Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Mátrai borvidék

Mátrai borvidék

Ha a Sárhegyet még egyszer újra telepítik, eggyel több grand cru területünk lesz és a borvidék reputációja is tovább terjed Abasárnál. A Mátráról ma sokszor még először a túrák, gyönyörű sétautak jutnak eszünkbe, sokkal kevésbé a szőlő és a bor. Pedig adottságokban a Mátra nem áll messze egy optimális paraméterekkel rendelkező borvidéktől. Borai akár fehérek akár vörösek, szép savakról és gazdag aromatikáról szólnak.

Területe és elhelyezkedése

A borvidék két jól elkülöníthető nagyobb egységből áll.  A Mátra hegységtől délre helyezkednek el a történelmi borvidék szőlőtermő területei, Hatvantól Domoszlóig húzódó vonulaton. Ma már a borvidék részét képezik a Budapesttől észak-keletre és keletre fekvő termőterületek is. Települései Heves és Pest megyében vannak. A borvidékbe tartoznak Abasár, Apc, Atkár, Budapest-Rákosliget, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Heves, Karácsond, Kerepes, Kisnána, Kisnémedi, Markaz, Mogyoród, Nagyréde, Őrbottyán,  Pálosvörösmart, Pásztó, Rózsaszentmárton, Szada, Szendehely, Szücsi, Vác, Vácegres, Vácrátót, Vécs, Veresegyház, Visonta települések szőlőkataszter szerinti I. és II. osztályú területei. Ez az egyik legnagyobb méretű borvidékünk.

A Mátrai borvidék teljes termőhelyi területe 32497 ha, amelyből 24261 ha első osztályú. Ennek csak töredéke, mintegy 5362 ha van betelepítve szőlővel.

Története

A vidék első szőlőtelepítőinek kilétét nem ismerjük. A XIII. századtól kezdődően folyamatosan említenek szőlőket az oklevelek Gyöngyös környékékről. A XV. századtól a vidék bortermelése olyan hírnevet ért el, hogy Gyöngyös városában – tanácsi határozat alapján – csak úgy lehetett helyben termett bort eladni, hogy annak minőségét előtte a bíró ellenőrizte. Ha a bor minősége megütötte a kívánatos minőséget, utána már „gyöngyösi” néven bocsáthatták áruba.

A török háborúk alatt a törökök és a magyarok egyaránt próbáltak adót behajtani a határvidéken élő gyöngyösieken. Ez a termelés visszafejlődését eredményezte. Ebben az időben a sári, visontai, gyöngyösi, patai és az apci borok voltak híresebbek. A XVIII-XIX. század fordulóján a kadarka volt a vidék fő szőlőfajtája. Ez a helyzet a filoxéravész után változott meg, amikor a fehér borszőlő túlsúlyba került. A borvidék a XX. században különült el a Heves-megyei Eger-Visontai borvidéktől. A negyvenes években még, mint Gyöngyös-Visontai borvidéket tartják számon, 1959. óta hívták Mátraaljának, jelenleg Mátra néven említhetjük. A korábban ide tartozó Al- és Feldebrő, valamint Verpelét községeket 1997-ben az Egri borvidékhez csatolták.

Talajadottságai

Talajai változatosak, megtalálhatjuk köztük a többnyire pannon agyagon, löszön, andezi­ten, riolittufán kialakult csernozjom barna erdőtalajt, erubáz agyagtalajt (fekete nyiroktalajt), agyagbemo­sódásos erdőtalajt, barnaföldeket, de előfordul a hu­muszos pleisztocén és holocén homok is. A talajok mészben többnyire szegények, de egyes helyeken az aktív mésztartalom eléri a 60%-ot is.

 

Két jellemző alapkőzet a Mátrai Borvidékből

Éghajlata

Mérsékelten kontinentális klímájú terület. A szőlőültetvényeket a Mátra hegyvonulata védi az északi szelektől, kedvező mikroklímákat alakítva ki. Jellemző, hogy viszonylag későn érkezik a tavasz. A csapadék nagy részét felfogja a Mátra ezért a borvidék éghajlata inkább száraznak nevezhető. A csapadék időbeli eloszlására jellemző, hogy álta­lában a nyár elején, május júniusban esik a legtöbb eső, míg a nyár második fele derültebb és aránylag száraz.

Szőlőfajták és borstílusok

Müller Thurgau, a szürkebarát, az ottonel muskotály és az olaszrizling a legjelentősebb fehér fajták.  Legnagyobb területen termesztett kék fajták pedig a kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt és a cabernet franc.

Minden bizonnyal Eger szebb város, mint Gyöngyös.  Az utóbbi csak egyszerűen szép. Hatalmas ferences plébánia temploma, az Orczy kastély, benne az ország második legnagyobb természettudományi gyűjteményével. A Mátra kapuja és még sorolhatnánk. Borai pedig csak más stílusúak, mint az egriek. A talaj vulkáni, sok tufával. A délre néző hegyoldalak napsütést elnyelő lejtői ellenére egy kifejezetten hűvösebb klíma jellemző a területekre. Itt teremhetnek az ország legillatosabb, legszebb savú borai, melyek komplexitásuk és eleganciájuk mellett játékosságukat is megőrzik. Évtizedeken keresztül fehérboros vidéknek számított, holott valamikor komoly kadarka ültetvények jellemezték a Mátrát is. Ma újra kezdenek életre kelni kékszőlős ültetvények. A kékfrankos, pinot noir és lassan egy kis kadarka is újra beépül a mátrai összképbe.

Azért a legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajták ma is zömében fehérborokat adnak. Jó egyensúly, karcsúbb test, gazdag aromatika jellemzi őket.

A legfajsúlyosabb borok a borvidéken sokszor születnek olaszrizlingből, ritkábban szürkebarátból, chardonnay-ból vagy muskotályból. Meglehetősen sok termelő palackoz illatos fajtákból is, az Irsai Olivér, tramini, hárslevelű is kínál szép tételeket. A legjobb vörösborok alapja kékfrankos, de egy-egy országosan is kiemelkedő minőség köthető pinot noir vagy éppen cabernet franc fajtákhoz is. Új fajták is megjelentek a borvidéken – syrah, tempranillo, gamay – ami egyértelműen válasz a klímaváltozás okozta kihívásokra. A borvidék egyelőre profitál a más borvidékekhez képest picit hűvösebb klímából és remek talajadottságokból. A minőség és hagyományos mátrai fajták, valamint borkészítés mellett elkötelezett termelők közössége hozta létre a bármelyik mátrai termelő előtt nyitva álló Magna Mátra nevű termelői egyesülést.

Bianca
Chardonnay
Cserszegi fűszeres
Furmint
Hárslevelű
Irsai Olivér
Királyleányka
Kunleány
Leányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zalagyöngye
Zefír
Zengő
Zenit
Zöldveltelini
Blauburger
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kadarka
Kékfrankos
Menoire
Merlot
Portugieser
Syrah
Turán
Zweigelt
Gamay
Medina
Néró
Lapozás visszaLapozás előre
Gyöngyössolymosi tájkép/Mátrai borvidékGyöngyössolymosi tájkép/Mátrai borvidék
Szőlőültetvény, Nagygombos BorászatSzőlőültetvény, Nagygombos Borászat
Szőlőültetvény, Nagygombos BorászatSzőlőültetvény, Nagygombos Borászat
Szőlőültetvény, Nagygombos BorászatSzőlőültetvény, Nagygombos Borászat
Szőlőültetvény, Nagygombos BorászatSzőlőültetvény, Nagygombos Borászat
Szőlőültetvény, Nagygombos Borászat/Mátrai borvidékSzőlőültetvény, Nagygombos Borászat/Mátrai borvidék
Gyöngyöstarjáni szőlőültetvény/Mátrai borvidékGyöngyöstarjáni szőlőültetvény/Mátrai borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
Milyen a franc, ha villányi?

Milyen a franc, ha villányi?

Elolvasom
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”

„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”

Elolvasom
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!

Az ősz íze a narancs!

Elolvasom
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal

Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok