára már alig haladja meg a 600 hektárt. 1990 óta önálló borvidékként ismerik el.

Területe és elhelyezkedése

A Pannonhalmi borvidék a Dunántúl északnyugati részében, a Bakony-hegységtől északra, a Kisalföld peremén terül el. A Pannonhalma, Csanak és Szemere hegyek alkotják a vidék magját, helyesebben ezek inkább dombok, hiszen legmagasabb csúcsuk is csak 317 méterig ér.

A borvidék közigazgatásilag Győr-Moson-Sopron megyében található. Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd, Tényő településeknek a szőlőkataszter szerinti I. és II. osztályú határrészeire terjed ki.

A Pannonhalmi borvidék teljes területe 3944 ha, amelyből 3236 ha első osztályú termőhely. Sajnálatos, hogy ennek a területnek töredéke, csak mintegy 556 ha van szőlővel betelepítve.

Talajadottságai

A sokoróaljai dombok alapkőzetét felső miocén (pannóniai-pontusi korú) tavi homok és agyag, negyedidőszaki kavics és homok építi fel. Erre települt a lösz és barna erdőtalaj. A homokon, löszön barna erdőtalajok és közepesen kötött, vékony, vályogos lösztalaj alakultak ki, mozaikszerűen elhelyezkedő homokfoltokkal.

A Pannonhalmi Borvidék egy jellemző kőzete.

Éghajlata

A táj időjárási viszonyai kiegyenlítettek, mérsékelten kontinentális klímájú. Országos viszonylatban közepes fény-, hő- és jó csapadék-ellátottságúnak számít; mérsékelten szeles.

Szőlőfajták és borstílusok

Hagyományosan fehérbort termelő terület. A legnagyobb mennyiségben ma is az olaszrizling, chardonnay, tramini, sauvignon blanc, szürkabarát és Irsai Olivér terem. A kékszőlők aránya elenyésző, holott a hűvösebb klíma kedvez a savgazdag kékszőlőfajták, így a kékfrankos, merlot és cabernet franc termesztésének.

A hűvös éghajlatokra jellemző, főleg illatban, de finom íz anyagokban is gazdag borok termőhelye ez a borvidék. Fontos leszögezni: Pannonhalma nem a „fajsúlytalan”, könnyű, nyári borok bölcsője, hanem a talaj alapján testes, komoly savai és egészében vett karaktere szerint markánsnak is minősíthető boroké. A megelőző század nyolcvanas-kilencvenes éveiben testesebb, oxidatív borokkal is jelentkezett Pannonhalma, például a mezőgazdasági termelőszövetkezet által palackozott Pannonhalmi Rajnai Rizlinggel, amely azonban manapság már csak bormúzeumokban lelhető fel. Ez volt egyébként az elmúlt században a táj leghíresebb bormárkája. Csendes szenzációszámba ment annak idején, hogy 2002-ben a Pannonhalmi Apátság és a Magyar Külkereskedelmi Bank megállapodást írt alá, melynek következtében elevenedett fel az ősi kolostori bortermelés hagyománya Pannonhalmán. Első boruk, a 2003-as évjáratból Tricollis néven került forgalomba.

A kékszőlők közül a pinot noir az, amely itt minden értékével meg tud mutatkozni. Ha az évjárat nem kifejezetten gyenge, chardonnay-ban és pinot noirban a hozamkorlátozott szőlők határozottan szép borokat adnak, remek egyensúllyal, komplex jegyekkel. Azok a fajták – rajnai rizling, tramini, pinot blanc – melyek Elzászban kitűnő formát mutatnak, itt a pannonhalmi domb oldalában is határozott, ám egyben kedves boroknak termőhelye.

Chardonnay
Cserszegi fűszeres
Furmint
Irsai Olivér
Királyleányka
Leányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Viognier
Zalagyöngye
Zöldveltelini
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kékfrankos
Merlot
Turán
Zweigelt
Lapozás visszaLapozás előre
Pannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidékPannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidék
Pannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidékPannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidék
Pannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidékPannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidék
Pannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidékPannonhalmi Főapátság/Pannonhalmi borvidék
Nyúli pincesor/Pannonhalmi borvidékNyúli pincesor/Pannonhalmi borvidék
Nyúli pincesor/Pannonhalmi borvidékNyúli pincesor/Pannonhalmi borvidék
Nyúli pincesor/Pannonhalmi borvidékNyúli pincesor/Pannonhalmi borvidék
Nyúli pincesor/Pannonhalmi borvidékNyúli pincesor/Pannonhalmi borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára!
Állandósult a reprezentációs adókedvezmény az SZJA törvényben!

Állandósult a reprezentációs adókedvezmény az SZJA törvényben!

Elolvasom
Most akkor bikavér, vagy Bull’s Blood?
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel

A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel

Elolvasom
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel

A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel

Elolvasom
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal

Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok