Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Balaton-felvidéki borvidék

Balaton-felvidéki borvidék

Hagyományosan az ország legtöbbre értékelt borvidékei közé tartozott, évszázadokon keresztül. Kissé kusza szabályozás módosította területét, nevét is, de a lényeg maradt: az ásványi anyagokban igen gazdag talajok, elegancia, kitűnő szerkezet és hosszan tartó, megbízható érlelhetőség. Mostanában ez a borvidék is leginkább olaszrizlinget terem, de más – főképp fehér – fajták is kifogástalan minőséget adhatnak. Jellemzően telt, ásványos borok hazája.

Területe és elhelyezkedése

A Balaton északi partján Keszthelytől Zánkáig húzódó terület, kivéve a Badacsonyi borvidék területét. Három körzetre tagolt, a Káli-medence nyugati és északi része alkotja a Káli körzetet, a Balatonedericsi-Lesencei körzet a Keszthelyi-hegység keleti, míg a Cserszegi körzet ugyanezen hegység déli és nyugati lejtőin terül el. A következő települések tartoznak a borvidékhez: Balatonhenye, Hegyesd, Köveskál, Mindszentkálla, Monostorapáti, Szentbékkálla (Káli körzet), Balatonederics, Csabrendek, Lesencefalu, Lesenceistvándi, Lesencetomaj, Nemesvita, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Zalahaláp (Balatonederics-Lesencei körzet), valamint Balatongyörök, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz-Egregy, Rezi, Várvölgy és Vonyarcvashegy (Cserszegi körzet).

A teljes termőterület 5164 ha, de ebből jelenleg csak 639 ha a termő szőlő.

Története

A Balaton-felvidéki borvidéken a szőlőtermesztésnek 2000 éves hagyománya él tovább: már a kelták is szűrtek bort ezen a tájon, de a szőlőművelés a római korban vált uralkodóvá és azután is folytonosan követhető. A magyar bortermelés is mintegy 1000 évre tekinthet vissza, hiszen ez a vidék már a középkor óta jelentős bortermő terület. Az Árpádok idején főként innen szállítottak bort a királyi asztalra. A Káli-medence peremén egykor épült Almási és Salföldi-kolostorok is termeltek, illetve termeltettek bort saját használatra.

A múlt században egységesen a Balatonmelléke borvidék részei voltak azok a területek, amelyek ma a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidékekhez tartoznak. A valamikor egységes bortermő terület az 1893-as borvidékekről szóló törvény alapján a Badacsonyi borvidék nevet kapta, amely különböző, változó elnevezések után az 1990-es évek elején a szoros értelemben vett Badacsonyi borvidék és a „maradék” nyugat Balaton-felvidéki szőlőtermő területek szétválásához vezetett. Az így alakult új borvidék először a Balatonmelléki nevet kapta, növelve ezzel a jogászok által létrehozott konfúziót, hiszen ez a név a két világháború között a sikeresnek nem mondható délbalatoni szőlőtermő területet jelentette. A Balaton-felvidéki borvidék név a törvényben csak 1999-ben jelent meg és végre állandósulni is látszik.

A Balaton-felvidék szőlő- és borkultúrájában meghatározott szerepe volt a szőlőhegyi pincéknek és présházaknak, amelyek ma is rányomják bélyegüket a tájképi környezetre. Az egyszerűbb, paraszti pincék mellett nagy számban találunk itt kisnemesi, nagypolgári pincéket is, amelyeket a parasztbarokk és a népi klasszicizmus stílusában emeltek. Igen szép a cserszegtomaji Festetics-présház vagy a gyenesdiási Taverna.

Talajadottságai

Dolomit, mészkő és márga, a Káli-medence területén vulkáni törmelékkel keverve.

A Balaton-felvidéki borvidék két jellemző alapkőzete

 

Éghajlata

Szárazföldi klíma az uralkodó, de az utóbbi években számottevő melegedés volt a borvidéken. Kiegyensúlyozott nyarak, meleg koraőszi időjárással a legjellemzőbb.

Szőlőfajták és borstílusok

Legnagyobb termőterülete és legrégibb hagyománya az olaszrizlingnek van. (Majdhogynem monolitikus borvidék.) Ezt a szürkebarát és chardonnay követi. Müller-Thurgau, tramini, zöldveltelini szintén nagy mennyiségben terem. Alapvetően fehérbortermő vidék, bár a Lesencei körzetben a pinot noir termesztése több mint száz évre vezethető vissza. A melegebb klímának köszönhetően egyre több termelő fordul a kékfrankos és a jóval inkább melegkedvelő bordeaux-i fajták felé.

Sok szép szerkezetű fehérbor terem a vidéken, elsősorban olaszrizlingből. Ez a legelterjedtebb szőlőfajta, bár hagyományos fajta a furmint, juhfark is. A borvidék szőlősgazdái között csak az utóbbi évtizedben kezd hódítani a mennyiségiről a minőségi szemléletre való áttérés. Az önkéntes termésredukció egyelőre csak néhány szőlőbirtokon valósul meg, pedig a nép már évszázadok óta tudja, hogy a túlterhelt szőlőtőke „nagy bort” nem ad.

A három körzet közül a legmarkánsabb vonásokat talán a Káli-medence borai mutatják. Ásványos jegyeik, jelentős savtartalmuk gyakran adnak határozott borokat. Megfelelő mennyiségű alkohol ezt jól ki tudja egyensúlyozni. Általában elmondható, hogy a Balaton-felvidék borai hosszú életűek, sokáig élvezetesek. Alkoholtartalmuk és savkészletük alkalmassá teszi őket hosszabb fahordós érlelésre is. Valódi fajtakarakter és a táj jellegzetes ízei kis terhelés és hosszabb érlelés mellett alakulnak ki a borokban. Elegáns és mégis kedves borok lelőhelye. Ugyan kissé távolabb a Balatontól, de ide tartozik Sümeg környéke is. Az itt termő boroknak mindig komoly piacai voltak, híres volt pezsgőkészítése is.

Chardonnay
Cserszegi fűszeres
Furmint
Irsai Olivér
Juhfark
Kéknyelű
Királyleányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Rózsakő
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Viognier
Zenit
Zeus
Zöldveltelini
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kékfrankos
Merlot
Portugieser
Syrah
Turán
Zweigelt
Lapozás visszaLapozás előre
Káli Kövek Borászat/Balaton-felvidéki borvidékKáli Kövek Borászat/Balaton-felvidéki borvidék
Káli Kövek Borászat/Balaton-felvidéki borvidékKáli Kövek Borászat/Balaton-felvidéki borvidék
Balaton-felvidéki borvidékBalaton-felvidéki borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal
„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével

„Magyarország elképesztő kincseket rejt” – interjú John Szabóval, a magyar borok nagykövetével

Elolvasom
32 éve a magyar bor szolgálatában
A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció

A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció

Elolvasom
Hisztaminérzékenység és koccintás? Lehetséges!
Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Elolvasom
Negyed évszázada a magyar bor élvonalában
Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

Elolvasom